Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48

Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48
Κατηγορίες : 
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Το TF-102A ήταν η διθέσια εκπαιδευτική έκδοση του μονοθεσίου F-102A Delta Dagger, η οποία διατηρούσε πλήρεις επιχειρησιακές δυνατότητες και χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την εκπαίδευση των πληρωμάτων. Η Πολεμική Αεροπορία ξεκίνησε να παραλαμβάνει τα πρώτα της αεροσκάφη τον Ιούνιο του 1969. Tην ίδια δηλαδή χρονική περίοδο που η Βουλγαρική Αεροπορία παραλάμβανε τα πρώτα της MiG-21 (γεγονός που συνδυαζόταν από αμερικανικής πλευράς με τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ για την άμυνα της περιοχής).

Το αεροσκάφος με serial number 56-2327 της κατασκευής μας ήταν από τα πρώτα Daggers που προσγειώθηκαν σε ελληνικό έδαφος και μαζί με το 56-2326, εντάχθηκαν στην 342 ΜΠΚ στην 114 ΠΜ στην Τανάγρα και ανέλαβαν το επίπονο έργο εκπαίδευσης των χειριστών.

Το κιτ

Για την κατασκευή μας χρησιμοποιήθηκαν το κιτ του F-102 της Monogram στην 1/48 και το σετ της C&H Miniatures για το TF-102A, καθώς επίσης χρώματα Gunze και οι εξαιρετικές χαλκομανίες της Icarus Decals.

Το κιτ της Monogram έρχεται σε γκρι πλαστικό με καταπληκτική λεπτομέρεια σε σύστημα προσγείωσης, ακροφύσιο και πιλοτήριο. Υπάρχει η δυνατότητα να κολληθεί σε ανοιχτή θέση το missile-bay ώστε να φαίνονται οι πύραυλοι Falcon που παρέχονται στο κιτ. Η εφαρμογή είναι πάρα πολύ καλή και το μόνο που θα χρειαστεί είναι επαναχάραξη των γραμμώσεων αφού οι τελευταίες δίνονται ανάγλυφες-υπερυψωμένες.

Το σετ της C&H Miniatures είναι σε ρητίνη και περιλαμβάνει το υπερμεγέθες ρύγχος της διθέσιας έκδοσης, πιλοτήριο, καθίσματα, πίνακα οργάνων, αεραγωγούς κτλ. Επίσης παρέχονται δύο vacuform καλύπτρες με τα αλεξινέμιά τους και μια καρτέλα χαλκομανιών για ένα αμερικανικό αεροσκάφος.

Κατασκευή

Ξεκινήσαμε από το καθάρισμα του ρητινένιου ρύγχους με ταχυτροχό και τον κόφτη. Εδώ θα χρειαστεί να αφαιρέσουμε έξτρα υλικό εσωτερικά για να χωρέσει το πιλοτήριο μας. Η χρονοβόρα διαδικασία της επαναχάραξης ήταν απαραίτητη για την σωστή και αληθοφανή εμφάνιση του μοντέλου. Παράλληλα βάφτηκε το πιλοτήριο με Interior Gray, έγινε στεγνό πινέλο και φθορά/βρώμισμα με wash. Στην συνέχεια, αφαιρέσαμε την μισή μπροστινή άτρακτο, χαράζοντάς την προσεκτικά & επίμονα με χαρακτικό εργαλείο, προκειμένου για να μπει το ρύγχος. Για σιγουριά αφήσαμε 2-3 mm έξτρα πλαστικό ως περιθώριο ασφαλείας από το σημείο τομής που προτείνει η εταιρεία.

Οι φωλιές του συστήματος προσγείωσης βάφτηκαν με interior green H-58 της Gunze, ακολούθησε το βάψιμο των λεπτομερειών, η περιοχή σφραγίστηκε με ματ βερνίκι και τέλος έγινε wash με Burnt Amber από την σειρά Windsor & Newton.

Στη συνέχεια κολλήθηκαν τα μισά της ατράκτου στην πτέρυγα και τοποθετήθηκε το ρύγχος. Η προσαρμογή του δεν ήταν δύσκολη αλλά δημιούργησε πολλά κενά. Επιστρατεύτηκε λοιπόν, φύλλο πλαστικού και στόκος όπου χρειαζόταν. Γυαλόχαρτο 400 βαθμών βοήθησε την κατάσταση, γλυτώνοντάς μας πολύτιμο χρόνο, ταλαιπωρία και κυρίως νεύρα. Το τελικό φινίρισμα στην κρίσιμη περιοχή δόθηκε με βρεγμένα ντουκόχαρτα διαδοχικών βαθμών. Παρόμοια διαδικασία ακολουθήθηκε και στους αεραγωγούς, η συμμετρική όψη των οποίων θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του τριψίματος. Τα όποια κενά στις ενώσεις γεμίστηκαν με φύλλο πλαστικού και στόκο.

Το σκιάδιο των οργάνων φαγώθηκε αρκετά, για να μπορέσει να χωρέσει στη θέση του χωρίς προβλήματα. Ο σκελετός της καλύπτρας φτιάχτηκε από τα υπάρχοντα ρητινένια κομμάτια, τα οποία λεπτύναμε αναλόγως. Εσωτερικά της καλύπτρας προστέθηκαν οι δύo σωλήνες του air condition από καλάι και εξωτερικά τα vortex generators φτιάχτηκαν από αλουμινόφυλλο από κουτάκι αναψυκτικού, κομμένα κατά 1mm σε πάχος και διαμορφωμένα με λαβίδα. Λόγω μεγέθους θα χρειαστεί να φτιάξετε αρκετά από αυτά και να επιλέξετε τα καλύτερα που σας κάνουν.

Τα flaps κόπηκαν και κολλήθηκαν σε κατεβασμένη θέση σύμφωνα με φωτό του πραγματικού. Αφού τελειώσαμε με τα τριψίματα, το μοντέλο καθαρίστηκε, μασκαρίστηκε και ακολούθησε το βάψιμο.

Βάψιμο

Επιλέξαμε την παραλλαγή τύπου Βιετνάμ, η οποία αποτελείται από τα Tamiya J.A Green XF-13, Dark Green XF-61 και Gunze Brown H-310, Gray H-311. Έγινε pre-shading με μαύρο ματ και κατόπιν ψεκάστηκαν τα χρώματα του καμουφλάζ, ελαφρώς ανοιγμένα με λευκό ματ. Οι φθορές κρατήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα, μιας και τα TF έμειναν λίγο καιρό σε υπηρεσία με την παραλλαγή αυτή. Φωτό εποχής του συγκεκριμένου αεροσκάφους φανερώνουν του λόγου το αληθές. Αφού στέγνωσαν όλα ψεκάσαμε το μοντέλο με γυαλιστερό βερνίκι της Modelfin και ακολούθησαν οι χαλκομανίες.

Χαλκομανίες

Οι χαλκομανίες της Icarus Decals είναι εξαιρετικές σε ποιότητα με λεπτό φίλμ και με λίγο βελτιωτικό εφάρμοσαν τέλεια στο μοντέλο. Η μόνη και σωστή κατά την Icarus επιλογή για διθέσιο είναι το 0-62327, για την οποία παρέχονται τα τρίγωνα προειδοποιητικά σε λευκό φόντο. Στα υπόλοιπα αεροσκάφη είχαν μείνει μόνο με τα κόκκινα πλαίσια τους. Τέλος έγινε wash με Burnt Amber και ψεκάσαμε με ματ βερνίκι.

Επίλογος

Στο τέλος της κατασκευής μας προστέθηκαν ασφάλειες RBF, το σύστημα προσγείωσης και οι δεξαμενές που ακολούθησαν τα χρώματα της παραλλαγής. Τα υπόλοιπα που πήραν την θέση τους ήταν το άγκιστρο ανάσχεσης, η καλύπτρα και τα φώτα αποφυγής σύγκρουσης. Σε γενικές γραμμές το κιτ της Monogram είναι μια σχετικά δύσκολη κατασκευή και απευθύνεται σε έμπειρους μοντελιστές αλλά δεν είναι ακατόρθωτη. Ο κύριος όγκος των εργασιών εστιάζεται κυρίως στο ρητινένιο σετ της C&H. Οπλιστείτε λοιπόν με υπομονή, επιμονή και θα έχετε ένα πληθωρικό, όμορφο και κυρίως σπάνιο μοντέλο της ΠΑ, από αυτά που δεν βλέπουμε και τόσο συχνά!

Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48Convair TF-102A Delta Dagger, Monogram 1/48

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές