“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)

“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)

Στις 5 Μαΐου 2017 αποσύρθηκαν τα 12 εναπομείναντα αεροσκάφη RF-4E Phantom ΙΙ της 348 ΜΤΑ (Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης), των τελευταίων του τύπου στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα ανεστάλη η λειτουργία της Μοίρας, με έδρα την 110 Πτέρυγα Μάχης στη  Αεροπορική Βάση Λάρισας, ύστερα από 64 χρόνια συνεχούς παρουσίας στους ελληνικούς ουρανούς.

Την ίδια ημέρα η Eagle Aviation κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό βιβλίο με την ιστορία και τα αεροσκάφη της Μοίρας, με φωτογραφική έμφαση στο RF-4E.

Σε 118 σελίδες, ανάμεσα σε σκληρά εξώφυλλα και ανθεκτική ραφτή βιβλιοδεσία που θα αντέξει στο χρόνο, ξετυλίγεται μια μαγευτική ιστορία που ξεκινά το 1953 και φτάνει στις μέρες μας. Ανάμεσα στο κείμενο του ιστορικού της 348ΜΤΑ αναπαράγονται φωτογραφίες από F-84G (R), RT-33A και RF-84F.

To 1978 φτάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα RF-4E και βλέπουμε σε πολύ όμορφες φωτογραφίες πως ήταν βαμμένα τότε με τα…τεράστια γαλάζια εθνόσημα!

Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου όμως είναι γεμάτο με μεγάλες φωτογραφίες των RF-4E με την κλασική τρίχρωμη παραλλαγή και τα κανονικά εθνόσημα, καθώς και τα «γερμανικά» πράσινα RF-4E που παρέλαβε η ΠΑ από τη Luftwaffe το 1993.

Το κείμενο πλαισιώνουν χρήσιμοι πίνακες με πληροφορίες για τα serial numbers των F-84G(R)/RT-33A/RF-84F, πίνακας με τις πέντε διαφορετικές κάμερες του RF-4E, τις ποσότητες των 8 αμερικανικών + 27 γερμανικών Phantom που παραλάβαμε, μαζί με serial numbers, ημερομηνίες, block και τελικό status. Eπίσης δίνονται πίνακες με όλους τους διατελέσαντες Διοικητές της Μοίρας από το 1953 ως σήμερα, καθώς και ημερομηνίες/τύποι και τα ονόματα των 12 Αεροπόρων που έπεσαν μαζί με το αεροσκάφος τους υπέρ Πατρίδος.

Εκτός από φωτογραφίες το βιβλίο περιέχει έξι θαυμάσια έγχρωμα profiles του Γιώργου Ψαρρά, μεταξύ των οποίων και το δεύτερο και τελευταίο επετειακό αεροσκάφος της Μοίρας που φέρει τον τίτλο του βιβλίου.

Η ημερομηνία έκδοσης που συνέπεσε με την τελετή απόσυρσης δεν επέτρεψε να περιληφθούν φωτογραφίες του επετειακού αεροσκάφους. Υπάρχουν όμως μερικές σπάνιες εν πτήσει από το προηγούμενο επετειακό RF-4E (στα 60χρονα της Μοίρας).

Πολύ ενδιαφέρουσες από μοντελιστικής πλευράς οι φωτογραφίες του κόκπιτ, με τον πίνακα οργάνων τραβηγμένο, όχι μόνο με το φώς της ημέρας αλλά και με τον υποβλητικό φωτισμό στη διάρκεια νυκτερινών αποστολών. Εξίσου ενδιαφέρουσες οι πάρα πολλές λήψεις των άνω και κάτω επιφανειών RF-4E εν πτήσει, όπου φαίνονται λεπτομέρειες του καμουφλάζ, των διαφορετικών slats και πολλών άλλων σημείων μοντελιστικού ενδιαφέροντος.

Ιδιαίτερη συναισθηματική αλλά και ιστορική αξία έχουν οι περιγραφές των ίδιων των χειριστών που πέταξαν με το RF-4E, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές των επιχειρήσεων αλλά και των δυνατοτήτων/χαρακτηριστικών πτήσης του αεροσκάφους.

Το κείμενο είναι στα ελληνικά και παράλληλα στα αγγλικά, όμορφα και καλλιτεχνικά ανεπτυγμένο ώστε να ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στις φωτογραφίες, ενώ διαβάζεται ευχάριστα και άνετα.

Ο φακός του Γιάννη Λέκκα έχει κάνει μικρά θαύματα, καθώς συνδυάζει τις εντυπωσιακές λήψεις και ιδανικές γωνίες με τη λεπτομέρεια που ζητάει να δεί ο φίλος της ΠΑ και ο μοντελιστής ταυτόχρονα.

Οι κάμερες του RF-4E αποκαλύπτονται επίσης σε close-up μέσα από τις ανοικτές θυρίδες, ό,τι καλύτερο για όσους θα ήθελαν να φτιάξουν υπερλεπτομέρεια σε ένα μοντέλο. To ίδιο και σε ότι αφορά φωτογραφίες του κινητήρα J79 επί της κλίνης και κατά την φόρτωσή του. Φυσικά δεν λείπουν φωτογραφίες κατά την αποπροσγείωση με το χαρακτηριστικό αλεξίπτωτο.

Παρόλο που οι φωτογραφίες αρχείου έχουν ηλικία πολλών δεκαετιών, η προσεκτική τους επεξεργασία και η εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης δίνουν την εντύπωση στον αναγνώστη πως τραβήχτηκαν μόλις χθές. Σε πολλές περιπτώσεις είναι ολοσέλιδες και αυτό σημαίνει χορταστικό μέγεθος και πως τίποτα δεν κόβεται ή δεν είναι μικρότερο από όσο πρέπει.

Πολύ χρήσιμες και οι φωτό με οπλισμένα RF-4E με Sidewinder ή φορτωμένα με τα external pods, όπως το ατρακτίδιο ASTAC της πρώην Thomson CSF (σήμερα Thales).

Αν σας αρέσει το RF-4E μην χάσετε αυτό το βιβλίο. Πέρα από φανταστική πηγή εντυπωσιακών λήψεων, λεπτομέρειας και πολλών πληροφοριών που δεν θα βρείτε αλλού συγκεντρωμένες, αποτελεί και ένα εκπληκτικό ανάγνωσμα, αντάξιο της ιστορίας της 348ΜΤΑ.

Ο Γιάννης Λέκκας εκτός από επιδεξιότητα και φαντασία πίσω από το φακό αποδεικνύει ταλέντο στο κείμενο αλλά και στη συγκέντρωση μοναδικών συνεργατών και πληροφοριών. Μαζί με τον Πασχάλη Παλαβούζη, που συνυπογράφει και συνεισφέρει ιστορικές πληροφορίες αλλά και μοναδικές φωτογραφίες αρχείου, έχουμε ένα εξαιρετικό σύνολο. Ο τελευταίος έχει γράψει επίσης το βιβλίο «Θάσος, το Αγνωστο Αεροδρόμιο» και ήταν τακτικός αναγνώστης του “Modelling”, έχοντας στείλει με επιστολή του στο περιοδικό αναλυτικότατες πληροφορίες περί ελληνικών ελικοπτέρων!

Το “Τhe End of Film” θα το βρείτε σε δύο διαφορετικές εκδόσεις (μία Limited με τις υπογραφές των χειριστών) στο πιο κάτω link, καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα μοντελισμού & βιβλιοπωλεία. Επίσης, αν δεν έχετε ήδη, αξίζει να δείτε και το προηγούμενο βιβλίο για το RF-4E/F-4E Vol.2 από τη σειρά “Under the Skin”, που συμπληρώνει τέλεια την παρούσα έκδοση.

http://scaleindetail.com/index.php?route=product/product&product_id=232

“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)“The End of Film” by Ioannis Lekkas & Paschalis Palavouzis (Eagle Aviation)