Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72

Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72
Κατηγορίες : 
Κλίμακα: 
Εταιρία: 

Το F-84G δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στους φίλους της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Υπήρξε το πρώτο μαχητικό τζετ που εντάχθηκε στους κόλπους της την περίοδο 1952 - 1959. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκε από  το πρώτο ακροβατικό της σμήνος, το περίφημο ‘’Καρέ των Άσσων’’ που έγραψε λαμπρές σελίδες, αφήνοντας άφωνους όσους είχαν την τύχη να το δουν σε κάποια από τις επιδείξεις του! Το τίμημα της εισόδου της ΠΑ στην εποχή των αεριωθούμενων ήταν αρκετά βαρύ, με το F-84G να κατέχει τη θλιβερή πρωτιά με τους περισσότερους πεσόντες αεροπόρους από κάθε άλλο τύπο: 36 χειριστές σε 7 χρόνια ή ένα θανατηφόρο ατύχημα κάθε 2,33 μήνες! Το φαινόμενο εξηγείται αν σκεφτούμε ότι το F-84G ήταν ένα "βαρύ" αεροπλάνο με σχετικά αδύναμο κινητήρα που ήθελε λεπτότατους χειρισμούς και δεν συγχωρούσε λάθη (όπως όλα τα πρώτα jet στην Ιστορία της Αεροπορίας!)

Το κιτ της Academy στην 1/72

Το κιτ της Academy απαρτίζεται από 4 πλαίσια ανοικτού γκρι πλαστικού, και ένα διαφανούς, με πολύ όμορφη λεπτομέρεια μέσα και έξω, φίνα χαραγμένη γράμμωση. Η εφαρμογή είναι πολύ καλή και γενικά δεν χρειάζεται καμία βελτίωση για την κλίμακα, εκτός από την προσθήκη ζωνών στο κάθισμα.

Η κατασκευή

Η κατασκευή ξεκίνησε από το πιλοτήριο, όπου προστέθηκαν οι ζώνες ασφαλείας, και ο χώρος βάφτηκε με interior green, όπως επίσης και οι φωλιές του συστήματος προσγείωσης. Ο χώρος πίσω από το κάθισμα και πάνω από τον πίνακα οργάνων βάφτηκε μαύρος, καθώς και οι κονσόλες του πιλοτηρίου. Η λεπτομέρεια αναδείχτηκε με wash καφέ και μαύρου χρώματος, και στεγνό πινέλο με ξανοιγμένους τόνους του βασικού χρώματος με ελάχιστο κίτρινο. Στη συνέχεια η άτρακτος έκλεισε χωρίς προβλήματα, ενώ το ίδιο απροβλημάτιστη ήταν και η εφαρμογή των πτερύγων σ’αυτή, γεγονός που βοήθησε στο να έχουμε σύντομα το μοντέλο στην τελική του μορφή έτοιμο για βάψιμο.

Βάψιμο

Το βάψιμο του μοντέλου έγινε εξ’ολοκλήρου με τη χρήση πινέλου, παρά το μεταλλικό του φινίρισμα. Χρησιμοποιήθηκαν τα ακρυλικά χρώματα της Citadel με ονομασίες Chainmail και Μithril Silver. Προτιμήθηκε να αποδοθεί μια θαμπάδα στο χρώμα, γιατί στα πραγματικά το αλουμίνιο θάμπωνε σχετικά γρήγορα, απέχοντας πολύ από τη συνηθισμένη επιφάνεια - καθρέπτη που βλέπουμε σε πολλά μοντέλα. Οι κόκκινες και κίτρινες επιφάνειες βάφτηκαν επίσης με πινέλο με σμάλτα της Humbrol, με κωδικούς 19 και 60 αντίστοιχα, πάνω από λευκό υπόστρωμα. Στη συνέχεια περάστηκαν δύο χέρια παρκετίνης Long Shine της Pronto (αντί για βερνίκι) ώστε να προετοιμαστεί η επιφάνεια για την τοποθέτηση των σημάτων. Αυτά προήλθαν από την καρτέλα Νο.72049 της Hi-Decal Line, τα οποία παρά τους φόβους μας εφάρμοσαν άψογα, αναπαριστώντας ένα αεροσκάφος της 340 Μοίρας, με βάση τη Νέα Αγχίαλο το 1954. Άλλο ένα χέρι παρκετίνης σφράγισε τα σήματα ώστε να ακολουθήσει το  wash με σκούρο γκρι και μαύρο λάδι, που ανέδειξε την πολύ όμορφη γράμμωση του κιτ. Στο τέλος προστέθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες, και το μοντέλο πήρε τη θέση του στη βιτρίνα μας δίπλα στα υπόλοιπα 72άρια της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Το κιτ της Academy αποτελεί μια εξαιρετική πρόταση για όποιον θέλει να προσθέσει στη συλλογή του το ιστορικό αυτό αεροσκάφος, και ενδείκνυται για μια ευχάριστη και απροβλημάτιστη κατασκευή!

 

Βιβλιογραφία

  • ΙPMS Ελλάδος, Τεύχος Νο. 13, Δεκέμβριος 2004 (αφιέρωμα στα πολύχρωμα F-84G της ΠΑ με τρία μοντέλα 1/48 & 1/72 και αρκετές φωτό πραγματικών)
  • Ελληνικά Φτερά, Τεύχος Νο.3, Φθινόπωρο 2007, "Η Ελληνική Αεροπορία στην εποχή των Αεριωθούμενων" (Εκδόσεις Αμυντική Γραμμή)
  • Cockpit, Τεύχος 90, "F-84G, Το Πρώτο Μαχητικό Τζετ της ΠΑ" (10σέλιδο άρθρο, ιστορικό με φωτό κυρίως του ακροβατικού σμήνους).

Xρήσιμα Links

http://koti.welho.com/msolanak/1952front.html

http://www.haf.gr/el/articles/acroteam/

 

 

Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72Republic F-84G Thunderjet, Academy 1/72

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές