Vickers Wellesley

Vickers Wellesley

Στις 19 Ιουνίου 1935 πέταξε για πρώτη φορά το πρωτότυπο του Vickers Wellesley, του πρώτου αεροσκάφους στο οποίο χρησιμοποιήθηκε η τεχνική της γεωδαισιακής (ή γεωδαιτικής) δομής, που αργότερα θα εφαρμοζόταν με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στο Wellington (το οποίο πέταξε για πρώτη φορά ένα χρόνο αργότερα, στις 15/6/1936).

Ηταν η εποχή που το διπλάνο ζούσε τις τελευταίες αναλαμπές του, ενώ το μονοπλάνο είχε ήδη κυριαρχήσει στα μεταγωγικά και τα καταδιωκτικά, με τους Βρετανούς να αποδεικνύονται πολύ πιο συντηρητικοί και επιφυλακτικοί στις νέες τάσεις της αεροναυπηγικής - όχι όμως για πολύ.

Το Vickers Wellesley ήταν (μαζί με το Fairey Battle) το πρώτο μονοκινητήριο μονοπλάνο βομβαρδιστικό της RAF. To Wellesley μάλιστα πέταξε πρώτο στις 19 Ιουνίου 1935, ενώ το Battle σχεδόν ένα χρόνο αργότερα. To Battle όμως ήταν καθαρά βομβαρδιστικό, ενώ το Wellesley είχε άλλες προδιαγραφές, ως αεροσκάφος πολλαπλού ρόλου, μεταξύ των οποίων ήταν και ο βομβαρδισμός. Για την ιστορία το πρώτο μονοπλάνο αεροσκάφος της RAF ήταν το δικινητήριο βομβαρδιστικό Fairey Hendon, το οποίο όμως κατασκευάστηκε σε μόλις 15 μονάδες και αποσύρθηκε πριν ξεκινήσει ο B’ ΠΠ.

Το περίεργο είναι ότι το Wellesley αρχικά είχε παραγγελθεί από τη RAF ως διπλάνο και μόνο όταν η Vickers το εξέλιξε -με δική της πρωτοβουλία & δαπάνη- ως μονοπλάνο (και το επέδειξε με επιτυχία) πείστηκαν οι αρμόδιοι της βρετανικής αεροπορίας να αλλάξουν γνώμη!

Τα περισσότερα Wellesley (κατασκευάστηκαν συνολικά 177 την περίοδο 1936-1938) έδρασαν το 1940-41 στην εκστρατεία της Ανατολικής Αφρικής (Σομαλία, Αιθιοπία, Ερυθραία), όπου η Μ. Βρετανία νίκησε την Ιταλία και ανακατέλαβε τις ιταλικές κτήσεις που ο Μουσολίνι είχε επιβάλλει από το 1936.

Το 1938 τρία Wellesley πέτυχαν παγκόσμιο ρεκόρ πτήσης μεγάλης απόστασης, πετώντας non-stop από την Αίγυπτο στην Αυστραλία (11.520 χλμ), το οποίο παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα όσον αφορά αεροσκάφη με ένα εμβολοφόρο κινητήρα!

Moντελιστικά το Wellesley κυκλοφορεί μόνο στην κλίμακα 1/72 από τη Matchbox. Το καλούπι είναι από το 1979 και δυστυχώς δεν επανεκδόθηκε ποτέ από τη Revell. To 2014 η τσέχικη Valom κυκλοφόρησε ένα δικό της καλούπι στην 1/72, το οποίο όμως απογοήτευσε στην απεικόνιση της γεωδαιτικής ανάγλυφης λεπτομέρειας (είναι αφύσικα τονισμένη) ενώ της Matchbox είναι πολύ πιο ρεαλιστική. Ωστόσο το κιτ της Valom έχει καλύτερη εσωτερική λεπτομέρεια, που όμως αν δεν ανοίξει κανείς τα διαφανή, δεν θα φαίνεται τίποτα στο τέλος.

Χρήσιμα Links:

https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/4243-matchbox-wellesley/&tab=comments#comment-48074

http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234934624-172-vickers-wellesley/&page=2

https://www.youtube.com/watch?v=sFIeRhysxRI

http://www.matchboxkits.org/product_info.php?cPath=27_35_55&products_id=572