Hawker Hurricane MkI, Zvezda 1/144

Hawker Hurricane MkI, Zvezda 1/144
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Πιο πολύ σαν πρόκληση (και ανάμνηση της παλιάς σειράς των 1/144 της Revell), αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή ενός Hurricane της Zvezda στην κλίμακα αυτή, όπου το τελειωμένο μοντέλο έχει μήκος μόλις… 6,5 εκατοστά!

Το κιτ κοστίζει το αστρονομικό ποσόν των 3,99 ευρώ και περιέχει μόλις 12 κομμάτια μαζί με τη βάση!

Η άτρακτος και οι πτέρυγες είναι μονοκόμματες (δεν υπάρχει αριστερό-δεξί ή πάνω-κάτω μισό), τα σκέλη είναι μασίφ με τα πλευρικά καλύμματα και τους τροχούς, ενώ σε ένα κομμάτι (πάλι μασίφ) δίνεται και η καλύπτρα. Το κιτ είναι βασικά snap-fit (συναρμολογείται χωρίς κόλλα) και προορίζεται σαν μέρος του επιτραπέζιου παιχνιδιού στρατηγικής της Zvezda “Art of Tactic” για το οποίο πληροφορίες δίνονται στο website της εταιρίας.

Δεδομένου ότι περιλαμβάνεται καρτέλα σημάτων, ενώ η γενική λεπτομέρεια είναι πολύ καλή, αποφασίσαμε να το φτιάξουμε σε ένα-δύο απογεύματα όσο καλύτερα μπορούσαμε.

Σαν σχήμα είναι πολύ σωστό, η άτρακτος έχει τις χαρακτηριστικές ανάγλυφες ραβδώσεις στο πίσω μέρος της ατράκτου, ενώ το σύστημα προσγείωσης δίνεται ανεβασμένο ή κατεβασμένο για να διαλέξουμε.

Η συναρμολόγηση είναι παιχνιδάκι και η εφαρμογή τόσο καλή που δεν χρειάζεται στόκος.

Δυστυχώς στο κιτ δεν δίνονται οδηγίες για το καμουφλάζ ή τα κατάλληλα χρώματα, κι έτσι μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο μας υπέδειξε ένα πολύ ωραίο MkI της Μάχης της Αγγλίας (για το οποίο περιέχεται στο κιτ το μοναδικό σετ σημάτων με κωδικά JX-B). H Zvezda δεν δίνει το μαύρο κωδικό αριθμό P3395 στην άτρακτο, αν και σε ένα μοντέλο μήκους 6,5 εκατοστών, μπορεί κάποιος να το παραλείψει ή να ψάξει στο spares box. Στη δική μας περίπτωση πειραματιστήκαμε με ένα μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδοράκι 0,15mm (με μέτρια αποτελέσματα).

Λόγω κλίμακας δεν ψάξαμε για τα απολύτως σωστά χρώματα της RAF αλλά βρήκαμε από τη σειρά enamel της Humbrol ότι ήταν πιο κοντά. Ετσι χρησιμοποιήσαμε το 65 για τις κάτω επιφάνειες και τα 29 & 30 για τα Dark Brown & Dark Green των άνω επιφανειών. Το βάψιμο έγινε με πινέλο και μέτρια αραιωμένο χρώμα. Αν δεν σας στρώσει καλά μην αγχωθείτε γιατί με το γκλός βερνικάκι από πάνω τα πάντα εξομαλύνονται. Στη δική μας περίπτωση χρησιμοποιήσαμε Future της Johnson με αερογράφο αλλά ένα οποιοδήποτε γκλός είναι κατάλληλο, ακόμα και με πινέλο (προτείνουμε Μarabu Mattlack ή Modelmaster Dullcote με καλή αραίωση με enamel tninner).

Όταν στέγνωσε μπήκαν πολύ καλά σήματα της Zvezda με τη βοήθεια του υγρού Mark Fit της Τamiya, που έκανε καλή δουλειά.

Ακολούθως έγιναν τα μαύρα σημάδια των εξατμίσεων με αερογράφο, με μαύρο μάτ αραιωμένο Vallejo Air (μας παίδεψε – προτιμήστε Gunze για τόσο ψιλή δέσμη). Επίσης έγινε wash με το Black Wash Εnamel της Humbrol και λίγες φθορές με σκόνες Humbrol (Weathering Powder), μαύρου (Smoke) και καφέ χρώματος, ειδικά στο κάτω μέρος.

Στη θέση των πολυβόλων μπήκαν μικρές κόκκινες χαλκομανίες από περισσεύματα του spares box (σε αναπαράσταση του προστατευτικού υφάσματος), ενώ με τον ίδιο τρόπο φτιάχτηκε η μικρή κίτρινη επιφάνεια στην άνω αριστερή πτέρυγα και τα μαύρα walkways στις βάσεις των πτερύγων. Ελάχιστες φθορές έγιναν με aluminium και ένα λεπτό πινελάκι στην περιοχή των μαύρων walkways, όπου πατούσε ο πιλότος και το προσωπικό εδάφους.

Ο σκελετός της καλύπτρας βάφτηκε πολύ προσεκτικά με πινέλο Νο.0 και σχετικά πηκτό πράσινο χρώμα για καλύτερο έλεγχο (το μυστικό εδώ είναι να κρατάμε την αναπνοή μας). Αν κάπου σας ξεφύγει δεν πειράζει (διορθώνεται με οδοντογλυφίδα και λίγο διαλυτικό). Ένα -τοπικό- χέρι γκλός βερνίκι στο τέλος θα καλύψει κάθε ατέλεια. Στο τέλος ψεκάσαμε όλο το μοντέλο (αφού μασκάραμε την καλύπτρα με κομμάτια ταινίας) με ματ εναμελ βερνίκι της Revell που βγαίνει κάπως σατινέ και είναι πιο σωστό και ρεαλιστικό από το dead matt που βλέπουμε συνήθως σε μοντέλα B' ΠΠ. Η ελαφριά γυαλάδα μπορεί να γίνει και τρίβοντας το μοντέλο με ένα μαλακό πανί.

Για την αντένα χρησιμοποιήθηκε πολύ ψιλό συνθετικό νήμα Madeira Polyamid (καταστήματα ειδών ραπτικής/πλεξίματος) σε μολυβί απόχρωση. Αυτό κολλήθηκε με ελάχιστη κυανοακρυλική κόλλα και όταν στέγνωσε κόπηκαν με ψαλιδάκι οι άκρες.

Αν είχαμε περισσότερο χρόνο θα ανοίγαμε με κόφτη τα χείλη προσβολής των πτερύγων για να προσθέσουμε τους προβολείς προσγείωσης και τα φώτα στα ακροπτερύγια. Επίσης το JX-B είχε ζωγραφισμένη (και στις δύο πλευρές) μια μέλισα κάτω από τις εξατμίσεις και ένα λεπτό κίτρινο δακτυλίδι στο spinner (αλλά στην 1/144 κάνουμε πως δεν είχαν βαφτεί ακόμα και γενικά παραβλέπουμε όλα αυτά τα πραγματάκια…). Επίσης τα χρώματα ίσως ήθελαν λίγο ξάνοιγμα με λευκό (όπως μας πρότεινε ένας καλός φίλος), ιδιαίτερα το καφέ, καθώς τα δύο βερνίκια τα σκουραίνουν κάπως.

Συνολικά μια πολύ ευχάριστη, γρήγορη και εύκολη κατασκευή που συνιστάται για μοντελιστές κάθε ηλικίας!

Το κιτ θα το βρείτε στο Plastimodellismo της οδού Ιπποκράτους 48 ή online εδώ. Kαι επειδή οι φωτογραφίες με φλάς... αδικούν κάπως ένα μοντέλο στην 1/144, μπορείτε να το δείτε και στη βιτρίνα του καταστήματος!

 

Hawker Hurricane MkI, Zvezda 1/144Hawker Hurricane MkI, Zvezda 1/144Hawker Hurricane MkI, Zvezda 1/144Hawker Hurricane MkI, Zvezda 1/144Hawker Hurricane MkI, Zvezda 1/144Hawker Hurricane MkI, Zvezda 1/144Hawker Hurricane MkI, Zvezda 1/144Hawker Hurricane MkI, Zvezda 1/144Hawker Hurricane MkI, Zvezda 1/144Hawker Hurricane MkI, Zvezda 1/144Hawker Hurricane MkI, Zvezda 1/144Hawker Hurricane MkI, Zvezda 1/144Hawker Hurricane MkI, Zvezda 1/144Hawker Hurricane MkI, Zvezda 1/144

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές