AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)

AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)

H Agama είναι μια τσέχικη εταιρία που την γνωρίσαμε για πρώτη φορά πριν αρκετά χρόνια στο Plastimodellismo. Διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από εργαλεία, αξεσουάρ και αναλώσιμα υλικά, και όσα από αυτά έχουμε κατά καιρούς χρησιμοποιήσει μας έχουν αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις, όπως για παράδειγμα οι σκόνες για φθορές, το tool bender για λύγισμα φωτοχαραγμένων (photo-etched) κομματιών και το engraver.

Πρόσφατα δοκιμάσαμε το Decal Media Set, ένα πολύ χρήσιμο σετ, με τρία φιαλίδια που περιέχουν βελτιωτικά υγρά σημάτων/χαλκομανιών. Το κάθε πλαστικό φιαλίδιο περιέχει 3ml υγρού, ενώ το διαφανές της blister pack συσκευασίας χρησιμεύει και σαν θήκη τοποθέτησης των φιαλιδίων σε όρθια θέση στον πάγκο.

Το πρώτο, Adhesol, με το πράσινο καπάκι τοποθετείται με ένα λεπτό πινέλο στην επιφάνεια του μοντέλου όπου θα μπεί το σήμα (αντίστοιχο του Micro Set) βοηθώντας το να κολλήσει τέλεια χωρίς παγίδευση αέρα που οδηγεί στο αντιαισθητικό φαινόμενο του “silvering”. Πολύ ελαφρά μπορούμε να πιέσουμε το σήμα με μια χαρτοπετσέτα για να κολλήσει καλύτερα και για να απορροφήσουμε το περίσσευμα του υγρού.

To δεύτερο, Τensol, με μπλέ καπάκι, μπαίνει πάνω από το σήμα και το μαλακώνει ελαφρά για να ακολουθήσει τις γραμμώσεις και τα πριτσίνια του μοντέλου. Όπως και το αντίστοιχο Micro Sol, αφού το τοποθετήσουμε πάνω από το σήμα δεν το πειράζουμε και δεν το πιέζουμε με χαρτοπετσέτα, απλά το αφήνουμε να στεγνώσει (στεγνώνει πολύ γρήγορα, μέσα σε 10 λεπτά αν δεν βάλουμε πολύ ποσότητα). Το σήμα αρχικά ζαρώνει και στο τέλος τσιτώνει για μια τέλεια εφαρμογή.

Δοκιμή με χοντρά σήματα Tamiya & Airfix: Eξαιρετικά αποτελέσματα!Το τρίτο υγρό, Hypersol, με μαύρο καπάκι, είναι στην ουσία ένα ενισχυμένο Tensol, για χοντρά σήματα ή για δύσκολες επιφάνειες με πολλά εξογκώματα ή βαθειές γραμμώσεις. Δεν συνιστάται για τα σύγχρονα πολύ λεπτά σήματα, παρά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες και μόνο αν είναι ανάγκη.

Φυσικά το σέτ αξιοποιείται καλύτερα με το κλασσικό πέρασμα γυαλιστερού βερνικιού πριν τοποθετηθούν τα σήματα και με το «σφράγισμα» των σημάτων με ένα τελευταίο στρώμα βερνικιού όταν θα έχουν στεγνώσει τελείως τα βελτιωτικά (συνήθως αφήνουμε αρκετές ώρες ή, αν δεν βιαζόμαστε, 24 ώρες).

Δοκιμάσαμε το σετ και διαπιστώσαμε ότι είναι πολύ φιλικό στα σήματα, κολλώντας τα τέλεια και μαλακώνοντάς τα με ασφάλεια, χωρίς να τα αλλοιώνει. Tο δοκιμάσαμε πρώτα με σήματα από μια παλιά καρτέλα του Plastimodellismo (όχι ιδιαίτερα λεπτά, αλλά όχι και πολύ χοντρά), και δεν χρειάστηκε να καταφύγουμε στο τρίτο, πιο ισχυρό υγρό. Τα αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε στο photogallery πιο κάτω. Η δοκιμή έγινε με gloss βερνίκι της ΑΚ Ιnteractive (Gauzy Agent) που περάστηκε με πινέλο σε πολύ λεπτό στρώμα, πάνω και κάτω από το σήμα.

Σε κάθε περίπτωση τα σήματα ακολούθησαν τέλεια τις χαραγμένες γραμμώσεις και τα πριτσίνια και οπτικά μειώθηκε σημαντικά το πάχος του φίλμ, πριν ακόμα περαστεί το τελικό βερνίκι. Επίσης το δοκιμάσαμε και σε επιφάνειες με σατινέ βερνίκι ή και χωρίς βερνίκι και τα αποτελέσματα ήταν εξίσου καλά. Φυσικά με κανονική χρήση βερνικιών (αερογράφος) και σύγχρονα λεπτά σήματα, το φιλμ των τελευταίων πρακτικά εξαφανίζεται. Σε δεύτερη δοκιμή πάνω από υπερυψωμένες γραμμώσεις και πάλι είχαμε πολύ καλές επιδόσεις: To σήμα ακολούθησε τέλεια την υπερβολικά υπερυψωμένη λεπτομέρεια και πρακτικά εξαφανίστηκε ανάμεσα σε δύο στρώματα γκλός βερνικιού.

Σε μια τρίτη δοκιμή, από τον Λάμπρο Λυκογιάννη, με χοντρά σήματα Tamiya & Airfix, τα αποτελέσματα ήταν εξίσου πολύ καλά, ενώ χρησιμοποιήθηκε και το τρίτο υγρό, Hypersol, που έκανε τέλεια δουλειά (photogallery στο τέλος).

Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι το σετ της Agama είναι ένα από τα κορυφαία σετ βελτιωτικών για σήματα που έχουμε δοκιμάσει ως τώρα και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

Η τιμή του είναι πολύ προσιτή στα 2,90 ευρώ και θα το βρείτε στο Plastimodellismo της οδού Ιπποκράτους και οn-line εδώ.

(Oι δοκιμές έγιναν από τους ΛΛ και ΣΚ - 20/10/2017)

 

AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)AGAMA DECAL MEDIA SET (3X3ml)