OV-10D BRONCO, Academy 1/72

OV-10D BRONCO, Academy 1/72
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Το North American Rockwell OV-10 Bronco ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 1963 από δύο απόστρατους συνταγματάρχες των Αμερικανών Πεζοναυτών και εξελίχθηκε σε ένα πολύ πετυχημένο διακλαδικό αεροσκάφος που κατάφερε να νικήσει ανταγωνιστές, όπως το ήδη καθιερωμένο Grumman OV-1 Mohawk του Στρατού. Πέταξε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1965 και  κατασκευάστηκε (από το 1969) σε 360 μονάδες από την North American σε συνεργασία με τη Rockwell, Χρησιμοποιήθηκε σε ρόλο επιτήρησης - forward air control, καθώς και σε αποστολές counter-insurgency (καταστολής εξεγέρσεων/ανταρτοπόλεμου/ανορθόδοξων επιχειρήσεων). Το 2017 συμπλήρωσε 52 χρόνια από την πρώτη του πτήση, συνεχίζοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε οκτώ χώρες – αν και στις ΗΠΑ έχει αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή. Περισσότερα ιστορικά και τεχνικά στοιχεία για το Bronco μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ. Στο κατασκευαστικό που ακολουθεί θα παρουσιάσουμε την κατασκευή της βελτιωμένης έκδοσης OV-10D (USMC) με το μακρύτερο ρύγχος σε κλίμακα 1/72 από το κιτ της Academy (Νο.1680), έτσι όπως έδρασε στην επιχείρηση Desert Storm το 1991. Για όσους επιθυμούν υπάρχει και το κλασικό OV-10A (Νο.1665) με το κοντό ρύγχος.

Κατασκευή-Βάψιμο

Από την αρχή θέλαμε να κατασκευάσουμε το μοντέλο χωρίς τη χρήση βελτιωτικών (παρόλο που υπάρχουν αρκετά για το συγκεκριμένο κιτ!), δίνοντας έμφαση στο βάψιμο. Ξεκινώντας από το χώρο του cockpit η μόνη μας ενέργεια ήταν να προσθέσουμε ζώνες στα καθίσματα. Το υπόλοιπο σύνολο στέκει αρκετά καλά για την κλίμακα, με τα όργανα να δίνονται σε μορφή χαλκομανίας. Κλείνοντας την άτρακτο παρατηρήσαμε δυο μεγάλα κενά τα οποία η εταιρία αδικαιολογήτως τα είχε ανοιχτά. Το ένα στη φωλιά του ριναίου σκέλους και το δεύτερο στην πλάτη του cockpit. Και στις δυο αυτές περιπτώσεις επιστρατεύτηκε φύλλο πλαστικού και με βάση φωτογραφίες του πραγματικού κλείσαμε καταλλήλως τα κενά. Η συναρμολόγηση προχωρούσε αλλά η εφαρμογή δεν ήταν και η καλύτερη, έτσι αντί για κάποιο κοινό μοντελιστικό στόκο χρησιμοποιήσαμε εποξικό στόκο Μilliput, ο οποίος όταν στεγνώσει μπορεί να χαραχτεί χωρίς να ραγίσει ή σπάσει. Μεγαλύτερο πρόβλημα στην εφαρμογή παρουσιάστηκε στο ρύγχος του μοντέλου, όπου το στοκάρισμα και το τρίψιμο ήταν διαδικασίες που επαναλάβαμε αρκετές φορές μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Τελειώνοντας μετά από πολλή προσπάθεια με τα τριψίματα και την επαναχάραξη έφτασε η ώρα για το βάψιμο. Εδώ τα πράγματα στράβωσαν για ακόμη μια φορά. Αρχικά οι αποχρώσεις που χρησιμοποιήσαμε δεν πλησίαζαν καθόλου την εικόνα του πραγματικού και εν συνεχεία το μασκάρισμα δεν είχε πετύχει, καθώς το περίεργο σχήμα του μοντέλου και η μικρή του κλίμακα έκαναν τη διαδικασία του μασκαρίσματος πραγματικό πονοκέφαλο. Σε αυτό το σημείο πάρθηκε η απόφαση το καμουφλάζ να βαφτεί εξολοκλήρου με πινέλο και με όσο πιο απλό τρόπο γίνεται. Για το βάψιμο χρησιμοποιήσαμε enamel χρώματα Humbrol σε αποχρώσεις Μatt No. 29 και 93 για τις επάνω επιφάνειες και το Matt No.129 για το γκρι της κοιλιάς. Με δυο χέρια παρκετίνη δώσαμε στο μοντέλο μας το κατάλληλο γυαλιστερό φινίρισμα για να τοποθετήσουμε τα σήματα, των οποίων η ποιότητα ήταν εξαιρετική. Για τη διαδικασία του weathering χρησιμοποιήσαμε άλλη μια φορά λάδια ζωγραφικής σε αποχρώσεις κίτρινου, λευκού, μαύρου, raw και burnt amber, ενώ με πολύ αραιωμένα λάδια έγινε επίσης και το wash. Για το τελικό φινίρισμα χρησιμοποιήσαμε matt βερνίκι, ενώ με σκόνες της Agama κάναμε λίγη ακόμα παλαίωση στην παραλλαγή στις εξαγωγές των κινητήρων  και προσθέσαμε τις κάπνιες. Ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία του συγκεκριμένου αεροσκάφους είναι ο μεγάλος όγκος φορτίων που μπορεί να μεταφέρει. Έτσι φορτώσαμε κι εμείς το μοντέλο με μια κοιλιακή δεξαμενή, δυο κάλαθους ρουκετών, δυο βόμβες τύπου Μk82 και δύο πυραύλους αέρος-αέρος τύπου ΑΙΜ-9. Άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη μας επιφύλασσε το ξεμασκάρισμα της καλύπτρας, καθώς είχε περάσει χρώμα στα διάφανα και είχαν μείνει ίχνη κόλλας από την ταινία μασκαρίσματος. Αφού την καθαρίσαμε προσεκτικά την περάσαμε με πινελάκι με το θαυματουργό Gauzy Glass της AK Ιnteractive, καλύπτοντας έτσι μέρος από τις ατέλειες και δίνοντας μια εξτρά γυαλάδα στα διάφανα μέρη.

Eπίλογος

Τελειώνοντας θα θέλαμε να πούμε πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, αλλά και τις κακοτυχίες που προέκυψαν, καταφέραμε με επιμονή να τελειώσουμε το μοντέλο και ας μην πιάσαμε τα υψηλά στάνταρ που είχαμε θέσει εξ’αρχής. Άλλωστε αυτή είναι και η μαγεία του χομπυ μας, κάθε κατασκευή αποτελεί ένα ξεχωριστό ταξίδι γεμάτο εκπλήξεις!

(Tα κιτ του Bronco, καθώς και πολλά άλλα ενδιαφέροντα 72άρια της Academy, θα βρείτε στο Plastimodellismo της οδού Iπποκράτους 48 και online στο πιο κάτω link)

https://www.pla.gr/grumman-bronco%2C-1-72-p-3873.html?sess=aea76704ed3f8c5ed6c37ce5fc2ee912

 

OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72OV-10D BRONCO, Academy 1/72

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές