INFINI Model RIGGING LINES & Accessories

INFINI Model RIGGING LINES & Accessories

H INFINI Model είναι μια σχετικά νέα εταιρία με έδρα την Κορέα που παράγει και κυκλοφορεί μια σειρά από πολύ χρήσιμα μοντελιστικά είδη. Από αυτά επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τα ελαστικά νήματα (Rigging lines), κατάλληλα για αντένες και συρματόσχοινα διπλάνων και ξάρτια πλοίων, καθώς και τα βελτιωτικά σετ για καταστρώματα αεροπλανοφόρων στην 1/48, χρήσιμα για όσους επιθυμούν μια ρεαλιστική βάση ή διόραμα για το μοντέλο τους.

Παλαιότερα ο μοντελιστής που ήθελε να προσθέσει τα «καλώδια» της αντένας ή «συρματόσχοινα» στο μοντέλο του είχε συγκεκριμένες επιλογές: Zεσταμένο και τεντωμένο πλαστικό, ανθρώπινη τρίχα, ψιλή πετονιά ή συνθετική κλωστή ραπτικής. Κάποιοι χρησιμοποιούσαν ακόμα και κοινή κλωστή με…ολέθρια οπτικά αποτελέσματα. Η αμερικανική EZ-Line ήρθε να σώσει την κατάσταση με μια ελαστική κλωστή που έχει το πλεονέκτημα να μην κόβεται εύκολα, καθώς μπορεί να τεντώνεται μέχρι και επτά φορές το αρχικό της μήκος, ενώ διατίθεται σε δύο μεγέθη και τέσσερα χρώματα. Το προϊόν αυτό έχει δύο μειονεκτήματα: δεν είναι κυλινδρικό αλλά πεπλατυσμένο στη διατομή του και αυτό σε κάποιες περιπτώσεις που συστρέφεται φαίνεται κάπως περίεργα. Επίσης υπάρχει μόνο σε δύο διαμέτρους 0,25mm και μισό χιλιοστό – το δεύτερο σίγουρα δεν κάνει για μοντέλα στις συνηθισμένες κλίμακες λόγω μεγάλου πάχους. Αλλά και τα 0,25mm είναι κατάλληλα κυρίως για 1/32 και overscale για 1/48 - εντελώς ακατάλληλα για 1/72. Περισσότερα για σωστές διαμέτρους πιο κάτω.

Η σειρά Rigging lines της INFINI Model έχει εξίσου ελαστική ποιότητα και μπορεί να τεντωθεί πολλές φορές το αρχικό της μήκος, αλλά έχει το πλεονέκτημα να παραμένει πλήρως κυλινδρική, είτε στο κανονικό της μήκος είτε τεντωμένη.

Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι προσφέρεται σε ποικιλία διαμέτρων, από 0,048mm έως 0,135mm, σε μαύρο και λευκό χρώμα. Το λευκό έχει την ιδιότητα να φαίνεται καλύτερα όταν το μοντέλο τοποθετηθεί σε ράφι ή βιτρίνα με σκούρο φόντο (λεπτομέρεια σημαντική διότι αν βάλετε στο μοντέλο σας μαύρο νήμα και το φόντο είναι επίσης σκούρο, δεν θα φαίνεται απολύτως τίποτα!).

Επίσης το λευκό έχει το προνόμιο να βάφεται ευκολότερα (πρίν ή αφού κολληθεί) με ό,τι χρώμα θέλουμε, ειδικά αν αυτό δεν πρέπει να είναι μαύρο αλλά κάποιο γκρί ή σκούρο μεταλλικό χρώμα (που είναι και το πιο σωστό). Το βάψιμο γίνεται είτε με πινέλο είτε με ένα ανεξίτηλο μαρκαδόρο.

Η αεροπορική σειρά της INFINI Model (Aero Black Rigging) διατίθεται σε μαύρο χρώμα και τρείς κωδικούς: Super Fine (IR-7200B) για μοντέλα στην 1/72 με διάμετρο 0,055mm, Fine (IR-4800B) για 1/48 με διάμετρο 0,082mm και Medium (IR-3200B) για 1/32, με διάμετρο 0,135mm. Kαι οι τρείς κωδικοί έρχονται σε μαύρο χρώμα, ο καθένας σε καρούλι με νήμα μήκους 45 μέτρων.

Δοκιμάσαμε τα νήματα της INFINI Model και τα συγκρίναμε με ό,τι άλλο έχουμε χρησιμοποιήσει στα μοντέλα μας μέχρι σήμερα. Μπορούμε να πούμε ανεπιφύλακτα πως είναι ό,τι καλύτερο για το μοντελιστή από πλευράς ρεαλιστικότητας αλλά και ευκολίας. Το νήμα κολλάει πανεύκολα και γρήγορα με κυανοακρυλική ή οποιαδήποτε παρόμοια κόλλα στιγμής, δείχνει τέλεια και παρουσιάζει μια απαλή γυαλάδα που του δίνει μια μεταλλική όψη.

Η προσφερόμενη γκάμα διαστάσεων για την κάθε κλίμακα είναι ιδανική και ανάλογα με το τι θέλετε να φτιάξετε συνιστούμε να επιλέξετε τον κατάλληλο κωδικό ή κωδικούς. Παράδειγμα το νήμα για την 1/72 είναι πραγματικά πάνλεπτο, όπως πρέπει να είναι. Πολλές φορές ξεχνάμε τι σημαίνει κλίμακα. Αν χρησιμοποιήσουμε ένα νήμα διαμέτρου μισού χιλιοστού (0,50mm) στο μοντέλο μας, επί 72 φορές = 3,6 εκατοστά! Ούτε θωρηκτό. Αλλά και το 0,25mm πάλι είναι υπερβολικό...

Οι άλλες δύο σειρές Rigging lines της INFINI που δοκιμάσαμε ήταν το λευκό και το μαύρο νήμα, κυρίως για μοντέλα πλοίων, αλλά και για κάθε είδος μοντέλου (White Lycra Rigging & Black Lycra Rigging). Oι προσφερόμενες διαστάσεις είναι τέσσερις: 0,048mm, 0,068mm, 0,091mm και 0,121mm (H εταιρία τις ονομάζει 20, 40, 70 και 110 denier αντίστοιχα – «ντενιέ» είναι μονάδα μέτρησης πυκνότητας μάζας ινών εσωρούχων και ειδικά καλσόν. Το 20 είναι λεπτότερο και το 110 παχύτερο, αλλά το 40 δεν είναι ακριβώς διπλάσιο του 20).

Επειδή οι διαστάσεις όλων των νημάτων είναι συνήθως κάτω από το ένα δέκατο του χιλιοστού, ή λίγο παραπάνω, καλό θα είναι αφενός να μην βιαζόμαστε στην επιλογή τους και αφετέρου να βασιζόμαστε περισσότερο στην οπτική σύγκριση με κάτι που ξέρουμε ήδη και όχι με σκέτους αριθμούς, παρόλο που η εταιρία έχει ταξινομήσει σωστά τη χρήση του κάθε κωδικού, τόσο για μοντέλα αεροπλάνων όσο και για πλοία. Επίσης ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων παραπλήσιων μεγεθών στο μοντέλο μας αυξάνει τη ρεαλιστικότητα, καθώς συχνά και στο πραγματικό αεροπλάνο δεν εχρησιμοποιείτο μόνο μια διάμετρος.

Πάντως για τους ναυτομοντελιστές η INFINI συνιστά το Medium 110 denier (0,048mm) για κλίμακες από 1/200 – 1/350, το Fine 70d (0,091mm) για 1/350, το Super Fine 40d (0,068mm) για 1/700 – 1/350 και το Ultra Fine 20d (0,048mm) για 1/700 – 1/1200.

 Επίσης δοκιμάσαμε να βάψουμε το λευκό νήμα με μαρκαδόρο και πινέλο και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό, είτε το βάψαμε πρίν την τοποθέτηση είτε μετά. Το νήμα φαίνεται να απορροφά το χρώμα και φαίνεται ενιαία βαμμένο ακόμα και τεντωμένο.

Φυσικά αν πρόκειται για διπλάνο ή ιστιοφόρο συνιστάται να βάψετε το νήμα πρίν την τοποθέτησή του. Ενας απλός ανεξίτηλος μαρκαδόρος (με δική μας επιλογή χρώματος) βάφει τέλεια το λευκό νήμα σε 2-3 απαλά περάσματα. Αυτό σε περίπτωση που δεν μας κάνει το λευκό ή το μαύρο.

Επίσης αξίζει να τονίσουμε πως όταν λέμε λευκό είναι πραγματικά λευκό και όχι διαφανές, χρήσιμο σε αρκετές περιπτώσεις που είτε θέλουμε να βάψουμε ένα διαφορετικό χρώμα στο νήμα, είτε να αφήσουμε μια διχρωμία, χωρίς να αναγκαστούμε να το βάψουμε σε όλο το μήκος.

USN Tie Down Device Sets A,B & Point Set

Ένα άλλο χρήσιμο αξεσουάρ της INFINI Model είναι τα σετ δεσίματος (Tie Down) των αεροσκαφών πάνω στα καταστρώματα των σύγχρονων αμερικανικών αεροπλανοφόρων. Κάθε σετ αφορά συγκεκριμένη ομάδα αεροσκαφών, από F-14, F-4, A-6 έως F/A-18 και δικινητήρια E-2C) και διατίθενται σε κλίμακες 1/72 και 1/48. Τα σετ περιέχουν photo-etched δέστρες, γάντζους, δακτύλιους πρόσδεσης, άγκιστρα και ειδικά εξαρτήματα, καθώς και πραγματικές μικροσκοπικές αλυσίδες. Η λεπτομέρεια είναι εξαιρετική, ενώ κάθε σετ περιέχει αναλυτικές οδηγίες για το πώς θα το χρησιμοποιήσετε. Σίγουρα εξαιρετικά ενδιαφέρον για όσους θα ήθελαν να φτιάξουν μια βάση καταστρώματος για το μοντέλο τους, η οποία να δείχνει άκρως ρεαλιστική!

Συμπερασματικά…

Και τα δύο αυτά προϊόντα της INFINI Μοdel μας άρεσαν πάρα πολύ και σίγουρα είναι μοναδικά στην μοντελιστική αγορά από πλευράς ποιότητας, επιλογών και χρησιμότητας στον μοντελιστή που ζητά το κάτι παραπάνω για τις κατασκευές του. Στα πιο κάτω links μπορείτε να δείτε αυτά τα προϊόντα στο website της εταιρίας.

Η τιμή του κάθε rigging line είναι γύρω στα 14 δολάρια, όπως επίσης και του κάθε σετ για το USN. Στο site της εταιρίας θα βρείτε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα αξεσουάρ για μοντέλα πλοίων στην 1/350, καθώς και εξειδικευμένα εργαλεία.

(Προς το παρόν η εταιρία δεν έχει - από όσο γνωρίζουμε - αντιπρόσωπο/εισαγωγέα στην Ελλάδα αλλά βρίσκεται στο στάδιο της αναζήτησης…)

http://infini-model.com/index.php/portfolio/ir4800b/

http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=16&t=162267

INFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & AccessoriesINFINI Model RIGGING LINES & Accessories