F-104G Starfighter (HAF), Hasegawa 1/48

F-104G Starfighter (HAF), Hasegawa 1/48
Κατηγορίες : 
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Το F-104 Starfighter της Lockheed είναι αναμφισβήτητα ένα αεροπλάνο θρύλος. Τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε ελληνικό. Πολλοί αυτοί που το λάτρεψαν, όπως και πολλοί αυτοί που το μίσησαν, δίνοντας του μερικά όχι τόσο κολακευτικά παρατσούκλια, που ήταν όμως αντιπροσωπευτικά του τολμηρού έως επικίνδυνου χαρακτήρα του, που το έκανε τόσο μοναδικό. Στη χώρα μας ευτυχώς οι δείκτες ατυχημάτων έμειναν σε φυσιολογικά επίπεδα, στα σχεδόν 30 χρόνια που υπηρέτησε με τα ελληνικά χρώματα με δύο Μοίρες της ΠΑ, την 335 και την 336, στα χρώματα των οποίων βάφτηκαν τα πρώτα επετειακά αεροπλάνα στην ιστορία της Αεροπορίας μας και τα πρώτα πολύχρωμα μετά τα ακροβατικά σμήνη, ο «Τίγρης» και ο «Όλυμπος», και τα δύο εμπνεύσεις του Νίκου Μανουσάκη, που μοντελιστικά έχουν καλυφθεί σε παλιά τεύχη του “Modelling” (Νο.13 & 20) στη δεκαετία του ΄90.

Για πολλά χρόνια στη δημοφιλή 1/48 δεν υπήρχε κάποιο αρκετά αξιόλογο κιτ, με κυριότερες επιλογές τα αντίστοιχα των Monogram και Esci, που θα θυμούνται οι παλαιότεροι από τις παράλληλες κατασκευές του Μέγα Τσώνου στο “Modelling” (τεύχος Νο.22). Ευτυχώς πριν 15 περίπου χρόνια η Hasegawa έλυσε το πρόβλημα αυτό στην 1/48 με ένα γενικά πολύ καλό κιτ, το οποίο χρησιμοποιήσαμε και στην κατασκευή μας.

Θέλοντας κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά, αποφασίσαμε να ανοίξουμε μία σειρά από θυρίδες προσιτότητας, χρησιμοποιώντας τα δύο σετ βελτίωσης της CMK, που επίσης παρέχουν νέο κόκπιτ, ραντάρ και κώνο, και δύο καθίσματα Stanley C-2, χρήσιμα για πρώϊμα F-104 της δεκαετίας του ‘60 ή μεταγενέστερα, πρώην ολλανδικά (NF). Στο δικό μας μοντέλο χρησιμοποιήσαμε ως πιο ρεαλιστικό για Martin Baker GQ-7 αυτό της Kasl Hobby (κωδικός Κ48055) που διαθέτει εξαιρετική λεπτομέρεια. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης τα Remove Before Flight της Eduard.

 Kατασκευή...

Ξεκινώντας, στοκαρίστηκαν τα πριτσίνια στο πίσω μέρος της ατράκτου και στα φτερά, μιας και είναι πολύ έντονα για την κλίμακα, ενώ και στο πραγματικό είναι στοκαρισμένα. Στη συνέχεια καθαρίσαμε όλα τα κομμάτια ρητίνης από τα περισσεύματα με μεγάλη προσοχή και αφαιρέσαμε τα διάφορα πάνελ που θα έμεναν ανοικτά. Ο κώνος της CMK δεν χρησιμοποιήθηκε μιας και στάθηκε αδύνατο τα δύο μέρη του να αποκτήσουν το σωστό στρογγυλό σχήμα, κι έτσι προτιμήσαμε τον κώνο του κιτ με προσθήκη λεπτομέρειας. Το κόκπιτ του κιτ αντικαταστάθηκε με το ρητινένιο, όπως και οι φωλιές του συστήματος προσγείωσης. Για την εξαγωγή κρατήσαμε τα κομμάτια του κιτ, μιας και αυτά που αφορούν πρώιμους κινητήρες με κοντό ακροφύσιο έχουν ικανοποιητική λεπτομέρεια. Οι θυρίδες τοποθετήθηκαν με μεγάλη προσπάθεια ώστε να εφαρμόσουν σωστά αλλά και να χωρέσουν όλες μαζί, και αφέθηκαν για να βαφτούν μετά την παραλλαγή.

Βάψιμο...

Για το βάψιμο του μοντέλου επιλεξαμε τα ακρυλικά χρώματα της Gunze, χρησιμοποιώντας ξανοιγμένες αποχρώσεις για το πάνω μέρος, κάνοντας μετά διορθώσεις και μπαλώματα με τα βασικά χρώματα, όπως γινόταν και στα πραγματικά. Τα σήματα προήλθαν από το σετ της Icarus και εφάρμοσαν άψογα μετά από δύο χέρια γυαλιστερό βερνίκι. Ακολούθησε το wash με λάδια ζωγραφικής, και το τελικό φινίρισμα με το ματ ακρυλικό βερνίκι της Windsor &Newton. Κάποιες διαρροές έγιναν κυρίως χρησιμοποιώντας παστέλ. Στο τέλος τοποθετήθηκαν τα προστατευτικά Remove Before Flight που έδωσαν λίγο πιο έντονο χρώμα στην παραλλαγή.

Συμπερασματικά...

Συνοπτικά, η κατασκευή αποδείχτηκε αρκετά δύσκολη, μιας και ο συνδυασμός τόσων βελτιωτικών χρειάζεται πολλές ώρες εργασίας για να αποδώσει τα αναμενόμενα, με προσεκτική και συστηματική όμως δουλειά το αποτέλεσμα δικαιώνει τους κόπους των σχεδόν τεσσάρων μηνών που κράτησε η κατασκευή!

F-104G Starfighter (HAF), Hasegawa 1/48F-104G Starfighter (HAF), Hasegawa 1/48F-104G Starfighter (HAF), Hasegawa 1/48F-104G Starfighter (HAF), Hasegawa 1/48F-104G Starfighter (HAF), Hasegawa 1/48F-104G Starfighter (HAF), Hasegawa 1/48

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές