Masking: Μασκάροντας καλύπτρες με... περιτύλιγμα σοκολάτας!

Είναι γνωστό ότι πολλοί  μοντελιστές χρησιμοποιούν για να μασκάρουν τις διαφανείς καλύπτρες το Bare Metal Foil. Ένα ακριβό σχετικά και δυσεύρετο υλικό. Αντίθετα η μέθοδος που περιγράφουμε είναι πολύ φτηνή και εύκολη στην εφαρμογή. Επίσης η επικόλληση είναι χαλαρή σε σχέση με την ισχυρή κόλληση του BMF και συνεπώς η αποκόλληση είναι πιο εύκολη και ασφαλής. Στις περισσότερες σοκολάτες πριν μερικά χρόνια, αλλά  και στις σοκολάτες καλής ποιότητας  σήμερα υπάρχει ένα περιτύλιγμα από φύλλο χαρτιού και αλουμινόχαρτου. Μπορείς να ξεχωρίσεις αυτό το φύλλο από τα δύο άκρα, πάνω  και κάτω της σοκολάτας. Επίσης τέτοια φύλλα έχουν η kit-kat,  αλλά και καραμέλες όπως η Mentos και μικρότερες καραμελίτσες, αλλά μπορείτε επίσης να το βρείτε σε ρολό σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, αφού χρησιμοποιείται για περιτύλιγμα γλυκισμάτων. Όμως τότε πρέπει να κοπεί σε μικρότερα κομμάτια.Για τη δοκιμή μας και την φωτογραφική παρουσίαση χρησιμοποιήσαμε σοκολάτες από σέβια, για οικολογικούς λόγους και όχι μόνο!

Ανοίγουμε λοιπόν τη συσκευασία και βλέπουμε το περιτύλιγμα μέσα στο οποίο περικλείεται η σοκολάτα

Όπως βλέπουμε το περιτύλιγμα αποτελείται από δύο φύλλα. Το ένα, από φύλλο ματ χαρτιού σαν τσιγαρόχαρτο και το άλλο από ένα γυαλιστερό φύλλο αλουμινόχαρτου. Αν τα χωρίσουμε παίρνουμε ένα λεπτό φύλλο αλουμινόχαρτο-που είναι αυτό που θέλουμε- και το φύλλο χαρτιού.

Υπάρχει ένας απλός τρόπος να ξεχωρίσουμε τα δύο φύλλα. Ζεσταίνουμε λίγο το σίδερο σιδερώματος, σε χαμηλή θερμοκρασία. Περνάμε το περιτύλιγμα με το σίδερο από την πλευρά που έχει το αλουμινόχαρτο. Προσοχή η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να αποκολλήσει  τα φύλλα. Εμείς επιδιώκουμε να  τα ζεστάνουμε τόσο, όσο να μπορούμε εμείς να τα αποκολλήσουμε, για να πάρει το αλουμινόχαρτο και την αναγκαία κόλλα (κεριού) που χρειαζόμαστε. Ανάλογα με το περιτύλιγμα που έχετε, τη θερμοκρασία και το σίδερο μπορείτε να πειραματιστείτε μέχρι να βρείτε τον τρόπο που  αυτό γίνεται καλύτερα.

Το αποτέλεσμα δεν αργεί και έτσι σε  μερικά μόλις δευτερόλεπτα  έχουμε   το αλουμινόχαρτο που κολλάει εύκολα, αφού διατηρεί μέρος από την κόλλα που έχει.

Το αλουμινόχαρτο αυτό είναι εξαιρετικό για το μασκάρισμα καλυπτρών. Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι μαλακό πανί για να κάνετε καλύτερη εφαρμογή και το αλουμινόχαρτο να πάρει τα «νεύρα» της καλύπτρας. Το αποτέλεσμα δεν αργεί και έτσι σε  μερικά μόλις δευτερόλεπτα  έχουμε   το αλουμινόχαρτο που κολλάει εύκολα, αφού διατηρεί μέρος από την κόλλα που έχει.

Αν δεν σας φτάσει ένα μοναδικό κομμάτι μην ανησυχείτε.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε  όσα κομμάτια απαιτούνται για την πλήρη κάλυψη της καλύπτρας, αφού το ένα μπορεί να τοποθετείτε πάνω στο άλλο χωρίς πρόβλημα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε, αν σε κάποιο σημείο σχιστεί το αλουμινόχαρτο.

Μετά την εφαρμογή του αλουμινόχαρτου, κόψτε με μυτερή λεπίδα το περίγραμμα της καλύπτρας και αφαιρέστε προσεκτικά το περίσσευμα. Κάντε τις δοκιμές σας σε παλιά μοντέλα και βελτιώστε την ικανότητα και την τεχνική σας στην μέθοδο.

Μετά το βάψιμο, αφαιρέστε εύκολα το αλουμινόχαρτο και καθαρίστε αν έχει μείνει υπόλειμμα από την κόλλα του αλουμιχόχαρτου, με χαρτομάντηλο ή μαλακό πανί. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει ευχάριστα.

Η τεχνική αυτή θέλει δοκιμές για να βρεθούν τα κατάλληλα φύλλα περιτυλίγματος, γιατί μερικά χαρτιά δεν αποκολλιόνται εύκολα. Αλλά και ο τρόπος αποκόλλησης και το τελικό μασκάρισμα στο μοντέλο μας. Τα περιτυλίγματα από τις σοκολάτες, στις παραπάνω φωτογραφίες που δοκιμάσαμε είχαν άριστο αποτέλεσμα. Η μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμοστεί με μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτου.

 

Η τεχνική αυτή είναι απλή, αλλά πάνω από όλα πολύ φτηνή. Άσε που ακόμα και αν δεν πετύχεις το ποθούμενο αποτέλεσμα, πάλι κερδισμένος είσαι, αφού έτσι ή αλλιώς, σου μένει η γλύκα από τις σοκολάτες! Μοντελισμός και απόλαυση λοιπόν!

 

Χρήστος Κουταλιανός