Special Hobby Mirage F.1CG 1/72 (SH72294)

Special Hobby Mirage F.1CG 1/72 (SH72294)

Μετά από πολλά χρόνια ένα νέο και λεπτομερές κιτ του Mirage F.1CG στην κλίμακα 1/72 από την τσέχικη εταιρία Special Hobby. Προηγουμένως στην ίδια κλίμακα είχαν κυκλοφορήσει κιτ των εταιριών: Heller, Airfix, Hasegawa & Esci. Kαι τα τέσσερα είναι τόσο παλιά και μέτρια σε λεπτομέρεια (με υπερυψωμένη γράμμωση τα τρία πρώτα, με υπερβολικά φαρδύ αλεξήνεμο και πολλά επιμέρους λάθη το Esci) που δεν υπάρχει καμία σύγκριση με το νέο αυτό κιτ!

To ενδιαφέρον αυξάνεται κατακόρυφα, ειδικά όταν το εξώφυλλο του κιτ κοσμεί η ζωγραφιά ενός ελληνικού F1 με τα επετειακά χρώματα της 334 Μοίρας, ενώ περιέχονται σήματα για τρία ελληνικά αεροσκάφη!

Σε γκρί πλαστικό περιέχονται τέσσερα πλαίσια κομματιών, τα δύο μισά της ατράκτου, τέσσερις πτερυγικοί φορείς σε ρητίνη και ένα πλαίσιο για τα διαφανή κομμάτια.

Τα κομμάτια της ελληνικής έκδοσης είναι πάνω από 100 αλλά στα πλαίσια περιέχονται πολύ περισσότερα και σχεδόν όλος ο οπλισμός που αντιστοιχεί στις επόμενες εκδόσεις που σχεδιάζει η εταιρία (μία από αυτές είναι και το διθέσιο - πλήν όμως το συγκεκριμένο κιτ που εξετάζουμε εδώ δεν περιέχει την άτρακτο του διθέσιου).

Ατρακτος και πτέρυγες φέρουν πολύ διακριτικά χαραγμένες γραμμώσεις, πολύ σωστές για την κλίμακα, ενώ ρεαλιστικά αποδίδονται οι βαθειές φωλεές του συστήματος προσγείωσης, με ευδιάκριτες ανάγλυφες σωληνώσεις.

Το κόκπιτ είναι εξαιρετικό, με εκτινασσόμενο κάθισμα σε τέσσερα κομμάτια, πίνακα οργάνων και κονσόλες με ανάγλυφους διακόπτες, χειριστήριο, διαφανές HUD και καλύπτρα σε δύο (ικανοποιητικά λεπτά και διαυγέστατα) κομμάτια που μπορεί να κολληθεί ανοικτή. Σε χαλκομανία δίνονται και κάποιες από τις οθόνες του πίνακα, αλλά όχι όλα τα όργανα, συνεπώς θα χρειαστεί κάποια βοήθεια με το πινέλο.

Οι αεραγωγοί δίνονται σε χωριστά κομμάτια, με ικανοποιητικό βάθος και είναι έξυπνα σχεδιασμένοι ώστε να μην φαίνεται ενοχλητική ένωση κόλλησης (ή ανάγκη στοκαρίσματος) κοντά στο χείλος τους. Σε διαφανή κομμάτια δίνονται οι πλευρικοί προβολείς αναχαίτησης. Η εξαγωγή του κινητήρα έχει ικανοποιητικό βάθος και το ακροφύσιο πολύ καλή λεπτομέρεια εσωτερικά και εξωτερικά.

Οι πτέρυγες δίνονται σε 2+2 κομμάτια (άνω και κάτω) και οι επιφάνειες ελέγχου διαθέτουν σωστές και ευκρινείς γραμμώσεις για να μπορούν να κοπούν με τον κόφτη και να κολληθούν σε διαφορετική θέση αν αυτό είναι επιθυμητό. Τα διάτρητα αερόφρενα στο κάτω μέρος των αεραγωγών δίνονται μεν σε χωριστά κομμάτια αλλά όχι στα πραγματικά τους όρια και θα χρειαστεί μια επέμβαση με τον κόφτη αν κανείς θελήσει να τα εκθέσει ανοικτά.

Πολύ ρεαλιστικά αναπαριστάται και το σύστημα προσγείωσης, με λεπτά σκέλη και καλή λεπτομέρεια στις ζάντες των τροχών.

Το εξωτερικό φορτίο είναι δύο πτερυγικές δεξαμενές καυσίμου και μία επιπλέον μεγάλη δεξαμενή στην κοιλιά της ατράκτου. Υπάρχει και ένα ολόκληρο πλαίσιο με διάφορους πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, οι οποίοι όμως δεν εμφανίζονται στο φυλλάδιο οδηγιών αυτής της έκδοσης (αφορούν μελλοντικές μη ελληνικές εκδόσεις) και φυσικά δεν αφορούν ελληνικά F1CG που ήταν οπλισμένα με AIM-9 Sidewinder.

Οι διάφορες μικρές αντέννες της ατράκτου δίνονται σε πολύ λεπτό πλαστικό (συμπεριλαμβάνεται και ένας σωλήνας ανεφοδιασμού εν πτήσει). Το φυλλάδιο οδηγιών δεν αναφέρει τίποτα για προσθήκη μεταλλικού βάρους στο ρύγχος (πιθανότατα δεν χρειάζεται αλλά καλού-κακού κάντε ένα ζύγισμα!).

Aπό θέμα εφαρμογής των κομματιών (παρατηρώντας κατασκευές στο διαδίκτυο) οι γνώμες διαφέρουν: κάποιοι λένε ότι το κιτ έχει ορισμένα θέματα (μικρά κενά) που θα απαιτήσουν στοκάρισμα, συνεπώς θα χρειαστεί προσεκτική προετοιμασία των κομματιών πρίν το κόλλημα και πολλές δοκιμαστικές εφαρμογές για μείωση ανάγκης χρήσης στόκου. Αλλοι ισχυρίζονται πως η εφαρμογή του είναι αποδεκτή. Η αλήθεια ίσως είναι κάπου στη μέση. Η δική μας γνώμη όταν θα σας το παρουσιάσουμε φτιαγμένο. 

Για το βάψιμο δίνονται οδηγίες με κωδικούς χρωμάτων της Gunze/Mr.Color, ενώ για όσους θα ήθελαν ακόμα καλύτερη λεπτομέρεια προτείνονται ρητινένια σετ βελτίωσης της CMK για ραντάρ Cyrano, ακροφύσιο, κάθισμα και τροχούς.

Οι χαλκομανίες περιέχουν τρία σετ για ελληνικά αεροσκάφη: το αλουμινένιο επετειακό «Tάλως» της 334 Μοίρας/114ΠΜ, το με τρίχρωμο καμουφλάζ «Ghost» αεροσκάφος Νο.140 της ίδιας Μοίρας και το κλασικό μπλέ-αλουμίνιο Νο.114 (Κως) αεροσκάφος της 332 Μοίρας. Η καρτέλα περιέχει τις χαρακτηριστικές κόκκινες προειδοποιητικές λουρίδες στις άνω πτερυγικές επιφάνειες και στα χείλη των αεραγωγών, καθώς και πάρα πολλά προειδοποιητικά, ενώ σαν bonus περιέχεται και ο κωδικός 104 (Χ4).

Συνολικά ένα εξαιρετικό κιτ που χαρακτηρίζεται ως Limited Edition στο πλάι του κουτιού. Άλλος ένας λόγος λοιπόν να μην το χάσετε, δεδομένου ότι και η τιμή του είναι εξαιρετική στα 19 ευρώ! (Mάρτιος 2016)

Το κιτ κυκλοφορεί πλέον σε άλλες εκδόσεις χωρίς ελληνικά σήματα (Ιούνιος 2019) 

 

Special Hobby Mirage F.1CG 1/72 (SH72294)Special Hobby Mirage F.1CG 1/72 (SH72294)Special Hobby Mirage F.1CG 1/72 (SH72294)Special Hobby Mirage F.1CG 1/72 (SH72294)Special Hobby Mirage F.1CG 1/72 (SH72294)Special Hobby Mirage F.1CG 1/72 (SH72294)Special Hobby Mirage F.1CG 1/72 (SH72294)Special Hobby Mirage F.1CG 1/72 (SH72294)Special Hobby Mirage F.1CG 1/72 (SH72294)Special Hobby Mirage F.1CG 1/72 (SH72294)Special Hobby Mirage F.1CG 1/72 (SH72294)Special Hobby Mirage F.1CG 1/72 (SH72294)Special Hobby Mirage F.1CG 1/72 (SH72294)