Grumman TBF/TBM-1C Avenger, Italeri 1/48

Grumman TBF/TBM-1C Avenger 1/48 (Kωδικός 2644)

Το Grumman TBF Avenger (TBΜ για όσα κατασκευάστηκαν από την General Motors) ήταν ένα τορπιλοπλάνο-βομβαρδιστικό, σχεδιασμένο να αντικαταστήσει το Douglas TBD Devastator του αμερικανικού ναυτικού. Ελαβε το βάπτισμα του πυρός το 1942 στη μάχη του Μidway. Hταν το βαρύτερο και μεγαλύτερο σε μέγεθος μονοκινητήριο αεροσκάφος του Β’ ΠΠ και μόνο το P-47 Τhunderbolt το πλησίαζε κάπως στο βάρος (200 κιλά ελαφρύτερο), αφού το καθένα ζύγιζε 8 τόνους πλήρως φορτωμένο! (Για σύγκριση το Helldiver είχε μέγιστο βάρος 7,5 τόνους ενώ τα Shturmovik και Ju87D συνήθως δεν ξεπερνούσαν τους 6 τόνους).    Κατασκευάστηκαν συνολικά περί τα 9.800 αεροσκάφη (ΤΒF/TBM – 1/3), εξοπλίζοντας αρκετές αεροπορίες ανά τον κόσμο, μερικές εκ των οποίων συνέχισαν να το πετούν μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Hταν το πιο αποτελεσματικό βομβαρδιστικό του US Navy, βυθίζοντας περισσότερα ιαπωνικά πλοία από κάθε άλλο αντίστοιχο όπλο στον Ειρηνικό!

Το κιτ της Italeri στην 1/48

Το κιτ της Italeri αποτελεί επανέκδοση του αντίστοιχου της Accurate Miniatures που χρονολογείται από το 1996. Τότε, όταν κυκλοφόρησει είχε προκαλέσει άισθηση με την ποιότητά του, τόσο από άποψης ποσότητας, όσο και ποιότητας/ποσότητας  λεπτομέρειας. Σήμερα, 18 χρόνια μετά δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τις νέες κυκλοφορίες των περισσότερων εταιρειών, και η επανέκδοσή του είναι αν μη τι άλλο ευπρόσδεκτη για τους λάτρεις του είδους, μιας και η πρωτότυπη έκδοση είναι πια σπάνια, ενώ η τιμή της επανέκδοσης σημαντικά πιο προσιτή. Στο κουτί με την όμορφη καλλιτεχνική απεικόνιση συναντάμε 10 πλαίσια σε ανοικτό γκρι πλαστικό, συσκευασμένα ανά 2 ή 3 σε διάφανη ζελατίνα, ένα σε διαφανές μεμονωμένα συσκευασμένο, το οποίο περιλαμβάνει και τον πίνακα οργάνων,  μία αρκετά μεγάλη καρτέλα χαλκομανιών με επιλογές για 4 αμερικανικά αεροσκάφη, ένα βρετανικό του Fleet Air Arm, και ένα της Βασιλικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας. Ξεκινώντας από τις εξωτερικές επιφάνειες, συναντάμε φίνα χαραγμένες γραμμώσεις και πριτσίνια, σε συνδιασμό με ανάγλυφες λεπτομέρειες, όπου αυτό είναι αναγκαίο. Στο εσωτερικό, το πιλοτήριο είναι αρκετά πλούσιο σε λεπτομέρεια, και με την προσθήκη των αναγκαίων ζωνών και ένα καλό βάψιμο θα αγγίξει εύκολα το τέλειο, όπως και ο χώρος των οπλικών φορτίων και ο κινητήρας. Στον τελευταίο δίνονται έτοιμες οι καλωδιώσεις, οι πιο απαιτητικοί όμως μπορούν να τις αντικαταστήσουν για ακόμα πιο αληθοφανές αποτέλεσμα. Πολύ καλά αναπαριστώνται οι ανάγλυφες επιφάνειες στο εσωτερικό των φλάπς, των θυρίδων του διαμερίσματος οπλισμού και των λεπτομερειών σε όλο το εσωτερικό της ατράκτου. Σε σχέση με τις αρχικές εκδόσεις, η κυκλοφορία της ιταλικής εταιρείας έχει το πλεονέκτημα ότι παρέχει πλήρη οπλικά φορτία, που συναντώνταν σε διαφορετικές εκδόσεις του αρχικού κιτ. Στις χαλκομανίες τώρα, κάποιος θα προσέξει στο εξωτερικό του κουτιού την περιγραφή ‘’giant’’, η οποία δεν αποτελεί υπερβολή! Είναι καλοτυπωμένες, με λεπτό φιλμ και ελάχιστο περίγραμμα, και με άφθονες επιλογές. Μόνη παραφωνία ίσως το χρώμα των εθνοσήμων της Νέας Ζηλανδίας που δίνεται πολύ ανοικτό. Ίσως το μοναδικό μελανό σημείο του κιτ είναι οι οδηγίες του, που αποτελούν αντιγραφή των αντίστοιχων της Accurate Miniatures, και δεν είναι αρκετά κατατοπιστικές, ενώ οι κωδικοί για τα χρώματα δίνονται κατά την πάγια τακτική της εταιρείας μόνο σε ModelMaster.

Συμπερασματικά πρόκειται για ένα εξαιρετικό κιτ ενός πολύ όμορφου αεροπλάνου, απαραίτητη προσθήκη σε μια συλλογή Β’ΠΠ, που έχει πλέον να αναγωνιστεί τα αντίστοιχα της HobbyBoss, με κύριο πλεονέκτημα την χαμηλή τιμή του. Χωρίς καμμία προσθήκη (ες) και με ένα προσεκτικό βάψιμο βγαίνει τέλειο, αλλά αν κάποιος θελήσει να ασχοληθεί περισσότερο παρέχει τη βάση για μια υπερλεπτομερή κατασκευή που ξεχωρίζει και αντέχει στο χρόνο (σε σύγκριση με νεώτερα ή και μεγαλύτερα κιτ).

Grumman TBF/TBM-1C Avenger 1/48 (Kωδικός 2644)