Westland Lysander, Gavia 1/48

Westland Lysander, Gavia 1/48
Κλίμακα: 
Εταιρία: 
Φωτογραφίες: 

Το κιτ της Τσέχικης Gavia  αποτελείται από 94 κομμάτια σε μεσαίο γκρι πλαστικό με χαραγμένη λεπτή γράμμωση, μοιρασμένα σε 4 πλαίσια και 7 σε διαφανές σχετικά λεπτό και αρκετά καθαρό πλαστικό. Η εφαρμογή όπως θα φανεί παρακάτω είναι πολύ καλή και τα περισσεύματα πλαστικού είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Τα μικρά κομμάτια είναι αρκετά λεπτά και αληθοφανή για την κλίμακα.  Τα πτερύγια της έλικας δίνονται χωριστά και θα χρειασθούν λίγο τρίψιμο για να έλθουν στο σωστό πάχος. Οι επιφάνειες ελέγχου είναι παντού ενσωματωμένες, αλλά μπορούν να κοπούν εύκολα και να κολληθούν σε μη ουδέτερη θέση. Αν θελήσετε να κολλήσετε τα φλαπς σε θέση κάτω, θα πρέπει οπωσδήποτε να κοπούν και τα σλατς. Ένα από τα θετικά σημεία του κιτ, είναι ότι δίνεται σχεδόν πλήρες εσωτερικό του κόκπιτ με τον σωληνωτό σκελετό, τις συσκευές του ασυρμάτου, τις δεξαμενές καυσίμου και το μόνο που χρειάζεται να προστεθούν είναι καλωδιώσεις και σωληνώσεις.  Ο κινητήρας επίσης είναι αρκετά καλός και δίνεται με τους κυλίνδρους χωριστά.  Η καρτέλα με τις χαλκομανίες είναι της Gavia και δίνει σήματα και άφθονα προειδοποιητικά για την αναπαράσταση τριών αεροσκαφών της RAF, ένα ολόμαυρο και δύο τρίχρωμα με μαύρο για τις κάτω επιφάνειες και πράσινο – γκρι για τις επάνω, είναι δε καλής ποιότητας και λεπτά.  Οι κωδικού των χρωμάτων είναι για Humbrol, Revel, Tamyia και Agama. Γενικά πρόκειται για ένα καλό κιτ από την Τσεχία, που παρέχει σχεδόν τα πάντα για μια ευχάριστη και απροβλημάτιστη κατασκευή του μοντέλου.

Κατασκευή

Η κατασκευή ξεκίνησε σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες από το κόκπιτ. Ο πίνακας οργάνων του κιτ τροποποιήθηκε προσθέτοντας τρία επίπεδα για περισσότερη αληθοφάνεια. Το πρώτο επίπεδο εκτυπώθηκε σε ψηφιακό εκτυπωτικό και πλαστικοποιήθηκε. Το δεύτερο και τρίτο επίπεδο, ουσιαστικά είναι ίδιο με το πρώτο και τυπώθηκαν σε χαρτόνι 300 γρ. Ακολούθως σε αυτά τα χαρτόνια ανοίχτηκαν τρύπες στην θέση των οργάνων με εργαλείο Punch & Die. Τα επίπεδα κολλήθηκαν μεταξύ τους με ελάχιστη κόλλα. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθεί ρεαλιστικό τρισδιάστατο επίπεδο με ταυτόχρονη ύπαρξη ΄΄κρυστάλλων΄΄ λόγω του πρώτου πλαστικοποιημένου επίπεδου. Δεύτερο σημείο που έγινε βελτίωση ήταν το κάθισμα όπου το έδρανο αντικαταστάθηκε με άλλο που φτιάχτηκε από λεπτό σύρμα. Ο σωληνωτός σκελετός είχα καλή εφαρμογή και το κόλλημα αποδείχτηκε εύκολο. Και εδώ τοποθετήθηκαν κάποιες λεπτομέρειες από φύλο και μήκη πλαστικού Evergreen. Το πάτωμα στη θέση του παρατηρητή έγινε από λεπτό φύλλο ξύλου και του χειριστή από φύλλο πλαστικού. Το σύνολο βάφτηκε με British interior green και ολοκληρώθηκε με την προσθήκη καλωδιώσεων στα όργανα και τις συσκευές των ασυρμάτων. Αποφασίστηκε το μοντέλο να παρουσιαστεί με τα φλαπς σε θέση ΄΄κάτω΄΄ , πράγμα που κάνει απαραίτητο το ΄΄κατέβασμα΄΄ και των σλατς, αφού αυτά λειτουργούν ταυτόχρονα στο πραγματικό αεροπλάνο. Έτσι με ένα πριονάκι κόπηκαν τα αντίστοιχα κομμάτια και προετοιμάστηκαν για την νέα τους θέση.

Στο κάλυμα του κινητήρα τα πτερύγια ψύξης αντικαταστάθηκαν από άλλα και το υλικό ήταν λεπτό φύλλο αλουμινίου. Ο δακτύλιος συλλογής καυσαερίων ΄΄γεμίστηκε΄΄ εσωτερικά με εποξικό στόκο για να αποκτήσει σωστό σχήμα και τρυπήθηκε για να τοποθετηθούν οι σωλήνες καυσαερίων από τις κυλινδροκεφαλές.  

Η υπόλοιπη κατασκευή και το μοντάρισμα των υποσυνόλων πραγματοποιήθηκε χωρίς πρόβλημα, εκτός από δύο σημεία που χρειάστηκε λίγο περισσότερη προσοχή. Το ένα ήταν τα κεντρικά διαφανή στην περιοχή που τοποθετούνται οι πτέρυγες και το άλλο είναι οι ίδιες οι πτέρυγες, όπου πρέπει να τοποθετηθούν με την σωστή δίεδρο γωνία και ταυτόχρονα να κολληθούν τα στυλίδια υποστήριξης τους με αυτές και τους τροχούς. Ακολούθησε μασκάρισμα των διαφανών,  του κόκπιτ και όπου αλλού χρειάστηκε για να ακολουθήσει το βάψιμο.

Βάψιμο

Το μοντέλο καθαρίστηκε προσεκτικά με οινόπνευμα και το πρώτο χρώμα που ψεκάστηκε ήταν το sea gray το οποίο προέκυψε από ανάμιξη των 27, 147 και 89 της Humbrol σε ίσες περίπου ποσότητες. Μετά από 48 ώρες και αφού το γκρι στέγνωσε καλά, ψεκάστηκε με ελεύθερο χέρι και πολύ κοφτό σβήσιμο στα όρια το dark green. Και εδώ έγινε ανάμιξη με 117 και 108 της Humbrol σε αναλογία 10 προς 6 αντίστοιχα. Τελευταίο από τα κύρια χρώματα, ψεκάστηκε το μαύρο, αφού προηγήθηκε μασκάρισμα με ταινία στα όρια. Το μοντέλο ψεκάστηκε σε όλες τις επιφάνειες με gloss βερνίκι της Gunze σαν προετοιμασία για να τοποθετηθούν οι πολύ καλές χαλκομανίες, εργασία η οποία έγινε με την βοήθεια βελτιωτικού της Gunze. Στα σημεία που υπάρχει μεταλλική επικάλυψη δημιουργήθηκαν φθορές στα χρώματα με αλουμίνιο. Τα χρώματα σε όλες τις επιφάνειες ΄΄ζωντάνεψαν΄΄ με την βοήθεια λαδιών που περάστηκαν με την μέθοδο του στεγνού πινέλου και τα πάντα σφραγίστηκαν με δύο απαλά χέρια σατινέ βερνικιού.

Συνολικά παρά τις προσθήκες που κρίθηκαν απαραίτητες για τον ρεαλισμό του μοντέλου, ήταν μια ευχάριστη μοντελιστική περιπέτεια που διήρκεσε σχεδόν 2 μήνες. Το πόσο καλό ήταν το αποτέλεσμα, τίθεται στην κρίση σας.

To τελειωμένο μοντέλο αναπαριστά ένα Lysander MkIII SD της 357 Μοίρας (SD - Special Duties) της RAF με έδρα τη Βιρμανία. Xρησιμοποιήθηκε την περίοδο 1944 - 1945 σε ειδικές επιχειρήσεις, όπως ρίψη και περισυλλογή πρακτόρων πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

http://www.bharat-rakshak.com/IAF/History/1940s/Lysander.html

Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48Westland Lysander, Gavia 1/48

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές
Μοντελισμός - Κατασκευές