F-106 Delta Dart, Revell 1/48

F-106 Delta Dart, Revell 1/48
Κατηγορίες : 
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Το κιτ της Revell αποτελεί επανέκδοση του παλιού καλουπιού της Monogram που χρονολογείται πίσω στο 1983. Απαρτίζεται από 6 πλαίσια ανοιχτού γκρι πλαστικού και ένα διαφανούς, με  κομμάτια για 2 καλύπτρες, μία με σκελετό και μία μεταγενέστερη χωρίς. Η λεπτομέρεια είναι παντού εξαιρετική, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Μειονέκτημα του κιτ η ανάγλυφη γράμμωση, και όπως απεδείχθη στη διάρκεια της κατασκευής και η εφαρμογή.

Κατασκευή

Η κατασκευή ξεκίνησε με τη χάραξη όλων των γραμμώσεων του μοντέλου, με τη χρήση του χαρακτικού της Olfa, και στη συνέχεια πέρασμά τους με τη λεπτόρευστη υγρή κόλλα Mr Cement –S της Gunze για να εξομαλυνθούν τυχόν ατέλειες. Σειρά μετά είχε το σύστημα προσγείωσης και η θυρίδα μεταφοράς οπλισμού. Αυτά βάφτηκαν με Interior green, έγινε «στεγνό πινέλο» με ανοιχτότερους τόνους, καθώς και wash με λάδι ζωγραφικής raw umber. Στη συνέχεια τονίστηκαν λεπτομέρειες και καλωδιώσεις βάσει φωτογραφιών του πραγματικού, με ασημί, μπλε, κίτρινο, κόκκινο και καφέ χρώμα. Τα σκέλη βάφτηκαν με αλουμίνιο, όπως και οι ζάντες των τροχών. Η συνέχεια έγινε με το πιλοτήριο, όπου η εταιρεία δίνει τα πάντα, ακόμη και ξεχωριστά πλαινά τοιχώματα με όλη την εσωτερική λεπτομέρεια. Ο χώρος βάφτηκε με το Νο.140 Μatt Gull Gray της Humbrol, έγινε wash με λάδι raw umber και στεγνό πινέλο με σταδιακά ανοιχτότερους τόνους του βασικού χρώματος. Τα όργανα και οι κονσόλες βάφτηκαν μαύρα, και οι ενδείξεις τονίστηκαν με λευκό λάδι ζωγραφικής, ενώ οι διακόπτες με γκρι. Μια σταγόνα Clear της Humbrol σε κάθε όργανο αποτέλεσε την απομίμηση του κρυστάλλου του πραγματικού. Το δύσκολο κομμάτι της κατασκευής ήταν η εφαρμογή των κομματιών που απαρτίζουν την άτρακτο, η οποία δίνεται σε πάνω και κάτω τμήμα. Αυτά αφήνουν μεγάλα κενά στο μπροστινό μέρος κάτω από το πιλοτήριο, καθώς και στο πίσω μέρος, κάτω από το κάθετο σταθερό. Διαδοχικά στοκαρίσματα με κυανοακρυλική κόλλα έλυσαν το πρόβλημα, ενώ η χρήση της κατέστησε δυνατή την επαναχάραξη της χαμένης γράμμωσης χωρίς προβλήματα.

Βάψιμο

Το μοντέλο τρίφτηκε προσεκτικά με ντουκόχαρτα έως 2000 βαθμών για να εξομαλυνθούν οι επιφάνειες μετά τη χάραξη και το στοκάρισμα, τα διαφανή μέρη μασκαρίστηκαν με συνδυασμό ταινίας 3Μ και Μaskol της Humbrol, ενώ οι φωλιές του συστήματος προσγείωσης με βρεγμένη χαρτοπετσέτα. Στη συνέχεια ψεκάστηκε ένα τυχαίο γκρι σμάλτο σε ρόλο ασταριού, ώστε να εντοπιστούν τυχόν ατέλειες, και αφού αυτές διορθώθηκαν, όλα ήταν έτοιμα για το βάψιμο. Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα ήταν βαμμένα σε όλες τις επιφάνειες με adc grey. Για το βάψιμο του μοντέλου επιλέχθηκε το 1731 aircraft grey της Modelmaster, το οποίο ψεκάστηκε σε 3 διαδοχικά περάσματα, με αρκετές ώρες ενδιάμεσα ώστε να στεγνώνει το κάθε χέρι. Έπειτα βάφτηκε η περιοχή του ρύγχους με μαύρο χρώμα, και η κίτρινη επιφάνεια του κάθετου σταθερού με 1708 insignia yellow της Modelmaster.  Ακολούθησε ψέκασμα του μοντέλου με γυαλιστερό βερνίκι Humbrol Clear, και τοποθετήθηκαν τα σήματα, που κόλλησαν άψογα με ελάχιστο βελτιωτικό της Gunze. Όταν στέγνωσαν καλά περάστηκαν άλλα 2 χέρια Clear ώστε να σφραγιστούν και να ετοιμαστούν οι επιφάνειες για την ελάχιστη φθορά που θα ακολουθούσε. Τα πραγματικά αεροπλάνα διατηρούνταν σε εξαιρετική κατάσταση, και έτσι η τεχνητή παλαίωση περιορίστηκε σε ένα wash με σκούρο γκρι χρώμα σε όλες τις γραμμώσεις. To τελικό φινίρισμα δόθηκε με το ματ ακρυλικό βερνίκι της Talens, που έδωσε μια semi-mat υφή. Η κατασκευή τελείωσε με την τοποθέτηση των επιμέρους λεπτομερειών, όπως τα σκέλη και οι θυρίδες του συστήματος προσγείωσης, ο σωλήνας πιτότ, και η καλύπτρα σε ανοικτή θέση.

Συμπερασματικά πρόκειται για ένα αξιόλογο κιτ, το μοναδικό στη συγκεκριμένη κλίμακα για το F-106, το οποίο όμως απευθύνεται σε πιο έμπειρους μοντελιστές που θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των στοκαρισμάτων, αλλά θα ανταμειφθούν με ένα πανέμορφο μοντέλο για τη συλλογή τους, ακόμα και χωρίς την παραμικρή βελτίωση!

F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48F-106 Delta Dart, Revell 1/48

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές