Collect-Aire North American T-2 Buckeye, 1/48

Collect-Aire  North American T-2 Buckeye
Κατηγορίες : 
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Το 2006 η μοναδική εταιρία που κυκλοφορούσε Τ-2 στην 1/48 ήταν η αμερικανική Collect-Aire. Η εταιρία αυτή έβγαζε πολύ καλά, λεπτομερή και σπάνια θέματα αμερικανικού ενδιαφέροντος σε ρητίνη. Η εταιρία έκλεισε το 2010 και τα θέματα αυτά μπορούν πλέον να βρεθούν μόνο στο ebay σε τιμές αστρονομικές. Πίσω στο 2006 η ευκαιρία να φτιάξουμε ένα Τ-2 ήταν πολύ δελεαστική, μια και ήταν το πρώτο μας κιτ 100% από ρητίνη (και ελάχιστο μέταλλο, μια που το κιτ έδινε κόκπιτ, καθίσματα και το σύστημα προσγείωσης σε μέταλλο).

Η άτρακτος είναι μασίφ ρητίνη όπως και οι πτέρυγες. Συνεπώς το τελειωμένο μοντέλο βγαίνει αρκετά βαρύ. Ευτυχώς ήταν ήδη εμπροσθοβαρές διότι αν χρειαζόταν βάρος για να ισορροπήσει στο τρίκυκλο σύστημα δεν υπήρχε χώρος! Για να κολληθούν στέρεα οι πτέρυγες χρειάστηκε να γίνουν τέσσερις μεγάλες τρύπες με ταχυτροχό και να ενισχυθεί η ένωση με ισάριθμους μεταλλικούς άξονες. Για τις περισσότερες κολλήσεις χρησιμοποιήθηκε εποξική κόλλα 5 λεπτών. Η καλύπτρα δίνεται σε vacform, ενώ πολλές λεπτομέρειες έγιναν από φύλλο και μήκη πλαστικού. Το κιτ είναι μοναδικό από την άποψη ότι προσφέρει ανάγλυφη εσωτερική λεπτομέρεια στις ανοικτές θυρίδες ραδιοβοηθημάτων/ηλεκτρονικών συστημάτων στην αριστερή και τη δεξιά πλευρά της ατράκτου, ενώ δίνει ανοικτά και τα δύο αερόφρενα (και τα δύο αυτά στοιχεία απουσιάζουν από τα μεταγενέστερα πλαστικά κιτ).

Ωστόσο η κατασκευή του σίγουρα δεν απευθύνεται σε αρχάριους μοντελιστές και χρειάζεται πολύ υπομονή και λύσεις σε δύσκολες καταστάσεις (πχ συμμετρίες) που είναι συχνές σε κίτ ρητίνης.

Το κιτ έδινε ελληνικά σήματα και γενικά ήταν ένα ευχάριστο διάλλειμα από τις συνήθεις πλαστικές κατασκευές! Φυσικά το πλαστικό κιτ της Special Hobby ή της Two Bobs είναι μονόδρομος πλέον για όποιον θέλει να φτιάξει 48άρι Τ-2, έχοντας πολύ καλύτερη λεπτομέρεια και επιπροσθέτως χωριστά πηδάλια και φλαπς.

Collect-Aire  North American T-2 BuckeyeCollect-Aire  North American T-2 BuckeyeCollect-Aire  North American T-2 BuckeyeCollect-Aire  North American T-2 BuckeyeCollect-Aire  North American T-2 BuckeyeCollect-Aire  North American T-2 Buckeye