H Μάχη των Αρδεννών, 1/35

H Μάχη των Αρδεννών, 1/35
Κατηγορίες : 
Κλίμακα: 

H Μάχη των Αρδεννών, γνωστή και ως «Επιχείρηση Σκοπιά στο Ρήνο» (στα γερμανικά Unternehmen: Wacht am Rhein) από τον γερμανικό στρατό, ήταν η τελευταία μεγάλης κλίμακας επίθεση του Γ' Ράϊχ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ 16 Δεκεμβρίου 1944 και 25 Ιανουαρίου 1945, κατά μήκος των συνόρων του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, με σκοπό την κατάληψη του ποταμού Μεύση (Meuse) και του λιμανιού της Αμβέρσας. Η επιχείρηση στόχευε αφενός στην διακοπή του εφοδιασμού των Συμμάχων και αφετέρου στον πιθανό διαχωρισμό των αμερικανικών και αγγλικών δυνάμεων στο Δυτικό Μέτωπο.

Την σχεδίαση της επιχείρησης επιμελήθηκε ο ίδιος ο Χίτλερ, αλλά η αισιοδοξία του, ενώ αγωνιζόταν να αποδείξει ότι δεν είχε ακόμα υποκύψει, ήταν ιδιαίτερα υπερβολική και είχε ελάχιστες πιθανότητες να επιτύχει. Εντούτοις, μερικές συγκυρίες της  κατάστασης των Συμμάχων στο Δυτικό Μέτωπο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, επέτρεψαν την αρχική της επιτυχία.

Σε συνδυασμό με την κατασκευή νέων όπλων από την Γερμανία, όπως αεριωθουμένων αεροπλάνων (Μe262 & Ar234), πυραύλων εδάφους-εδάφους (V1 – o πρόγονος των Κρουζ, V2 - βαλλιστικός) το υπερ-πυροβόλο V3 και της έρευνας για πυρηνικά όπλα, τυχόν επιτυχία της επιχείρησης είχε τις πιθανότητες να ανατρέψει την τελική έκβαση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η τελική, ωστόσο, κατάληξή της ήταν η απώλεια κάπου 100.000 Γερμανών στρατιωτών και αξιωματικών και η υποχώρηση στα ενδότερα των συνόρων, αφήνοντας πλέον τη δυνατότητα εκτέλεσης αμυντικών μόνον επιχειρήσεων ως την τελική συνθηκολόγηση.

Η κατασκευή του διοράματος

Το διόραμα μας έχει διαστάσεις 78Χ43 εκατοστά. Το κτίριο στην αρχική του μορφή προέρχεται από την γαλλική εταιρεία ΜΚ35. Μετατροπές και προσθήκες νέων κεραμιδιών και παράθυρα τελειοποίησαν το κτίσμα. Τα δύο άρματα του διοράματος, το Κing Τiger και τo Jagdpanther είναι της Tamiya , το τρίτο όχημα, το SdKfz 251 είναι από την Dragon και οι φιγούρες είναι από τις εταιρείες Alpine, Dragon, Tamiya και Master Box. Ολες οι κατασκευές και τα βαψίματα είναι απευθείας από το κουτί και έγιναν με βάση τις οδηγίες που συνοδεύουν τα κίτ χωρίς προσθήκες βελτιωτικών.

Tα άρματα βάφτηκαν με ακρυλικά χρώματα Τamiya και η παλαίωση τους έγινε με λάδια ζωγραφικής. Οι φιγούρες βάφτηκαν αποκλειστικά με ακρυλικά χρώματα Vallejo και Andrea.

Τα δέντρα είναι από την Noch, το κάρο από την Mini Art και η αγελάδα από την Μκ35. Tο έδαφος διαμορφώθηκε με γύψο και ατλακόλ, βάφτηκε με γαιώδη χρώματα και το λασπώδες έδαφος διαμορφώθηκε με πολυεστέρα. Για το χιόνι χρησιμοποιήθηκαν micro balloons.

Επίλογος

Η Μάχη των Αρδεννών, γνωστή ως «Battle of the Bulge» στις αγγλόφωνες χώρες, παρουσιάζει τεράστιο μοντελιστικό ενδιαφέρον, λόγω των πολλών και προηγμένων οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιήθηκαν, τόσο στην ξηρά όσο και στον αέρα, τους τελευταίους μήνες του Πολέμου. Το όμορφο αυτό διόραμα του Νίκου Κουφιδάκη ελπίζουμε να αποτελέσει έναυσμα για τις δικές σας παρόμοιες αναζητήσεις! H φωτογράφηση και ή γενική επιμέλεια ήταν του Δημήτρη Θεοδωρίκα.

 

http://el.wikipedia.org/wiki/Μάχη_των_Αρδεννών

http://captainjackholmes.weebly.com/the-battle-of-the-bulge.html

 

H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35H Μάχη των Αρδεννών, 1/35

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές