«Eιμαρμένη Πτερόεσσα» του Γιάννη Γκρίτση, Εκδόσεις ΑΩ

«Eιμαρμένη Πτερόεσσα» του Γιάννη Γκρίτση, Εκδόσεις ΑΩ

Ο πλήρης τίτλος του βιβλίου είναι «Ειμαρμένη Πτερόεσσα, 1983-2014, 30 Χρόνια Πτήσεις» και κυκλοφόρησε στις αρχές του φετινού Αυγούστου. Συγγραφέας ο Γιάννης Γκρίτσης, πολύ γνωστός στους αεροπορικούς και αεραθλητικούς κύκλους στη χώρα μας, μέσα από την ενασχόλησή του σε ΔΣ Αερολεσχών, αρθρογραφία στον ειδικό Τύπο αλλά και 25 χρόνια ως στέλεχος της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει το Γιάννη είναι το πάθος του για την Πτήση και αυτό ακριβώς μας περιγράφει μέσα σε 200 σελίδες!

30 χρόνια μετά την πρώτη του πτήση μέσα από το κόκπιτ ενός ανεμόπτερου στο Τατόϊ ξεκινά μια συναρπαστική αφήγηση φαινομενικά απόλυτα προσωπικών εμπειριών, γνώσεων και συναισθημάτων, μέσα από τις οποίες ο αναγνώστης θα ανακαλύψει προς μεγάλη του έκπληξη κοινά όνειρα και βιώματα!

Από τις πρώτες σελίδες ο συγγραφέας τρώει το μεγαλύτερο «χαστούκι» της Μοίρας που μπορεί να δεχτεί ένας 18χρονος με όνειρο να μπεί στη Σχολή Ικάρων: Aνακαλύπτει ότι έχει μυωπία. Το εμπόδιο λειτουργεί ως… ελατήριο και η Ειμαρμένη (Η Μοίρα, το Πεπρωμένο) τον κατευθύνει αρχικά στον…μοντελισμό και μετά στον αεραθλητισμό. Η πρώτη πτήση με ανεμόπτερο είναι καθοριστική. Μέσα από τις εκπαιδευτικές πτήσεις και αργότερα ως ικανός πλέον χειριστής αεροσκαφών μας περιγράφει τη δίψα του για να γνωρίσει την Αεροπορία σε όλες τις μορφές της. Μέσα από διαφορετικές ιπτάμενες μηχανές, τις δυσκολίες για τις εξετάσεις και τα πτυχία, τα ταξίδια στην Αμερική, διαφορετικούς κόσμους, διαφορετικές αντιλήψεις. Κατόπιν το κηνύγι για το πτυχίο επαγγελματία πιλότου πολιτικής αεροπορίας και πάλι ταξίδια σε αεροπορικούς παραδείσους ανά τον κόσμο. Ο αναγνώστης ζεί τις εμπειρίες του συγγραφέα μέχρι το μεδούλι. Εντύπωση προκαλεί η επιμονή και η μεθοδικότητα με την οποία ο Αεροπόρος κυνηγά το όνειρό του και δεν το βάζει ποτέ κάτω. Το δικό του πεπρωμένο και αναζήτηση της μοναδικής εμπειρίας και γνώσης είναι ταυτόσημα με ολόκληρη τη ζωή του. Μαζί του μαθαίνουμε διαδικασίες, πτητικές δυνατότητες διαφόρων μέσων (πάνω από 30 διαφορετικούς τύπους αεροπλάνων και ανεμοπτέρων με τα οποία πέταξε όλα αυτά τα χρόνια). Μια πολύχρονη ιστορία αναζήτησης και ολοκλήρωσης που κυριολεκτικά μας βάζει στο κάθισμα του πιλότου από την αρχή μέχρι το τέλος!

Λίγα λόγια για το Συγγραφέα...

Ο Γιάννης Γκρίτσης γεννήθηκε το 1963 στις Αχαρνές Αττικής, όπου και διαμένει οικογενειακώς. Αποφοίτησε από το Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό MBA από το Παν/μιο Πειραιά. Εργάστηκε επί 25 χρόνια στην Ολυμπιακή Αεροπορία, τα δε τελευταία χρόνια ως Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων, Μάρκετινγκ και Διεθνών Σχέσεων. Ασχολήθηκε με την ιδιωτική εκπαίδευση επί δεκαετία, ενώ παράλληλα υπηρέτησε ως Δημοτικός Σύμβουλος την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εχει πάνω από 1200 ώρες πτήσης σε 30 τύπους αεροσκαφών και είναι κάτοχος επαγγελματικών πτυχίων χειριστού. Είναι ενεργό μέλος Αερολεσχών και έχει διατελέσει μέλος ΔΣ σε πολλές από αυτές. Ανταποκριτής και αρθρογράφος σε αεροπορικά περιοδικά και ερευνητής της Ιστορίας, μέλος ΔΣ της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρίας Αχαρνών. Τέλος έχει ασχοληθεί με την ζωγραφική (κυρίως Aviation Art). Εργα του κοσμούν ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Ένα από αυτά κοσμεί το εξώφυλλο αυτού του βιβλίου. Απεικονίζει ένα από τα ανεμόπτερα της ΑΝΛΑ με το σήμα “Fly Olympic”, χορηγία της Olympic Air το 2010, όπου ο υπογράφων (ως υπεύθυνος τότε του Γραφείου Τύπου της ΟΑ) είχε την χαρά και την τιμή να συνεργαστεί με τον συγγραφέα…

 

Σωτήρης Κωνσταντινίδης

 

(Θα το βρείτε στην τιμή των 14,40 ευρώ στα βιβλιοπωλεία "Ιανός", "Χριστάκης", καθώς και στα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Τηλ. παραγγελιών εκδόσεων ΑΩ: 6932 616 019)

«Eιμαρμένη Πτερόεσσα» του Γιάννη Γκρίτση, Εκδόσεις ΑΩ«Eιμαρμένη Πτερόεσσα» του Γιάννη Γκρίτση, Εκδόσεις ΑΩ«Eιμαρμένη Πτερόεσσα» του Γιάννη Γκρίτση, Εκδόσεις ΑΩ«Eιμαρμένη Πτερόεσσα» του Γιάννη Γκρίτση, Εκδόσεις ΑΩ