Boeing B-737 The Simpsons, Minicraft 1/144

Boeing B-737 The Simpsons
Κατηγορίες : 
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Η Western Pacific Airlines, ή για τους φίλους της West Pac, προήλθε από την μετονομασία της Commercial Air, μίας εταιρίας χαμηλού κόστους, η οποία είχε ιδρυθεί το 1994. Στις 28 Απριλίου του 1985 πήρε την άδεια και το πρώτο δρομολόγιο πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουνίου του ίδιου έτους, προσφέροντας καθημερινά 45 αναχωρήσεις, εξυπηρετώντας 26 πόλεις. Διέθετε 19 αεροσκάφη Boeing 737 – 300, ενώ κατά καιρούς ενοικίαζε και Boeing 727 ανάλογα με τις ανάγκες της. Η έδρα  της ήταν στο αεροδρόμιο του Colorado Springs, όπου διέθετε και δικό της υπόστεγο συντήρησης.  Συνήθης τακτική της εταιρείας ήταν να διακοσμεί τα αεροσκάφη της με διαφημίσεις τοπικών εταιρειών που είχαν σχέση ως επί το πλείστον με τον τουρισμό (ξενοδοχεία, καζίνο, εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων κ.α.) Το πιο δημοφιλές θέμα που έβαψε δύο από τα αεροπλάνα της, ήταν τα cartoon της οικογένειας Simpson’s με αφορμή την προβολή από την Fox TV του επεισοδίου της σειράς  “Who shot Mister Burns?”.  Τον Φεβρουάριο του 1998 η εταιρία ανέστειλε την λειτουργία της έχοντας προσφέρει πτήσεις με δείκτη ατυχημάτων 0.

To κιτ της Μinicraft στην 1/144

Το κιτ της Minicraft ανήκει στην κλίμακα 1/144 και είναι αρκετά χρόνια  στην αγορά έχοντας περάσει περιόδους έλλειψης από τα καταστήματα. Μέσα στο μικρό  κουτί περιέχονται 42 κομμάτια σε γκρι ανοικτό πλαστικό και 1 σε διαφανές για τα παράθυρα του κόκπιτ. Τα κομμάτια είναι αρκετά λεπτά σε πάχους με χαραγμένη γράμμωση. Οι γραμμές του πραγματικού αεροσκάφους αναπαρίστανται αρκετά  καλά αν και λείπουν αρκετά πάνελ ειδικά από το κάτω μέρος των πτερύγων και οι πίσω πόρτες είναι χαραγμένες πιο μπροστά από το σωστό σημείο. Τα σκέλη είναι αρκετά λεπτά και αληθοφανή. Χαρακτηριστική είναι η έλλειψη του κόκπιτ και της ενιαίας φωλιάς των κυρίων σκελών προσγείωσης. Η εφαρμογή των κομματιών είναι πολύ καλή.

Η κατασκευή

H κατασκευή ξεκίνησε από τους κινητήρες. Αν και προσφέρουν αρκετή αληθοφάνεια, το εσωτερικό του κοντού αεραγωγού λείπει. Το τμήμα αυτό φτιάχτηκε χρησιμοποιώντας αλουμινόφυλο από μικρές μερίδες γάλακτος.  Μετά από αρκετές δοκιμές χωρίς κόλλα και αρκετό «κόψε ράψε» επιτεύχθηκε το σωστό αποτέλεσμα. Η ενιαία φωλιά του κύριου συστήματος προσγείωσης κατασκευάστηκε εύκολα από φύλο πλαστικού. Από το ίδιο υλικό κόπηκαν λεπτές λουρίδες πλαστικού  για αναπαράσταση των νευρώσεων. Φύλο πλαστικού χρησιμοποιήθηκε και για το κόκπιτ. Αρχικά φτιάχτηκε το πάτωμα, ακολούθησε το διαχωριστικό τοίχωμα από την καμπίνα των επιβατών, επάνω στο οποίο κολλήθηκε η πόρτα εισόδου, ο πίνακας των ασφαλειών και ένα πτυσσόμενο κάθισμα, ο πίνακας των οργάνων, η κεντρική κονσόλα, τα καθίσματα των χειριστών και τέλος τα χειριστήρια. Τα τελευταία μαζί με τον πίνακα οργάνων και την κεντρική κονσόλα βάφτηκαν με μαύρο ματ και το υπόλοιπο κόκπιτ με ανοικτό γκρι. Κλείνοντας τα δύο μισά της ατράκτου οι λεπτομέρειες αυτές σχεδόν θα εξαφανίζονταν, οπότε για να μπορέσει το μάτι του παρατηρητή να εισέλθει στον χώρο αυτό πιο εύκολα ανοίχτηκε το παράθυρο του κυβερνήτη. Στην οροφή του διαφανούς κομματιού του κόκπιτ τοποθετήθηκε μια υποτυπώδης κονσόλα και τα άνω παράθυρα βάφτηκαν εσωτερικά με διαφανές πράσινο. Πριν κλείσουν τα δύο μισά της ατράκτου τοποθετήθηκε ένα κομμάτι μολυβιού σαν βάρος για να ισορροπεί το μοντέλο στους τροχούς του. Η υπόλοιπη κατασκευή εξελίχθηκε χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με το σχέδιο. Ένα λάθος που πρέπει να επισημανθεί στο σχέδιο, είναι τα αεροδυναμικά καλύμματα των μηχανισμών των φλαπς της αριστερής πτέρυγας. Αυτά τοποθετούνται αντίστροφα απ΄ ότι λέει το σχέδιο, μόνο στην αριστερή πτέρυγα. Μετά την στερεοποίηση όλων των κολλήσεων, το μοντέλο στοκαρίστηκε μέρος της ατράκτου.

Βάψιμο

Το βάψιμο ξεκίνησε με το ghost gray No 127 της  Humbrol στα οριζόντια φτερά. Η άτρακτος και οι κινητήρες βάφτηκαν με τα PA 32 Simpson’s yellow και PA 30 Thrifty blue αντίστοιχα της Daco Paints. Στα χείλη προσβολής όλων των φτερών κολλήθηκε gloss αυτοκόλλητο αλουμινόχαρτο. Στο επάνω μέρος των πτερύγων, στο σημείο που το σχέδιο  προτείνει  να βαφτεί με Flat aluminium, τοποθετήθηκε ματ αυτοκόλλητο αλουμινόχαρτο. Tα σήματα προέρχονται από την καρτέλα χαλκομανιών SKYLINE DECALS  (SKY144-34). Οι χαλκομανίες αυτές είναι λεπτές και καλής ποιότητας, αν και λιγάκι σκληρές. Τοποθετήθηκαν επάνω στις γυαλιστερές επιφάνειες της ατράκτου και των κινητήρων με την βοήθεια άφθονου βελτιωτικού της Gunze και ακολούθησαν αρκετά εύκολα τις καμπύλες των επιφανειών. Στην καρτέλα περιέχονται όλα τα προειδοποιητικά που είχε το αεροπλάνο. Ο χρόνος που απαιτήθηκε ήταν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο με χαλαρούς ρυθμούς. Κατόπιν κολλήθηκαν στην θέση τους οι κινητήρες και τα οριζόντια φτερά της ουράς, καθώς και το σύστημα προσγείωσης με τις θυρίδες του, τα οποία δεν είχαν κολληθεί για λόγους ευκολίας του βαψίματος. Το μοντέλο ψεκάστηκε με δύο διαδοχικά ΄΄χέρια΄΄ γυαλιστερού βερνικιού και τελείωσε κολλώντας τα canards που υπάρχουν στο εσωτερικό μέρος κάθε κινητήρα και τις τρεις κεραίες στην άτρακτο από λεπτό φύλο πλαστικού.

Συμπερασματικά...

Ένα κιτ που φτιάχνεται ''με κλειστά μάτια''. Το μόνο πρόβλημα με το δημοφηλέστατο αυτό αεροπλάνο που έχει μεταφέρει εκατομύρια επιβάτες όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται σε υπηρεσία, είναι η επιλογή της εταιρείας με την οποία θα το διακοσμήσουμε. Με τόσες καρτέλες όμως που κυκλοφορούν για 737 αυτό δεν είναι πρόβλημα!

Boeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The SimpsonsBoeing B-737 The Simpsons

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές