Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)

Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)
Κατηγορίες : 
Κλίμακα: 
Εταιρία: 

Τα πρώτα F-102 Delta Dagger παρελήφθησαν από την Πολεμική Αεροπορία το 1969. Συνολικά παρελήφθησαν 20 μονοθέσια F-102A και 5 διθέσια TF-102. Σε αυτά περιλαμβάνονταν αεροσκάφη με την πτέρυγα «Case Χ» (ελαφρά ανασηκωμένα ακροπτερύγια) και άλλα με πτέρυγα διαμόρφωσης «Case ΧΧ» (με ακροπτερύγια λυγισμένα προς τα κάτω – για καλύτερη ευελιξία). Κατά την παραλαβή τους ήταν βαμμένα στο κλασικό ADC Gray (ανοικτό γκρί) της εποχής και εξόπλισαν την 342 Μοίρα Παντός Καιρού με έδρα την Τανάγρα (114 Πτέρυγα Μάχης). Το 1974 η παραλλαγή άλλαξε σε ‘’Βιετνάμ’’ μέχρι τη σταδιακή τους απόσυρση, από  τον Ιανουάριο του 1977, και την αντικατάστασή τους από τα Mirage F.1CG. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία της 342 ΜΠΚ ανεστάλη το 2003 με την απόσυρση των F.1CG.

Το κιτ της Meng στην 1/72

Το κιτ της Meng στην 1/72 ήρθε να αναπληρώσει το κενό στη συγκεκριμένη κλίμακα, μιας και το κιτ της Hasegawa (ένα από τα παλαιότερα καλούπια της εταιρίας με υπερυψωμένη γράμμωση) δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα σημερινά επίπεδα λεπτομέρειας. Στην όμορφη απεικόνιση του κουτιού της Meng βλέπουμε ένα αεροσκάφος του τύπου να αναχαιτίζει ένα Tu-95 Bear. Στο εσωτερικό συναντάμε έξι πλαίσια γκρι πλαστικού, ξεχωριστά συσκευασμένα, ένα πλαίσιο με τα διαφανή κομμάτια, επίσης στο δικό του σακουλάκι, μια μεγάλη καρτέλα χαλκομανιών, και το έγχρωμο φυλλάδιο οδηγιών. Η λεπτομέρεια είναι πολύ καλή, τόσο σε ποσότητα όσο και ποιότητα, τόσο στο εσωτερικό (κόκπιτ, φωλιές συστήματος προσγείωσης, θυρίδες οπλισμού) όσο και στο εξωτερικό, που δίνεται με τη μορφή φίνας χαραγμένης γράμμωσης. Η εφαρμογή του κιτ στην πορεία αποδεικνύεται πολύ καλή, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη χρήση στόκου, κάνοντας την κατασκευή ευχάριστη και απροβλημάτιστη ακόμα και για έναν αρχάριο. To συγκεκριμένο κιτ της κατασκευής μας διαθέτει την πτέρυγα Case X, ενώ η Meng κυκλοφόρησε αργότερα το ίδιο κιτ με την πτέρυγα Case XX. Kατά τα άλλα πρόκειται για το ίδιο ακριβώς καλούπι.

Η κατασκευή

Η κατασκευή ξεκίνησε από το πιλοτήριο, όπου το μόνο που χρειάζεται είναι η προσθήκη ζωνών στο κάθισμα, και το μαξιλαράκι στη βάση του από εποξικό στόκο. Το σύνολο βάφτηκε με το Νο.140 Matt Gull Grey της Humbrol, οι πίνακες και τα όργανα βάφτηκα με μαύρο χρώμα, ενώ η λεπτομέρεια τονίστηκε με wash μαύρου χρώματος, και στεγνό πινέλο με ανοικτότερα γκρι. Η συνέχεια της κατασκευής ήταν απροβλημάτιστη, έγιναν ελάχιστες προσθήκες με χαλκόσυρμα στις φωλιές του συστήματος προσγείωσης, οι οποίες βάφτηκαν όπως και οι θυρίδες οπλισμού με interior green και παλαιώθηκαν κατάλληλα με raw umber wash και στεγνό πινέλο του βασικού χρώματος, ξανοιγμένου με ελάχιστο κίτρινο.

Το Βάψιμο

Το βάψιμο του μοντέλου έγινε εξολοκλήρου με πινέλο. Για το ΑDC Gray (FS 16473) χρησιμοποιήθηκε το 1731 Aircraft Gray της Modelmaster. Επειδή το εν λόγω χρώμα είναι γυαλιστερό και οι επιφάνειες που πρέπει να καλύψει αρκετά μεγάλες, το βάψιμο έγινε σταδιακά και με μεγάλη προσοχή. Αφού το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε, τοποθετήθηκαν τα αμερικανικά εθνόσημα, αφού προηγουμένως ορισμένες επιφάνειες βάφτηκαν με το Νο127 της Humbrol (ένα σχετικά πιο σκούρο από το Light Grey) σε αναπαράσταση των μπαλωμάτων που είχαν τα πραγματικά στα σημεία αυτά. Στη συνέχεια, βάφτηκαν ο κώνος και η αντιθαμβωτική επιφάνεια με μαύρο, και οι μεταλλικές επιφάνειες πέριξ της εξαγωγής και οι δεξαμενές με ασημί. Όταν όλα στέγνωσαν καλά το μοντέλο περάστηκε με δύο χέρια παρκετίνης αντί για γυαλιστερό βερνίκι, για να προετοιμαστεί η επιφάνεια για τις φθορές και τα σήματα. Αρχικά έγιναν κάποια φωτίσματα στο χρώμα με τη χρήση λαδιών ζωγραφικής ανοιχτού γκρι και λευκού χρώματος και στη συνέχεια προστέθηκαν οι χαλκομανίες. Αυτές προήλθαν από την καρτέλα 72005 της Icarus decals και εφάρμοσαν άψογα στις γυαλιστερές επιφάνειες του μοντέλου. Σειρά είχε το wash με paynes gray λάδι ζωγραφικής, που ανέδειξε την όμορφα χαραγμένη γράμμωση. Στο τέλος προστέθηκαν οι επιμέρους λεπτομέρειες, έγιναν κάποιες διαρροές στην κοιλιά του αεροπλάνου και το σύνολο περάστηκε με ματ βερνίκι.

Το κιτ της Meng είναι ό,τι πρέπει για μια ευχάριστη κατασκευή, αξίζει και με το παραπάνω την κάπως… τσιμπημένη τιμή του, και μας αποζημιώνει με ένα χορταστικό μοντέλο που σίγουρα θα ξεχωρίζει σε κάθε αντίστοιχη συλλογή!

Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)Convair F-102 Delta Dagger, Meng 1/72 (Case X wing)