Eλληνες σε Ξένα Cockpit (Τόμοι Α & Β), των Δ. Βασιλόπουλου, Κ. Παλουλιάν, Γ. Χαλκιαδόπουλου (Eagle Aviation)

Eλληνες σε Ξένα Cockpit (Τόμοι Α & Β), των Δ. Βασιλόπουλου, Κ. Παλουλιάν, Γ. Χαλκιαδόπουλου (Eagle Aviation)

«Η ζωή και η επιχειρησιακή δράση των ελληνικής καταγωγής πιλότων καταδιωκτικών με τη USAAF και τη RAF, 1940 -1945» είναι ο υπότιτλος αυτού του σημαντικού βιβλίου των εκδόσεων Eagle Aviation.

Σε 330 σελίδες, με σκληρά εξώφυλλα, έχουμε τον πρώτο τόμο (διαστάσεων 21,5 Χ 30 εκατοστών) μιας εκπληκτικής συλλογικής συγγραφικής & καλλιτεχνικής συνεργασίας.

Ο πρώτος τόμος κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2014 και τη συγγραφική ομάδα αποτελούν οι Δημήτριος Βασιλόπουλος, Κυριάκος Παλουλιάν και Γεώργιος Χαλκιαδόπουλος. Μαζί τους ο Γάλλος Bernard Brown (γνωστότερος με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Gaetan Marie) και ο Αντώνης Καρύδης, οι οποίοι ανέλαβαν το έργο των έγχρωμων καλλιτεχνικών απεικονίσεων (profiles & ψηφιακές-φωτορεαλιστικές σκηνές-πίνακες ζωγραφικής αντίστοιχα). Ειδικά το έργο του Αντώνη Καρύδη είναι εκπληκτικό, από την άποψη του βαθμού δυσκολίας, αλλά και από το ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, απεναντίας είναι καλύτερο από αντίστοιχες δουλειές που έχουμε δεί στο εξωτερικό! Ο Δημήτρης Βασιλόπουλος είχε επιπροσθέτως και την ευθύνη της καλλιτεχνικής επιμέλειας του έργου και τα κατάφερε τέλεια, μια και το έργο διαβάζεται ευχάριστα και είναι αισθητικά άρτιο.

Το θέμα και ο τίτλος της έκδοσης, είναι γνωστό από τα σχετικά άρθρα, που έχουν δημοσιευθεί στον περιοδικό αεροπορικό Τύπο στο παρελθόν και που υπόγραφε κυρίως ο Κυριάκος Παλουλιάν. Η ανταπόκριση και το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού, καθώς και ο περιορισμένος χώρος των περιοδικών έκανε τους συγγραφείς  να αποφασίσουν την συγγραφή αυτού του βιβλίου, το οποίο ολοκληρώθηκε μετά από νέες μακροχρόνιες έρευνες και δεν αποτελεί συλλογή των ήδη δημοσιευμένων άρθρων.

Σε δέκα κεφάλαια περιλαμβάνονται οι πολεμικές βιογραφίες & δράση των:

1. FRANK "FREE GREEK" ZAVAKOS

2. NICHOLAS D. SINTETOS

3. SPIROS "THE FLYING GREEK"- STEVE PISANOS

4. ROBERT "SMOKEY" VRILAKAS

5. ARTHUR "ELMER" SUGAS

6. HARRY "GREEK" CORONIOS

7. ATLEE "MAD PAPPY" MANTHOS

8. PHILIP SAVIDES

9. JOHN LOLOS

10.SPIROS "SPIKE" KARAVEDAS

Το εξώφυλλο του Β΄ Τόμου Τα κείμενα του Α΄ Τόμου συνοδεύονται από 435 φωτογραφίες, 48 έγχρωμες πλάγιες όψεις, 11 ψηφιακούς πίνακες, 4 ελαιογραφίες, καθώς και αναλυτικότατους πίνακες επιβεβαιωμένων αποστολών (με ημερομηνίες, τύπο αεροσκάφους, ώρες πτήσης, κλπ) για κάθε πιλότο χωριστά. Ολες οι πλάγιες όψεις, ψηφιακοί πίνακες & πίνακες ζωγραφικής συνοδεύονται από μεγάλες επεξηγηματικές λεζάντες, ενώ μερικές από από τις όψεις απεικονίζουν και αεροσκάφη των αντιπάλων.

Το κυρίως κείμενο είναι στην ελληνική γλώσσα, ενώ οι λεζάντες στα ελληνικά και αγγλικά.

Σαν σύνολο πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο έργο. Η αφήγηση απορροφά πλήρως τον αναγνώστη και χαρακτηρίζεται από ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία που φωτίζουν άγνωστες πλευρές του αεροπορικού πολέμου. Οι συγγραφείς συγκέντρωσαν με πολύ κόπο πληροφορίες από ημερολόγια πτήσεων, αρχεία Μοιρών, προσωπικές μαρτυρίες και κάθε πηγή, στην οποία μπορούσαν να έχουν πρόσβαση μετά από τόσες δεκαετίες.

Το φωτογραφικό υλικό είναι σημαντικό & αξιόλογο, τόσο για το φίλο της Αεροπορικής Ιστορίας, όσο και για το μοντελιστή που θέλει να πλουτίσει το αρχείο του με πληροφορίες που δεν θα βρεί πουθενά αλλού. Η εκτύπωση, η βιβλιοδεσία, η ποιότητα του χαρτιού και η σελιδοποίηση είναι σε άριστα επίπεδα και έχουμε ένα έργο που θα αντέξει στο χρόνο.

Ειδικά οι φίλοι του P-47D Thunderbolt (που κοσμεί το εξώφυλλο του Α' Τόμου) δεν θα πρέπει να χάσουν αυτό το βιβλίο, καθώς οι περισσότεροι Ελληνες πιλότοι πετούσαν με αυτό στη USAAF, χωρίς φυσικά να λείπουν τα P-51 Mustang, P-38 Lightning, αλλά και P-40, Spitfire, κ.α. Ετσι πολλές και καθαρές φωτογραφίες μας δίνουν ερεθίσματα για κάμποσα ελληνικά θέματα με αμερικανικά εθνόσημα! Στον πρόλογό τους, τόσο ο Δημήτρης Βογιατζής, Ιστορικός του Μουσείου ΠΑ, όσο και οι συγγραφείς, επισημαίνουν ότι οι Ελληνες αεροπόροι που υπηρέτησαν στις αμερικανικές Μοίρες δεν έχουν τύχει επίσημης αναγνώρισης ή διάκρισης από ελληνικής πλευράς και αυτό καθιστά το παρόν πόνημα ακόμα πιο αξιέπαινο αλλά και απαραίτητο να διαβαστεί από όλους μας.

Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, στο σημείωμα των συγγραφέων διαβάζουμε:

“H ιστορία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν είναι τόσο διαδεδομένη στο ευρύ κοινό, σε σχέση με την αντίστοιχη ιστορία του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Η ιστορία όμως των εκατοντάδων Ελληνικής καταγωγής πιλότων, στις τάξεις των συμμαχικών αεροποριών, όπως της USAAF και της RAF παραμένει ουσιαστικά άγνωστη, πέραν ελαχιστότατων εξαιρέσεων. Το βιβλίο αυτό για πρώτη φορά στην Ελληνική βιβλιογραφία παρουσιάζει τη δράση δέκα πιλότων που τίμησαν όχι μόνο την πατρίδα στην οποία γεννήθηκαν αλλά και την πατρίδα των προγόνων τους, έχοντας πλήρη συνείδηση της Ελληνικότητας της καταγωγής τους. Οι συγγραφείς φιλοδοξούν ότι ο συγκεκριμένος τόμος είναι μόνο η αρχή, προκειμένου όλοι αυτοί οι ήρωες να καταγραφούν και να λάβουν τη θέση που τους αξίζει στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία. Ευχή τους είναι, η ζωή και η δράση τους να εμπνεύσουν τις επόμενες γενεές και ειδικότερα τους νυν και μελλοντικούς Έλληνες πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας”.

Πρόσφατα (Οκτώβριος 2017) κυκλοφόρησε και ο δεύτερος τόμος αυτής της εργασίας (φωτό επάνω αριστερά) που είναι αντάξια της πρώτης και πολύ μεγαλύτερη σε όγκο (520 σελίδες) – με πολλές αποκαλύψεις.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα!

Πληροφορίες και για τους δύο τόμους εδώ.

Οn line παραγγελίες εδώ.

 

Eλληνες σε Ξένα Cockpit (Τόμοι Α & Β), των Δ. Βασιλόπουλου, Κ. Παλουλιάν, Γ. Χαλκιαδόπουλου (Eagle Aviation) Eλληνες σε Ξένα Cockpit (Τόμοι Α & Β), των Δ. Βασιλόπουλου, Κ. Παλουλιάν, Γ. Χαλκιαδόπουλου (Eagle Aviation) Eλληνες σε Ξένα Cockpit (Τόμοι Α & Β), των Δ. Βασιλόπουλου, Κ. Παλουλιάν, Γ. Χαλκιαδόπουλου (Eagle Aviation) Eλληνες σε Ξένα Cockpit (Τόμοι Α & Β), των Δ. Βασιλόπουλου, Κ. Παλουλιάν, Γ. Χαλκιαδόπουλου (Eagle Aviation) Eλληνες σε Ξένα Cockpit (Τόμοι Α & Β), των Δ. Βασιλόπουλου, Κ. Παλουλιάν, Γ. Χαλκιαδόπουλου (Eagle Aviation) Eλληνες σε Ξένα Cockpit (Τόμοι Α & Β), των Δ. Βασιλόπουλου, Κ. Παλουλιάν, Γ. Χαλκιαδόπουλου (Eagle Aviation) Eλληνες σε Ξένα Cockpit (Τόμοι Α & Β), των Δ. Βασιλόπουλου, Κ. Παλουλιάν, Γ. Χαλκιαδόπουλου (Eagle Aviation) Eλληνες σε Ξένα Cockpit (Τόμοι Α & Β), των Δ. Βασιλόπουλου, Κ. Παλουλιάν, Γ. Χαλκιαδόπουλου (Eagle Aviation) Eλληνες σε Ξένα Cockpit (Τόμοι Α & Β), των Δ. Βασιλόπουλου, Κ. Παλουλιάν, Γ. Χαλκιαδόπουλου (Eagle Aviation) Eλληνες σε Ξένα Cockpit (Τόμοι Α & Β), των Δ. Βασιλόπουλου, Κ. Παλουλιάν, Γ. Χαλκιαδόπουλου (Eagle Aviation) Eλληνες σε Ξένα Cockpit (Τόμοι Α & Β), των Δ. Βασιλόπουλου, Κ. Παλουλιάν, Γ. Χαλκιαδόπουλου (Eagle Aviation) Eλληνες σε Ξένα Cockpit (Τόμοι Α & Β), των Δ. Βασιλόπουλου, Κ. Παλουλιάν, Γ. Χαλκιαδόπουλου (Eagle Aviation) Eλληνες σε Ξένα Cockpit (Τόμοι Α & Β), των Δ. Βασιλόπουλου, Κ. Παλουλιάν, Γ. Χαλκιαδόπουλου (Eagle Aviation) Eλληνες σε Ξένα Cockpit (Τόμοι Α & Β), των Δ. Βασιλόπουλου, Κ. Παλουλιάν, Γ. Χαλκιαδόπουλου (Eagle Aviation)