ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943), Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)

Των Παντελή Βατάκη, Ιπτάμενου Αξιωματικού (ΠΑ),

Κωνσταντίνου Λαγού, Ιστορικού και Καθηγητή στη Σχολή Ικάρων

και Βασίλη Φίλια, π. Πρύτανη της ΠΑΣΠΕ

 

«Προδίδουν την Πατρίδα εκείνοι που γίνονται, έστω και  α σ υ ν ε ί δ η τ α, συνεργοί της εκμηδένισης των πολεμικών της δυνάμεων, λόγω της αδράνειάς τους…»

(Κ. Περρίκος, 29/2/1936)

 

Aν ζούμε και υπάρχουμε ως ελεύθεροι Ελληνες (τουλάχιστον πριν την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας χάριν μνημονίων…) το χρωστάμε σε πατριώτες που πολέμησαν, αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν, πέρα από τα συνηθισμένα του τυπικού καθήκοντος - ακόμα και όταν ο Πόλεμος είχε κριθεί.

Ο Αεροπόρος Κώστας Περρίκος ήταν ένας αληθινός πατριώτης, με την διαχρονική, ουσιαστική -και όχι τη συχνά διαστρεβλωμένη- έννοια της λέξης.

Ενώ είχε εκπαιδευτεί ως ιπτάμενος της Ελληνικής (τότε Βασιλικής) Πολεμικής Αεροπορίας, λόγοι υγείας δεν του επέτρεψαν να αξιοποιηθεί στον αέρα κατά τη διάρκεια του Πολέμου. Ωστόσο η ενέργεια που συσσωρεύτηκε μέσα του, με τα γεγονότα πρίν και κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, βρήκε διέξοδο στην Αντίσταση, με τελικό και πλέον εντυπωσιακό στόχο την ανατίναξη της φιλοναζιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ. Με το ναζισμό να αλλάζει διαχρονικά πρόσωπα, προσωπεία και μεθόδους, η σκέψη και στόχευση του Περρίκου παραμένει διαχρονική: αυτός που έχει το δίκιο με το μέρος του δεν είναι ποτέ ηττημένος και δεν πρέπει ποτέ να παραδίδει τα όπλα αλλά να συνεχίζει τον αγώνα δίνοντας το παράδειγμα, μέχρι την τελική νίκη και την ελευθερία.

Αν είχαμε πολλούς Περρίκους κανένας κατακτητής δεν θα μπορούσε να αντέξει ούτε μια μέρα. Αλλά πάντα έτσι ήταν - και θα είναι: λίγοι αγωνιστές - άνθρωποι των έργων, πολλοί οι αδιάφοροι, δειλοί, δουλικοί, θεωρητικοί ή «ρεαλιστές» πουρκουάδες.

Από την αρχή οι συγγραφείς του βιβλίου ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να μας παρουσιάσουν μια απλή, συνηθισμένη βιογραφία ενός ήρωα αεροπόρου.

Διότι ο ίδιος ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα (αεροπόρος, τεχνοκράτης, προφητικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, εκδότης, εμπνευστής-παρακινητής-οργανωτής, δηλ. manager και εν δυνάμει πολιτικός με ισχυρή οικουμενική & στρατηγική σκέψη) που μπορούσε εξίσου να εμπνέει με τα κείμενά του, να προφητεύει το μέλλον -με εργαλείο τη λογική- και όχι την ιδιοτέλεια και τέλος να γίνεται ζωντανό παράδειγμα έργων. Το πολλαπλό ταλέντο του όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε αλλά εκδιώχθηκε από την "ηγεσία" που προτιμούσε υπάκουα πιόνια...

Η ζωή του Περρίκου δίνει την ευκαιρία να κατανοήσουμε την ατμόσφαιρα και το παρασκήνιο που επικρατούσε στη χώρα μας, στα ενδότερα της νεοσύστατης πολεμικής Αεροπορίας, εν μέσω προσωπικών φιλοδοξιών, πολιτικών αναμείξεων, συμφερόντων, δωροδοκιών, διαπλοκής και διαφθοράς – αν αυτό κάτι μας θυμίζει...

Μια ιστορική βιογραφία, όπως αυτή του Περρίκου, μας δίνει την ευκαιρία να αντιληφθούμε πως το σύστημα εξουσίας ήταν, είναι και θα είναι σάπιο και διεφθαρμένο.

Ο Περρίκος είναι εν καιρώ ειρήνης ο διαβασμένος & επιμελής τεχνοκράτης που ενδιαφέρεται πρώτα για το καλό της πατρίδας του. Ενας αξιωματικός που διαφέρει από τους άλλους διότι διαβάζει, ενημερώνεται και παρακολουθεί τις εξελίξεις του νέου Οπλου στο εξωτερικό. Σε αντίθεση με κάποιους συναδέλφους του δεν αρκείται στο μισθό του. Δεν προσπερνά αδιάφορα τις στρεβλώσεις που αδυνατίζουν το Οπλο και την άμυνα της χώρας. Είναι ανήσυχος, αρθρογραφεί, επισημαίνει τα αδύνατα σημεία, προφητεύει την έλευση εθνικών κινδύνων, προτείνει βελτιώσεις, δημιουργεί ερωτηματικά, αλλά παράλληλα χαλάει την «πιάτσα» των εδραιωμένων συμφερόντων και τις διαχρονικές και πάντα ισχυρές κλίκες.

Όπως και πρόσφατα, έτσι και τότε, οι αμυντικές προμήθειες ήταν βουτηγμένες σε κακοδιαχείριση, διαπλοκή πολιτικών με εμπόρους και αντιπροσώπους, χαμένες ευκαιρίες, σκάνδαλα ολκής ντόπιων και ξένων εταιριών που προσπαθούσαν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των χρημάτων των φορολογουμένων.

Η μελέτη της δικογραφίας σημερινών καταδίκων για παράνομες αμυντικές προμήθειες, σε σύγκριση με τις τότε έρευνες για αεροσκάφη, που ενώ αγοράστηκαν κρίθηκαν ακατάλληλα και πετάχτηκαν ή για τις περιπέτειες του κρατικού εργοστασίου αεροσκαφών (ένα σήριαλ που συνεχίζει μεταλλαγμένο) διαφέρει μόνο στο ότι σήμερα διαθέτουμε πολύ πιο εξελιγμένα μέσα αποφυγής του νόμου, όπως off shores, νόμους περί (μη) ευθύνης -που φτιάχτηκαν για να μην μπορούν να αλλάξουν- και φυσικά διαθέτοντας όλη την προηγούμενη «εμπειρία», δηλαδή την εγκληματική τεχνογνωσία που έχει καταστήσει το λάδωμα μια πολύ εξελιγμένη επιστήμη.

Διαβάζοντας για τα περιβόητα αεροσκάφη Salmson και το παρασκήνιο των «Ατλας» και των Τ.3Α Velos, τις δόλιες κινήσεις γαλλικών και βρετανικών συμφερόντων, είναι σαν να μελετάς τις σημερινές αλλά και διαχρονικές κακοδαιμονίες και στραγγαλισμούς της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και του διάτρητου συστήματος αμυντικών προμηθειών.

Το βιβλίο για τον Κ. Περρίκο είναι μια χρονοκάψουλα αμφίδρομης λειτουργίας: Σε μεταφέρει θαυμάσια στο παρελθόν αλλά δεν σε αφήνει πολύ ώρα εκεί. Σε εκτοξεύει ακαριαία πίσω στο παρόν ή στο πιο πρόσφατο παρελθόν και βλέπεις μια πολύ μεγαλύτερη και ξεκάθαρη εικόνα – μαζί με όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος. Μια ελληνική άμυνα & βιομηχανία αεροσκαφών που θα μπορούσε να ήταν πανίσχυρη – τουλάχιστον στα Βαλκάνια για να μην πούμε και στην Ευρώπη…

Ο Περρίκος έζησε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή. Bίωσε τη γέννηση και αλματώδη ανάπτυξη του αεροπορικού ‘Οπλου και είχε τη διορατικότητα να διακρίνει τις (χαμένες) ευκαιρίες, αλλά και τις γνώσεις για να μπορέσει να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα εν τη γενέσει τους. Η συνεχής αρθρογραφία του στα κυριότερα αεροπορικά περιοδικά της εποχής είναι σαν να διαβάζουμε τα σημερινά εξειδικευμένα έντυπα και ιστοσελίδες, με όλους τους κινδύνους που επισημαίνουν, με την Ελλάδα να απειλείται πανταχόθεν. Αλλά όπως πάντα ο εσωτερικός εχθρός είναι ο πιο ύπουλος και επικίνδυνος.

Οι πολιτικοί και η ανώτερη στρατιωτική ηγεσία πάντα έκαναν αυτό που ήθελαν σαν εξουσία, με εν λευκώ εκλογική ή δοτή επιταγή, χωρίς να ακούνε φωνές λογικής & προειδοποίησης για εθνικούς κινδύνους, που πνίγονταν εντέχνως εν μέσω παρασκηνίου παράνομων προμηθειών, που στήνονταν με τη βοήθεια ξένων παραγόντων, πάντοτε έτοιμων να αναμιγνύονται στα ελληνικά πράγματα, είτε με χρηματικό ή άλλο δέλεαρ, είτε με ωμούς εκβιασμούς και στημένα «αδιέξοδα».

Τα πράγματα ήταν ξεκάθαρο που θα κατέληγαν στο προφητικό μυαλό του Περρίκου. Όπως και κατέληξαν. Εκτός όμως από έναν αστάθμητο παράγοντα που λέγεται χαρακτήρας, συνείδηση και πρωτοβουλία. Ο αεροπόρος με τη μικρή ομάδα του δεν μπόρεσε να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Ετσι η Ελλάδα του 1940 αντιμετώπισε  τους εχθρούς της με μέσα, τακτικές και στρατηγικές κατώτερες των περιστάσεων. Όλα όσα προηγήθηκαν στη διάρκεια του Μεσοπολέμου ήταν τραγικά από απόψεως ουσίας και αποτελέσματος, δηλαδή της μη ανάπτυξης της εγχώριας Αεροβιομηχανίας και της Αεροπορίας ως ενιαίου Οπλου. Η αδύνατη Αεροπορία δεν μπόρεσε να συμβάλει όσο θα έπρεπε στον αγώνα. Η Ιστορία επαναλήφθηκε -ως τραγωδία- όπως κατά την οικτρή συμβολή της Αεροπορίας το 1922 στη Μ. Ασία. Όμως στο μυαλό του Περρίκου αυτό δεν ήταν το Τέλος. Μέσα από την Αντίσταση βρήκε διέξοδο και δίδαξε τον τρόπο  - έδωσε το παράδειγμα. Η πράξη του, με την ανατίναξη της ΕΣΠΟ, ήταν ένα διαχρονικό ορόσημο και μιά Δήλωση. Ηταν σαν να είχε καταρρίψει μονομιάς περισσότερα από τα 300+ αεροσκάφη των μεγαλύτερων Ασσων του Πολέμου. Κατάφερε μόνος του ότι οι 300 στις Θερμοπύλες με τη θυσία του. Ο στόχος του ήταν τριπλός: Kατά του βάρβαρου κατακτητή, κατά της νοοτροπίας του βιασμού που επιβάλλει ο κατακτητής στον ηττημένο - με χιλιάδες τρόπους, αφού πλέον τον έχει αλώσει - και κατά του προδότη – δωσίλογου που καταφέρνει να κρύβεται επιδέξια, πριν και μετά το απαίσιο έργο του.

Τα λόγια και οι πράξεις του Περρίκου αντηχούν σαν δυνατές σφυριές στα όσα υφίσταται η Ελλάδα σήμερα…

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις Εκδόσεις «Μένανδρος», που σε συνεργασία με το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου  Χίου, στο πλαίσιο δημιουργίας εκδόσεων που αφορούν σε σημαντικά πρόσωπα και γεγονότα της εγγύτερης ιστορίας, προχώρησαν στην έκδοση αυτού του αφιερώματος στον ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Κωνσταντίνο Περρίκο. Του Ιπτάμενου Αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιστασιακού, Οργανωτή και Αρχηγού της ΠΕΑΝ.

Η πολύχρονη έρευνα, καθώς και η συγγραφή των κειμένων οφείλονται στους: Παντελή Βατάκη, Ιπτάμενου Αξιωματικού (ΠΑ), Κωνσταντίνο Λαγό, Ιστορικού και Καθηγητή στη Σχολή Ικάρων και Βασίλη Φίλια, π. Πρύτανη της ΠΑΣΠΕ.

Οι συγγραφείς, υπερβαίνοντας τη λήθη του χρόνου και τον κίνδυνο της μυθοπλασίας, ανατρέχοντας σε ποικίλες ιστορικές πηγές, αρχεία, μαρτυρίες, αλλά και διασταυρώνοντας πληροφορίες, κατορθώνουν να παραδώσουν ένα κατά τεκμήριο αντικειμενικό έργο, φέρνοντας στο φως τη σπάνια προσωπικότητα, τη ζωή, τη δράση και την ανεκτίμητη προσφορά του Κωνσταντίνου Περρίκου στην Εθνική Αντίσταση.

Ο Περρίκος υπήρξε ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται η οργάνωση και η επιτυχής εκτέλεση του πρώτου σοβαρού αντιστασιακού σαμποτάζ σε ολόκληρη την κατεχόμενη Ευρώπη. Η ανατίναξη της φιλοναζιστικής ΕΣΠΟ, στην καρδιά της Αθήνας, την 20ή Σεπτεμβρίου 1942, ενίσχυσε το ηθικό του Αντιναζιστικού Αγώνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και αντιστοίχως επέφερε την πτώση του ηθικού των κατακτητών. Μία ύψιστη πράξη που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψή του από τους Γερμανούς και την καταδικαστική απόφαση από το Γερμανικό Στρατοδικείο, η οποία τον οδήγησε στην εκτέλεσή του, στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, την 4η Φεβρουαρίου 1943, αλλά και στην αθανασία. Η έκδοση περιέχει σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, ντοκουμέντα της εποχής, καθώς και την αλληλογραφία του Κ. Περρίκου με την οικογένειά του μέσα από τις φυλακές Αβέρωφ, η οποία φέρνει στο φως βήμα-βήμα την κορύφωση του δράματος. Ένα σπάνιο έργο, το οποίο αποτελεί εκπλήρωση χρέους και ελάχιστο φόρο τιμής στον Κ. Περρίκο.   

Οι αναγνώστες που μελετούν την Ιστορία της Π.Α. και τα παλιά αεροσκάφη της, θα βρούν στις σελίδες του βιβλίου πολύ ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για την προμήθεια των «Ατλας», Τ.3Α Velos, Μorane Saulnier 230, Potez 25, Salmson, τις επιτροπές επιλογής & αξιολόγησης, που αποτελούνταν από μη γνώστες, ασχέτους με την Αεροπορία ή ακόμα και φίλους-υποστηρικτές των αντιπροσώπων-εισαγωγέων (!), τις εγκληματικές παραλείψεις και το πώς ξοδεύονταν σημερινά δισεκατομμύρια για οπλικά συστήματα που τελικά κατέληγαν άχρηστα. Ας σημειωθεί ότι τότε, όπως και τώρα, η χώρα μας περνούσε μέσα από σοβαρότατη οικονομική και μάλιστα διεθνή κρίση.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες επί σελίδων κριτικής για το έργο αυτό. Αλλά και πάλι δεν θα ήταν αρκετές για να προϊδεάσουν επαρκώς τον αναγνώστη για το σοκ που τον περιμένει. Το βιβλίο έχει πολλές και παράλληλες αναγνώσεις. Εκτός του ότι πολλά από τα τότε τεκταινόμενα εξακολουθούν να συμβαίνουν μεταλλαγμένα έως σήμερα, με παρόμοιες διαδικασίες και την απαραίτητη τεχνολογική εξέλιξη, η ανάγνωση της περιπέτειας ενός ήρωα «τρυπάει» το χαρτί και μπορεί κανείς να διαβάσει ανάμεσα στις γραμμές πολλές άλλες ιστορίες, όχι μόνο θάρρους & προδοσίας, αλλά ψυχολογικής ανάλυσης του ανθρώπινου χαρακτήρα μπροστά σε διλήμματα που κρίνουν την πορεία ενός Εθνους.

Είναι χαρακτηριστικό πως, τότε όπως τώρα, ο ρόλος του ειδικού Τύπου, προσφέρει γνώση που τελικά περνά ανεκμετάλλευτη, ενώ τα «λαϊκά» ΜΜΕ διογκώνουν λανθασμένα ή κατασκευάζουν πληροφορίες που γίνονται εργαλείο εκμετάλλευσης από πολιτικούς, προκαλώντας ζημιά στα εθνικά συμφέροντα, υπηρετώντας τις γνωστές άγνωστες κλίκες.   

Τα 46 κεφάλαια του βιβλίου συνοδεύονται από εκτεταμένες, εξίσου ενδιαφέρουσες υποσημειώσεις που προκαλούν τον αναγνώστη σε περαιτέρω έρευνα του αντικειμένου.

Ο Περρίκος, ως ιδεολόγος που πίστευε σε όσους εργάζονταν για την ανάπτυξη της Αεροπορίας, βρέθηκε έρμαιο πολιτικών και κομματικών αντιθέσεων, από ανθρώπους που είχαν προτεραιότητα τα προσωπικά και κομματικά τους συμφέροντα. Δεν δίστασε να εναντιωθεί με τα άρθρα του και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εκδιωχθεί, ενώ θα μπορούσε να παραμείνει στην Αεροπορία, κάνοντας τα στραβά μάτια στα κακώς κείμενα.

Τα βασανιστήρια του κατακτητή προς τους αιχμάλωτους ήρωες της ομάδας του Περρίκου φουντώνουν την δίκαιη αγανάκτηση λίγο πριν το Τέλος - που δυστυχώς είναι το τέλος της αρχής, όπως αποδεικνύουν αυτά που ζούμε σήμερα…

Οι 704 πυκνογραμμένες σελίδες του βιβλίου φανερώνουν μια πολύπλευρη και σε βάθος έρευνα από τους τρείς συγγραφείς. Αξίζει να τις διαβάσετε και να νοιώσετε, έστω για λίγο, σαν τον μυθολογικό Φοίνικα του Ηροδότου που ξαναγεννιέται από τις στάχτες του.

Το περιεχόμενο είναι τόσο συναρπαστικό που θα μπορούσε άνετα να γίνει μια μεγάλη κινηματογραφική ταινία. Αλλά και αν δεν γίνει, η βιογραφία του Κώστα Περρίκου ξεπερνά τα όρια της προσωπικής του ύπαρξης και αγγίζει -μαζί με άλλους ήρωες της Αντίστασης- όλους εμάς που έχουμε την τύχη να ζούμε στα χώματα όπου ο ίδιος και η ομάδα του γεννήθηκαν. Με όλα όσα τους χρωστάμε για την ανεκτίμητη ελευθερία μας. Οσο -και όσοι- μπορούμε να την εκτιμήσουμε και να πολεμήσουμε αν χρειαστεί γιαυτήν…

Διαστάσεις: 24x17 εκατοστά. - Σελίδες 704  - Καλλιτεχ. βιβλιοδεσία - Τιμή 32 € - ISBN: 978-618-5033-75-0

Το βιβλίο για τον Κ. Περρίκο μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία και στις εκδόσεις Μένανδρος εδώ.

ΥΓ. Δύο εβδομάδες μετά την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου, έφυγε από κοντά μας, σε ηλικία 91 ετών (13/2/2018) ο ένας εκ των τριών συγγραφέων, ο καθηγητής Βασίλης Φίλιας. Πολύ δυνατή πένα και άριστος στο να μεταδίδει τις γνώσεις του. Ευτυχώς μας άφησε πληθώρα ιστορικών και άλλων μελετών. Ομως το τελευταίο του πόνημα για τον Περρίκο ίσως είναι το κορυφαίο του. - ΣΚ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ (1905-1943),  Η ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ (εκδόσεις Μένανδρος)