PZL M-18 DROMADER, Grand Models 1/72

PZL M-18 DROMADER, Grand Models 1/72

Η πολωνική εταιρία PZL-Mielec άρχισε να αναπτύσσει το M-18 Dromader στα μέσα της δεκαετίας του 1970, με την βοήθεια της αμερικανικής Rockwell International. Το πρώτο πρωτότυπο πέταξε στις 27 Αυγούστου 1976. Το Σεπτέμβριο του 1978 το M-18 Dromader πήρε πτητικό πιστοποιητικό στην Πολωνία, ενώ ακολούθησαν οι πιστοποιήσεις και από άλλες χώρες. Συνολικά κατασκευάστηκαν περισσότερα από 740 M-18 μέχρι το 2006, τα οποία πουλήθηκαν σε 24 χώρες και πολλά από τα οποία πετούν ακόμα. Μονό στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται περισσότερα από 200 αεροσκάφη. Τριάντα αγοράστηκαν από την Ελλάδα μεταξύ Μαρτίου 1983 και Ιανουαρίου 1984 με πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής, καθώς και 3 διθέσια εκπαιδευτικά. Από τότε υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ με αποστολή την πυρόσβεση.

Ως πυροσβεστικό το PZL είναι κατάλληλο για τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους, καθώς μπορεί να προσεγγίσει δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%. Μπορεί να μεταφέρει 2500lt. νερού, αν και στην πράξη δεν φορτώνονται παραπάνω από 1500 lt. για λόγους ευελιξίας. Ο ρόλος των Μ-18Β είναι να προλάβουν μια φωτιά στην αρχή της, τα πρώτα κρίσιμα λεπτά, πριν πάρει διαστάσεις και επεκταθεί και δεν “μαζεύεται” με τίποτα. Γι’ αυτό και με την έναρξη της πυροσβεστικής περιόδου, κλιμάκια αεροσκαφών, χειριστών και μηχανικών βγαίνουν στην διασπορά, μετασταθμεύοντας σε επαρχιακά αεροδρόμια, έτοιμα να συνδράμουν το έργο των επιγείων δυνάμεων, ρίχνοντας μικρότερες, εν σχέσει με τα Canadair, “βόμβες νερού” με στόχο τον αρχικό περιορισμό της εστίας της φωτιάς στην γέννησή της.

To kit της Grand Models στην 1/72...

Ανοίγοντας το ιδιαίτερα ανθεκτικό (και όμορφα διακοσμημένο από τον ζωγράφο αεροπορικών θεμάτων Κώστα Καββαδία) κουτί του PZL, συναντάμε 41 κομμάτια  ρητίνης αλλά και αρκετά κομμάτια απευθείας εκτυπωμένα σε 3D Printer νέας τεχνολογίας, τρία κομμάτια σε μέταλλο για τα σκέλη προσγείωσης, 2 φύλλα με φωτοχαραγμένα κομμάτια και 2 πρεσαριστές ζελατίνες για την καλύπτρα και τα τέσσερα φώτα προσγείωσης. Η γκρι ρητίνη διαθέτει εξαιρετική λεπτομέρεια και είναι πολύ καλής ποιότητας χωρίς ίχνος φυσαλίδων. Εξίσου και ακόμα πιο λεπτομερή είναι τα λεπτεπίλεπτα κομμάτια που έχουν εκτυπωθεί απευθείας σε 3D Printer, ειδικά αυτά που αφορούν τις λεπτομέρειες των σωλήνων στην κοιλιά της ατράκτου. Τα κομμάτια που είναι επάνω σε βάση χύτευσης έχουν την μικρότερη δυνατή επιφάνεια ώστε να αποχωρίζονται εύκολα και με μικρό κίνδυνο. Εξαίρεση αποτελούν οι κύριες πτέρυγες, όπου μετά το κόψιμο θα χρειαστούν αρκετό τρίψιμο. Το κόκπιτ είναι σχετικά λιτό, όπως άλλωστε και στο αληθινό αεροσκάφος. Δίνεται ένα καλό κάθισμα και πίνακας οργάνων σε φωτοχαραγμένο μέταλλο, αλλά απουσιάζουν οι ζώνες πρόσδεσης.

Ο κινητήρας έχει πολύ καλή λεπτομέρεια με ξεχωριστούς κυλίνδρους και πολλαπλή εξάτμισης. Τα πτερύγια της έλικας δίνονται ξεχωριστά από το κεντρικό τμήμα και είναι εξαιρετικά λεπτά. Οι τροχοί είναι ρεαλιστικοί, με ενσωματωμένες τις δαγκάνες των φρένων. Τα δύο φωτοχαραγμένα φύλλα προορίζονται για τους πίνακες οργάνων, τους γυγλισμούς των πηδαλίων και των φλαπς, τις δέστρες των πτερύγων και τα ψαλίδια για τα σκέλη προσγείωσης. Η καλύπτρα είναι πρεσαριστή σε διαφανές φύλο ζελατίνας και μονοκόμματη. Με λίγη προσοχή μπορεί να κοπή η θυρίδα του χειριστή και να κολληθεί ανοιχτή. Συνιστάται πριν κολληθούν οι πτέρυγες στην άτρακτο, να ανοιχτούν τρύπες και να τοποθετηθούν λεπτά μήκη μέταλλου, ώστε να ενισχυθεί η κόλληση.

Οι χαλκομανίες έχουν λεπτό φιλμ, με αρκετά καλή εκτύπωση. Προορίζονται για τρία αεροσκάφη, ένα Ελληνικό με δύο κωδικούς, ένα Σέρβικο και ένα Πολωνικό. 

Η Grand Models είναι η πρώτη εταιρία που κυκλοφορεί παγκόσμια το PZL Μ-18 Dromader στην 1/72. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά λεπτομερές κιτ, που μόνο οι πολύ απαιτητικοί θα βρουν να προσθέσουν επί πλέον λεπτομέρειες. Οι έχοντες έστω και μικρή εμπειρία στην ρητίνη θα κάνουν μια απολαυστική κατασκευή και θα προσθέσουν στην βιτρίνα τους το όμορφο ασχημόπαπο της Π.Α.

Γιάννης Ασημάκος

(To kit της Grand Models μπορείτε να το παραγγείλετε μέσω mail order από εδώ.)

 

PZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModelsPZL M-18 DROMADER GrandModels
Κατηγορία: