SUPERMARINE SPITFIRE Μk Vb Tropical, Hasegawa 1/48

SUPERMARINE SPITFIRE Μk Vb, Γιάννης Αγοραστός Πλαγής, Hasegawa 1/48
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Επιμέλεια: 

Θέλοντας να αναπαραστήσουμε το Spitfire MkVb Tropical, με το οποίο ο Γιάννης Αγοραστός Πλαγής επιχειρούσε πάνω από τη Μάλτα το 1942, επιλέξαμε το κιτ με κωδικό JT4 της Hasegawa.

Πρόκειται για ένα κιτ που αποτελείται από 68 κομμάτια σε γκρι ανοικτό πλαστικό και 6 σε διαφανές. Το σχέδιο είναι σαφές στην περιγραφή της κατασκευής χωρίς να αφήνει σημεία αμφιβολίας, ενώ τα σήματα και τα εναλλακτικά κομμάτια δίνουν τρεις παραλλαγές, εκ των η μία αφορά αεροσκάφος LF (με κοντά ακροπτερύγια). Η λεπτομέρεια του κιτ βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, τα κομμάτια στην πλειοψηφία τους είναι λεπτά, η εφαρμογή είναι αρκετά καλή και οι γραμμώσεις είναι διακριτικά χαραγμένες. Η κατασκευή ξεκίνησε ως συνήθως από το κόκπιτ. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι χρησιμοποιήθηκε το βελτιωτικό σετ της Eduard με κωδικό 49203, το οποίο, αν και προορίζεται για Μk ΙΧ, οι διαφορές των δύο τύπων ειδικά στο κόκπιτ είναι λίγες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα και για το Mk Vb. Ο πίνακας των οργάνων του κιτ τρίφτηκε με χονδρό ντουκόχαρτο για να εξαφανιστούν τα ανάγλυφα όργανα και να κολληθεί αυτός του βελτιωτικού που βάφτηκε με μαύρο χρώμα.  Αν και δίνεται κάθισμα στο βελτιωτικό σετ προτιμήθηκε να τοποθετηθεί ένα από Mk 9 και να βελτιωθεί από τα κομμάτια της Eduard.

Ο χώρος του πιλοτηρίου βάφτηκε με το Νο 78 cockpit green της Humbrol και οι ζώνες με light tan της ίδιας εταιρείας. Το χειριστήριο τοποθετήθηκε με κλίση προς τα εμπρός και τα ποδωστήρια σε θέση για στροφή αριστερά, ενώ και τα αντίστοιχα πηδάλια κόπηκαν για να κολληθούν αργότερα σε ανάλογες θέσεις.  Η πόρτα του πιλοτηρίου κόπηκε για να κολληθεί ανοικτή αφού δεχτεί τις κατάλληλες προσθήκες. Η περιοχή του κόκπιτ ΄΄φωτίστηκε΄΄ με  το βασικό χρώμα ξανοιγμένο με άσπρο λάδι ζωγραφικής  με την μέθοδο του στεγνού πινέλου. Το σύνολο του πιλοτηρίου κλείστηκε μέσα στην άτρακτο εφαρμόζοντας σωστά. Τα σημεία όπου ανασύρονται οι τροχοί στις φωλιές είναι ρηχά. Με την βοήθεια του ταχυτροχού κόπηκε το επάνω μέρος τους και τοποθετήθηκε φύλο πλαστικού αποδίδοντας το σωστό βάθος. Με το ίδιο υλικό αποκαταστάθηκε η χαμένη λεπτομέρεια στα σημείο αυτά. Η εφαρμογή  των πτερύγων τόσο μεταξύ τους όσο και με την άτρακτο ήταν καλή και δεν χρειάσθηκε παρά ελάχιστος στόκος στο πίσω μέρος της ένωσης. Τα πηδάλια κλίσης κόπηκαν στα πλαϊνά τους με  πριονάκι  Xacto για να αναπαρασταθεί το κενό που υπάρχει μεταξύ πτέρυγας και πηδαλίου. Οι κυψελίδες των ψυγείων αναπαραστάθηκαν με αλουμινόχαρτο από τσιγάρα, η θυρίδα που ρυθμίζει την ροή του αέρα στο δεξιό ψυγείο αντικαταστάθηκε με άλλη που έγινε από λιθογραφικό τσίγκο, ενώ οι εξαγωγές των εξατμίσεων πριν κολληθούν στην άτρακτο τρυπήθηκαν με ψιλό τρυπάνι. Το φίλτρο Vokes  δεν παρέχεται από το κιτ και προήλθε από ένα παλαιό μοντέλο της Airfix που είχε συνταξιοδοτηθεί. Η προσαρμογή του χρειάστηκε λίγη παραπάνω δουλειά, φύλο πλαστικού και κάμποσο στόκο. Τα κύρια σκέλη αφού πρώτα δέχτηκαν τις σωληνώσεις για τα φρένα κολλήθηκαν στην θέση τους προσέχοντας να έχουν την πρέπουσα κλίση.

Βάψιμο

Το μοντέλο τρίφτηκε προσεκτικά στα λιγοστά σημεία που είχε στοκαριστεί με ντουκόχαρτα από 600 - 2000 βαθμούς. Τα ανοίγματα του κόκπιτ, των εισαγωγών αέρα και του συστήματος προσγείωσης κλείστηκαν με βρεγμένη χαρτοπετσέτα και  maskoll της Humbrol ενώ τα διαφανή μέρη μασκαρίστηκαν με ταινία. Ακολούθως το μοντέλο σκουπίστηκε με καθαρό οινόπνευμα. Στα σημεία που αργότερα θα γίνουν οι φθορές βάφτηκε aluminum της Model Master και οι γραμμώσεις στο επάνω μέρος του μοντέλου περάστηκαν με μαύρο χρώμα.  Το πρώτο χρώμα της παραλλαγής που βάφτηκε ήταν το middle stone H 71 της Gunze. Ακολούθησε το dark earth  H 72  της ίδια εταιρείας ψεκασμένο με κοφτό σβήσιμο και τέλος το  LB 13 azure blue της Molak ξανοιγμένο με λίγο light gray.  Ενώ  στέγνωναν τα χρώματα, ετοιμάστηκαν οι τροχοί οι οποίοι βάφτηκαν με tire black της Gunze. Τα πτερύγια της έλικας, αφού τρίφτηκαν με ντουκόχαρτα διαφόρων βαθμών ώστε να λεπτύνουν αρκετά, κολλήθηκαν με την πλήμνη και τον κώνο προσέχοντας να είναι συμμετρικά. Ακολούθησε ψεκασμός του μοντέλου με gloss βερνίκι της Gunze και όταν αυτό στέγνωσε καλά  τοποθετήθηκαν τα σήματα του Έλληνα Άσσου Γιάννη Αγοραστού Πλαγή. Τα εθνόσημα προήλθαν από την καρτέλα σημάτων του κιτ, οι μαύροι κωδικοί (BR321) από το κουτί περισσευμάτων και όλα κόλλησαν εύκολα με την βοήθεια ελάχιστου βελτιωτικού υγρού της Gunze. Οι καταρρίψεις που υπάρχουν στην αριστερή πλευρά μπροστά από το κόκπιτ σχεδιάστηκαν σε Η/Υ και εκτυπώθηκαν σε λευκό φύλλο χαλκομανίας.  Όταν στέγνωσαν καλά, σφραγίστηκαν με δύο λεπτά στρώματα διαφανούς σατινέ βερνικιού της Xtracolor. Σειρά είχαν οι φθορές. Αρχικά έγιναν  καπνιές στις εξατμίσεις και τα πολυβόλα με μαύρο παστέλ. Κατόπιν έγιναν  φθορές ξύνοντας το χρώμα σε ορισμένα σημεία (χείλη προσβολής και ρίζες των πτερύγων και καλύμματα κινητήρα) με τον κόφτη ώστε να αποκαλυφθεί το aluminum που είχε βαφτεί αρχικά. Οι γραμμώσεις περάστηκαν προσεκτικά με ένα καλοξυσμένο μαλακό μολύβι, και έγινε wash στις γραμμώσεις των πηδαλίων.  Γύρω από την περιοχή του κινητήρα και των σκελών προσγείωσης έγιναν διακριτικές διαρροές με oil της Gunze. Τα χρώματα της παραλλαγής ξεθωριάστηκαν με σκόνη από παστέλ. Το μοντέλο ολοκληρώθηκε κολλώντας τους τροχούς, τον σωλήνα πιτότ, το κινητό μέρος της καλύπτρας και την κεραία του ασύρματου που κατασκευάστηκε από ζεσταμένο και τεντωμένο πλαστικό.

Πρόκειται για ένα κιτ σχετικά απλό που μπορεί να δώσει μία απολαυστική  κατασκευή, απευθυνόμενο τόσο στον αρχάριο όσο και τον πεπειραμένο μοντελιστή. Για τον δεύτερο είναι μία πολύ καλή βάση για να πάει πολύ μακριά αν θέλει να ασχοληθεί με το κεφαλαίο που λέγεται βελτιώσεις. Από την άλλη πλευρά αν συνδέσουμε το μοντέλο με τον άνθρωπο που  πετούσε  το αντίστοιχο πραγματικό έχουμε την ιστορία του Έλληνα Άσσου Γιάννη Αγοραστού Πλαγή μπροστά μας...

(Βλέπε και ιστορική αναδρομή για τον Γιάννη Αγοραστό Πλαγή στο πιο κάτω link "Δείτε Ακόμα...")

SUPERMARINE SPITFIRE Μk Vb Tropical, Hasegawa 1/48SUPERMARINE SPITFIRE Μk Vb Tropical, Hasegawa 1/48SUPERMARINE SPITFIRE Μk Vb Tropical, Hasegawa 1/48SUPERMARINE SPITFIRE Μk Vb Tropical, Hasegawa 1/48SUPERMARINE SPITFIRE Μk Vb Tropical, Hasegawa 1/48SUPERMARINE SPITFIRE Μk Vb Tropical, Hasegawa 1/48SUPERMARINE SPITFIRE Μk Vb Tropical, Hasegawa 1/48SUPERMARINE SPITFIRE Μk Vb Tropical, Hasegawa 1/48SUPERMARINE SPITFIRE Μk Vb Tropical, Hasegawa 1/48SUPERMARINE SPITFIRE Μk Vb Tropical, Hasegawa 1/48SUPERMARINE SPITFIRE Μk Vb Tropical, Hasegawa 1/48SUPERMARINE SPITFIRE Μk Vb Tropical, Hasegawa 1/48

Δείτε ακόμα ...