Grumman F-14A Tomcat, Academy 1/48

Κατηγορίες : 
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Όπως γράψαμε και στην παρουσίασή του στα «Νέα», το κιτ της Academy με λίγη προσοχή καταλήγει σε ένα εντυπωσιακό μοντέλο με όμορφα χρώματα, που με τη χαμηλή τιμή του είναι μια καλή επιλογή απέναντι στα σαφώς ακριβότερα της Hasegawa και προσφάτως και της HobbyBoss, τα οποία υπερτερούν σε λεπτομέρεια, αλλά η τιμή τους είναι αρκετά υψηλή σε σχέση με την πρόταση της κορεατικής εταιρείας.

Η κατασκευή

Η κατασκευή ξεκίνησε από το πιλοτήριο. Εδώ έγιναν προσθήκες με φύλλο πλαστικού και χαλκόσυρμα, ενώ τα καθίσματα δέχθηκαν ζώνες από λεπτό φύλλο αλουμινίου. Η μπανιέρα και τα πλαϊνά του κόκπιτ βάφτηκαν με το Νο.140 Matt Gull grey της Humbrol και δέχθηκαν wash με αραιωμένο γκρι λάδι ζωγραφικής, και κατόπιν στεγνό πινέλο με ανοικτότερους τόνους του βασικού γκρι. Οι κονσόλες και τα όργανα στους πίνακες βάφτηκαν με μαύρο ματ χρώμα, ενώ οι διακόπτες τονίστηκαν με συνδιασμό γκρι, κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Το κρύσταλλο των οργάνων αναπαραστάθηκε με μια σταγόνα γυαλιστερό βερνίκι. Ο σκελετός των καθισμάτων βάφτηκε με μαύρο ματ και τονίστηκε με στεγνό πινέλο γκρι χρώματος, ενώ τα μαξιλάρια με πράσινο και οι ζώνες με γκρι. Ένα ελαφρύ wash με raw umber λάδι ζωγραφικής έδωσε το απαραίτητο βάθος και ομογενοποίησε τα χρώματα. Το κλείσιμο της ατράκτου δεν άργησε, αλλά η εφαρμογή στο ρύγχος ήταν μάλλον απογοητευτική, αναγκάζοντάς μας να καταφύγουμε σε ανορθόδοξες μεθόδους ώστε να συγκρατηθούν τα κομμάτια και να κλείσουμε τα κενά ευτυχώς εύκολα με τη χρήση κυανοακρυλικής κόλλας. Με το ίδιο υλικό εξαφανίστηκε όλη η γράμμωση κάτω από το πιλοτήριο και χαράχθηκε εξαρχής βάσει σχεδίων του πραγματικού. Ευτυχώς η συνέχεια κύλησε ομαλά, και μετά τα αναγκαία στοκαρίσματα ήμασταν έτοιμοι για το βάψιμο.

Το βάψιμο

Αφού κολλήθηκε προσωρινά η (μασκαρισμένη με ταινία και υγρό μασκαρίσματος) καλύπτρα στο μοντέλο, ξεκινήσαμε κάνοντας προσκίαση σε όλες τις γραμμώσεις. Ακολούθησε το βασικό χρώμα, για το οποίο χρησιμοποιήθηκε το Νο129 satin gull grey της σειράς Humbrol Super Enamel. Αυτό έστρωσε άψογα σε όλες τις επιφάνειες, και σειρά είχαν τα μπαλώματα, απαραίτητα για αεροπλάνο που επιχειρούσε από αεροπλανοφόρο. Αυτά έγιναν ψεκάζοντας το κέντρο διαφόρων πάνελ με το βασικό χρώμα ανοιγμένο με λευκό, καθώς και ολόκληρα πάνελ με το βασικό χρώμα, σε συνδυασμό με άλλα γκρίζα, πάντα με τυχαίο τρόπο, όπως ακριβώς διορθώνονται και τα ξεφλουδίσματα στο πραγματικό. Ακολούθως το μοντέλο «σφραγίστηκε» με δύο περάσματα με το Humbrol Clear και τοποθετήθηκαν οι εξαιρετικές χαλκομανίες της Cartograf χωρίς προβλήματα. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι παρακάμψαμε τις οδηγίες, οι οποίες δίνουν τα κάθετα σταθερά βαμμένα ολόκληρα στα χρώματα της Μοίρας μόνο σε μία από τις 3 επιλογές. Μετά από πολύ ψάξιμο στο διαδίκτυο όμως, ανακαλύψαμε ότι και το αεροσκάφος με s/n 160660 είχε ‘’φορέσει’’ τα ίδια σήματα στα κάθετα σταθερά του, έχοντας πολύ περισσότερες φθορές από το ‘’Miss Molly’’ που δίνει η εταιρεία.

Για το τέλος αφήσαμε τις μεταλλικές επιφάνειες στο πίσω μέρος, που βάφτηκαν με Stainless steel Metalizer της Modelmaster, ενώ τα ακροφύσια με aluminium και burnt metal της ίδιας σειράς. Τοποθετήθηκαν τα οπλικά φορτία, αποτελούμενα από τέσσερις ΑΙΜ-54 και δύο ΑΙΜ-9, καθώς επίσης και οι τελευταίες λεπτομέρειες, όπως η καλύπτρα, ο σωλήνας πιτότ και το σύστημα προσγείωσης.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο. Μπορείτε κι εσείς με λίγα χρήματα και ελάχιστη προσπάθεια να προσθέσετε μια από τις πιο εντυπωσιακές γάτες του αμερικανικού ναυτικού στη συλλογή σας!

Grumman F-14A Tomcat, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat, Academy 1/48Grumman F-14A Tomcat, Academy 1/48

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Τεχνικές