ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943), Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)

Οι Εκδόσεις «Μένανδρος», σε συνεργασία με το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου  Χίου, στο πλαίσιο δημιουργίας εκδόσεων που αφορούν σε σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα της εγγύτερης ιστορίας, προχώρησαν στην έκδοση ενός ιδιαιτέρως σημαντικού πονήματος-αφιερώματος στον ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Κωνσταντίνο Περρίκο, Ιπτάμενου Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιστασιακού, Οργανωτή και Αρχηγού της ΠΕΑΝ. Η πολύχρονη έρευνα, καθώς και η συγγραφή των κειμένων οφείλονται στους  Παντελή Βατάκη, Ιπτάμενου Αξιωματικού (ΠΑ), Κωνσταντίνο Λαγό, Ιστορικού και Καθηγητή στη Σχολή Ικάρων, και Βασίλη Φίλια, π. Πρύτανη της ΠΑΣΠΕ.

Οι συγγραφείς, υπερβαίνοντας τη λήθη του χρόνου και τον κίνδυνο της μυθοπλασίας, ανατρέχοντας σε ποικίλες ιστορικές πηγές, αρχεία, μαρτυρίες, αλλά και διασταυρώνοντας πληροφορίες, κατορθώνουν να παραδώσουν ένα κατά τεκμήριο αντικειμενικό έργο, φέρνοντας στο φως τη σπάνια προσωπικότητα, τη ζωή, τη δράση και την ανεκτίμητη προσφορά του Κωνσταντίνου Περρίκου στην Εθνική Αντίσταση.

Μάλιστα, υπήρξε ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η οργάνωση και η επιτυχής εκτέλεση του πρώτου σοβαρού αντιστασιακού σαμποτάζ σε ολόκληρη την κατεχόμενη Ευρώπη. Η ανατίναξη της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ, στην καρδιά της Αθήνας, την 20ή Σεπτεμβρίου 1942, ενίσχυσε το ηθικό του Αντιναζιστικού Αγώνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αντιστοίχως επέφερε την πτώση του ηθικού των κατακτητών. Μία ύψιστη πράξη που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του από τους Γερμανούς και την καταδικαστική απόφαση από το Γερμανικό Στρατοδικείο,  η οποία τον οδήγησε στην εκτέλεσή του, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, την 4η Φεβρουαρίου 1943, αλλά και στην αθανασία. Η έκδοση περιέχει σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα της εποχής, καθώς και την αλληλογραφία του Κ. Περρίκου με την οικογένειά του μέσα από τις φυλακές Αβέρωφ, η οποία φέρνει στο φως βήμα-βήμα την κορύφωση του δράματος. Ένα σπάνιο έργο, το οποίο αποτελεί εκπλήρωση χρέους και ελάχιστο φόρο τιμής στον Κ. Περρίκο.    

Διάστ. 24x17 εκ. - Σελίδες 704  - Καλλιτεχ. βιβλιοδεσία - Τιμή 32 € - ISBN: 978-618-5033-75-0

Το βιβλίο για τον Κ. Περρίκο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 Η εκδήλωση

 

 

 

 

 

 

Το βράδυ της Πέμπτης, 1 Φεβρουαρίου 2018, στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, πραγματοποιήθηκε από τις εκδόσεις «Μένανδρος» και το «Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου  Χίου» η επίσημη παρουσίαση της έκδοσης για στον ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Κωνσταντίνο Περρίκο, Ιπτάμενου Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιστασιακού, Οργανωτή και Αρχηγού της ΠΕΑΝ. Η πολύχρονη έρευνα, καθώς και η συγγραφή των κειμένων οφείλονται στους  Παντελή Βατάκη, Ιπτάμενου Αξιωματικού (ΠΑ), Κωνσταντίνο Λαγό, Ιστορικού και Καθηγητή στη Σχολή Ικάρων, και Βασίλη Φίλια, π. Πρύτανη της ΠΑΣΠΕ. Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον κ. Δημήτρη Θωμά, δημοσιογράφος ΕΡΤ, διαπιστευμένος ΥΠ.ΕΘ.Α. Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν συγκλονιστικά ιστορικά βίντεο και σπάνιο αρχειακό υλικό σχετικά με το θέμα του βιβλίου, την κατοχή και τα πρόσωπα που αγωνίστηκαν για την πατρίδα.

Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμό οι κύριοι:

Ηλίας Σμυρνιούδης, Πρόεδρος του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου

Χρήστος Τακιδέλλης, Εκδότης

 Στο πάνελ ομιλητές ήταν οι κύριοι:

  Δ. Αλευρομάγειρος, Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Επιθεωρητής Στρατού

 Β. Φίλιας, π. Πρύτανης (απέστειλε χαιρετισμό)

 Τ. Σακελλαρόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας - Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη

 Μ. Καριάμης, Πλοίαρχος (ΕΝ)

 Π. Βατάκης, Ιπτάμενος Αξιωματικός (ΠΑ)

Αποσπάσματα από την έκδοση ανέγνωσε η δρ. κ. Κατερίνα Παλιού, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Διεθνών Θεμάτων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.  

Μάλιστα, ο Μακαριώτατος απευθύνθηκε στο κοινό με σύντομη ομιλία στο βήμα, 

αναφερόμενος στα όσα συγκλονιστικά τού είχε αφηγηθεί ο πνευματικός του Γέροντας  Νικόδημος Γραικός, ο οποίος είχε εξομολογήσει τον Κ. Περρίκο και είχε μοιραστεί μαζί του τις τελευταίες ώρες του πριν την εκτέλεση.

Εκπρόσωπος του στρατιωτικού γραφείου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας

Εκπρόσωπος του Αξιότιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Εκπρόσωποι των Αξιότιμων Αρχηγών των Στρατιωτικών Επιτελείων ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΓΕΝ

Ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος μάλιστα, μέσα από μια πραγματικά φλογερή ομιλία, αναφέρθηκε με ενωτικό πνεύμα στον Αντιστασιακό Αγώνα των Ελλήνων.

Η εκπρόσωπος της πρέσβειρας της Πολωνίας κ. Justina Slowik, καθώς και άλλες προσωπικότητες σημαντικών Φορέων και Ιδρυμάτων.

Επίσης, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Τύπου, ενώ τηλεοπτικά την εκδήλωση κάλυψαν τα κανάλια ΕΡΤ και Έψιλον.

Το βιβλίο για τον Κ. Περρίκο θα το βρείτε εδώ.

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)