Fairey Swordfish Mk.I, Airfix 1/72 (kit No.04053A)

Fairey Swordfish Mk.I, Airfix 1/72 (kit No.04053)
Κλίμακα: 
Εταιρία: 

Στα μέσα του Απριλίου του 2020 συμπληρώθηκαν 86 χρόνια από την πρώτη πτήση του Fairey Swordfish. H διάσημη «σπαγκόμαζα» ή Stringbag (τσάντα-δίχτυ), αν και εθεωρείτο ήδη “αρχαιολογία” το 1940, κατάφερε ωστόσο την ίδια χρονιά να βυθίσει το μισό ιταλικό στόλο (επίθεση στον κόλπο του Τάραντα) και λίγους μήνες αργότερα να συμβάλλει στη βύθιση του μεγαλύτερου γερμανικού θωρηκτού Bismarck. Παρόλο που πέταγε ταυτόχρονα με δύο ομόσταυλους αντικαταστάτες του (Fairey Albacore και Fairey Βarracuda), κανένα από τα δύο πιο εξελιγμένα αυτά αεροσκάφη δεν μπόρεσε να το αντικαταστήσει επάξια ως το τέλος του Πολέμου. Ετσι η αργοκίνητη «μάζα συρματόσχοινων» συνέχισε να επιχειρεί ως το τέλος, βυθίζοντας περισσότερα πλοία από οποιοδήποτε άλλο συμμαχικό αεροσκάφος.

Εκπληκτική επίδοση, αν σκεφτούμε ότι πετούσε με μέγιστη ταχύτητα που δεν ξεπερνούσε τα 200 χλμ/ώρα φορτωμένο με μία τορπίλη, όταν τα καταδιωκτικά της εποχής έφταναν τα 650 χλμ/ώρα. Αλλά ακριβώς η μικρή του ταχύτητα, σταθερότητα, ευελιξία και αντοχή του ως διπλάνο, ήταν τα χαρίσματα που βοηθούσαν τα πληρώματα να πετυχαίνουν τους στόχους τους με σχετικά μικρές απώλειες.

Μπορεί κανείς να πεί ότι το Swordfish ήταν ο πιο πετυχημένος αεροπορικός αναχρονισμός του Β΄ΠΠ και μάλιστα με… ελληνική έμπνευση, καθώς οι προδιαγραφές του είχαν τεθεί από την Αεροπορία του Πολεμικού μας Ναυτικού στις αρχές της δεκαετίας του ’30, ως υποψήφιος αντικαταστάτης του Fairey IIIF. Aνάμεσα στις απαιτήσεις μας ήταν και η δυνατότητα εναλλαγής των τροχών με πλωτήρες. Στην πορεία η ελληνική πλευρά έχασε το ενδιαφέρον της και το σχέδιο προχώρησε για λογαριασμό του βρετανικού ναυτικού, το οποίο έβλεπε τον Πόλεμο να πλησιάζει.

Το Swordfish πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση στις 17 Απριλίου 1934 και δέκα χρόνια μετά βρισκόταν ακόμα σε παραγωγή, παρά την αλματώδη εξέλιξη της αεροπορικής τεχνολογίας, ήδη από τα πρώτα χρόνια του Πολέμου. Συνολικά κατασκευάστηκαν 2.391 μονάδες (οι περισσότερες κατόπιν αδείας από την Blackburn, μια και η Fairey δεν προλάβαινε να παραδώσει τόσο μεγάλες ποσότητες), αριθμός εντυπωσιακός, όντας το μοναδικό διπλάνο μαχητικό που πετούσε ταυτόχρονα - και συχνά πιο αποτελεσματικά- από άλλα εξελιγμένα μονοπλάνα συμμαχικά τορπιλοπλάνα.

Το πρώτο πλαστικό κιτ του Swordfish στην 1/72 ήταν αυτό της Airfix το 1958 σε σακκουλάκι. Το 1962 το ίδιο κιτ μπήκε σε κουτί (φωτό αριστερά σε επανέκδοση του 1973) και επανεκδόθηκε έντεκα φορές μέχρι το 2012, όταν η ανανεωμένη Airfix παρουσίασε το νέο της λεπτομερές καλούπι που κυκλοφορεί σήμερα με τον κωδικό Α04053 (2012) & Α04053Α (2017 – ίδιο κιτ με ελαφρώς διαφορετικά σήματα). Φωτό του κιτ βλέπουμε κάτω από τον τίτλο του άρθρου και αναλυτικότερα πιο κάτω...

Το 1973 κυκλοφορεί το κιτ της Frog (αρκετά καλύτερο από το πρώτο Airfix), αλλά δεν ευδοκίμησε για πολύ, αφού τρία χρόνια αργότερα η Frog έκλεισε και το συγκεκριμένο καλούπι συνέχισε να κυκλοφορεί ως Novo και από κάποιες άλλες, λιγότερο γνωστές ανατολικοευρωπαϊκές εταιρίες.

Το 1974 κυκλοφορεί στην 1/72 το κιτ της Matchbox, που σε γενικές γραμμές ήταν καλύτερο από τα δύο πρώτα, πάντα για τα τότε δεδομένα.

Τον Μάρτιο του 1978 εμφανίζεται για πρώτη φορά άρθρο του Ηλία Νταλούμη (ιδρυτή της ΙPMS Hellas) στο περιοδικό «Αθλητική Αεροπορία» (Νο.22) με θέμα τα κιτ του Swordfish στην 1/72, με γραμμικά σχέδια τριών όψεων, χρήσιμες συμβουλές για ανθεκτική κόλληση των πτερύγων και οδηγίες για ρεαλιστικό πινελάτο διαχωριστικό σβήσιμο μεταξύ των γραμμών του καμουφλάζ.

Με 65 κομμάτια στο γνωστό τρίχρωμο πλαστικό της «πορτοκαλί» σειράς, το κιτ της Matchbox ήταν εύκολο να φτιαχτεί. Μάλιστα ο υπογράφων το έχει ακόμα στη βιτρίνα του. Βλέποντάς το - τέσσερις δεκαετίες μετά - ανακαλύπτουμε ότι είχε βαφτεί με πινέλο και ότι για συρματόσχοινα είχαμε χρησιμοποιήσει μαύρη κλωστή! Eκτός από την τορπίλη η Matchbox έδινε 8 ρουκέτες και το θολωτό εξόγκωμα του ραντάρ ASV Mk X κάτω από την άτρακτο (Swordfish Μk III).

Τα κιτ εκείνης της εποχής, ειδικά τα διπλάνα, με την απλότητά τους, είχαν το πλεονέκτημα να παροτρύνουν το μοντελιστή να τα ξεκινήσει και να τα ολοκληρώσει σύντομα, χωρίς σκοτούρες προσθήκης βελτιωτικών.

Αν κάποιος ενδιαφέρεται για κλίμακα 1/48 το αντίστοιχο κιτ της Tamiya είναι μονόδρομος (ενδιαφέρον 16σέλιδο άρθρο του Mέγα Τσώνου στο Model Expert Νο.37, Μάρτιος 2002, με profiles Caruana). Για πιο τολμηρούς υπάρχει το κιτ της Trumpeter στην 1/32, που το είδαμε και στην έκθεση της IPMS Hellas το 2016.

Το νέο κιτ της Airfix στην 1/72 

Πίσω όμως στη δημοφιλή 1/72, όπως είδαμε η Airfix προσφέρει ένα εξαιρετικά λεπτομερές μοντέλο (νέο, χαραγμένο καλούπι), με περίπου 130 κομμάτια, που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό μοντελιστή. Κριτική του κιτ μπορείτε να δείτε εδώ.

Και το φυλλάδιο οδηγιών του εδώ.

Εκτός από τορπίλλη το κιτ περιέχει και έξι μεγάλες αλλά και μικρότερες βόμβες κάτω από τις πτέρυγες, ενώ προσφέρεται και τρέϊλερ-κλίνη φόρτωσης για την τοποθέτηση/παρουσίαση της τορπίλης εκτός αεροσκάφους, δίνοντας ιδέα για διόραμα αεροπλανοφόρου. Τα σήματα προσφέρουν μεταξύ άλλων και ένα σετ για αεροσκάφος που έδρασε στην επιχείρηση στον Τάραντα το 1940 (από το ΗΜS Illustrious), ενώ το δεύτερο σετ αφορά ένα ασημί-κίτρινο αεροσκάφος, επάνω στο HMS Glorious το 1939.

Αν σας αρέσει η 1/72 και δείτε πιο πάνω τι περιέχει το φυλλάδιο οδηγιών του κιτ της Airfix, είναι σίγουρο ότι θα σας φανεί πολύ ελκυστική η ιδέα να προσθέσετε ένα διαφορετικό όσο και ιστορικό αεροσκάφος στη συλλογή σας!

Με λίγη μελέτη κατασκευαστικών άρθρων αλλά και φωτό του πραγματικού θα δείτε ότι το Swordfish δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην 1/72 και με σωστή προετοιμασία και κατάλληλα υλικά (πχ. για το rigging) το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό!

Το κιτ της Airfix θα το βρείτε στο Plastimodellismo, Ιπποκράτους 48 και online εδώ.

Bιβλιογραφία

Swordfish from the cockpit, by Donald Payne (AdHoc Publications 2008)

Swordfish Special, by W.A. Harrisson (Ian Allan 1977 & 1998)

Swordfish Mk I – III, Aeroguide Classics No.4, by Ray Rimell/Roger Chesneau (Linewrights publications 1988)

Swordfish, Warpaint Series 12, by W.A. Harrisson (Hall Park/Warpaint/Guideline Books 2007)

Swordfish in Action 175 (Squadron/Signal)

ΠΤΗΣΗ & Διάστημα”, τεύχος Νο.230, Νοέμβριος 2004 (ιστορικό, φωτό, color profiles & cutaway drawing)

 

Ενδιαφέροντα links εδώ και εδώ.

(Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Aπριλίου 2018)

 

Fairey Swordfish Mk.I, Airfix 1/72 (kit No.04053A)Fairey Swordfish Mk.I, Airfix 1/72 (kit No.04053A)Fairey Swordfish Mk.I, Airfix 1/72 (kit No.04053A)Fairey Swordfish Mk.I, Airfix 1/72 (kit No.04053A)Fairey Swordfish Mk.I, Airfix 1/72 (kit No.04053A)Fairey Swordfish Mk.I, Airfix 1/72 (kit No.04053A)Fairey Swordfish Mk.I, Airfix 1/72 (kit No.04053A)Fairey Swordfish Mk.I, Airfix 1/72 (kit No.04053A)Fairey Swordfish Mk.I, Airfix 1/72 (kit No.04053A)Fairey Swordfish Mk.I, Airfix 1/72 (kit No.04053A)Fairey Swordfish Mk.I, Airfix 1/72 (kit No.04053A)Fairey Swordfish Mk.I, Airfix 1/72 (kit No.04053A)

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές