AK Interactive GAUZY AGENT (Glass Coat & Intermediate Shine Enhancer)

AK Interactive GAUZY AGENT (Glass Coat & Intermediate Shine Enhancer) Clear Gloss Varnish

Δύο πολύ χρήσιμα βερνίκια της AK Interactive, που θα βελτιώσουν την ρεαλιστικότητα των μοντέλων σας δοκιμάσαμε πρόσφατα και σας τα παρουσιάζουμε.

Το πρώτο είναι το GAUZY AGENT Glass Coat (κωδικός AK893 – πορτοκαλί ετικέτα) και έρχεται σε ένα χαμηλό πλαστικό βαζάκι με βιδωτό καπάκι, χωρητικότητας 100ml. To χρώμα του και η ρευστότητά του είναι αυτή του φρέσκου γάλακτος αλλά όταν στεγνώσει γίνεται εντελώς διαφανές και γυαλιστερό. Σκοπός του είναι να αυξήσει κατακόρυφα τη διαύγεια των διαφανών πλαστικών κομματιών του μοντέλου μας και να τα κάνει να μοιάζουν περισσότερο με πραγματικό γυαλί. Ιδιαίτερα αυτών που δεν είναι τόσο διαφανή όσο θα θέλαμε, ή αυτά που εμείς οι ίδιοι έχουμε ταλαιπωρήσει κατά λάθος ή τρίβοντάς τα με ντουκόχαρτο (πχ διαδικασία αλοιφών). Παράλληλα χρησιμεύει στο να εξαφανίζει μικρές χαρακιές/γρατζουνιές/θαμπώματα στην επιφάνεια των διαφανών και να τις προστατεύει από τις δυσάρεστες συνέπειες της σκόνης με το πέρασμα του χρόνου.

Η χρήση του είναι πολύ απλή. Πιάνουμε το διαφανές κομμάτι (πχ. την καλύπτρα) με τη λαβίδα και το βυθίζουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέσα στο υγρό. Όταν το βγάλουμε το ακουμπάμε πάνω σε μια χαρτοπετσέτα ή άλλο χαρτί (που να μην αφήνει χνούδια) και το αφήνουμε να στραγγίξει για 20 λεπτά ως μισή ώρα (και περισσότερο αν δεν βιαζόμαστε για πιο σίγουρα). Μόλις στεγνώσει η καλύπτρα θα αποκτήσει μια εξαιρετικά γυαλιστερή επιφάνεια, σαν πραγματικό γυαλί, ενώ η διαύγειά της θα αυξηθεί δραματικά.

Αν στα όρια της καλύπτρας παρατηρήσουμε γαλακτώδες ή ιριδίζον μπλε χρώμα αυτό σημαίνει ότι το Gauzy δεν έχει στεγνώσει ακόμα 100%. Αν δεν βιαζόμαστε λοιπόν το αφήνουμε αρκετές ώρες ώστε να σκληρύνει. Μετά μπορούμε να μασκάρουμε κανονικά την καλύπτρα και να την βάψουμε. Το τράβηγμα της κίτρινης ή λευκής ταινίας μασκαρίσματος δεν αφήνει κανένα απολύτως σημάδι – ωστόσο μην ρισκάρετε να αφήσετε την ταινία πάνω στα διαφανή παραπάνω χρόνο από όσος είναι απαραίτητος για να βάψετε το σκελετό (αυτό φυσικά ισχύει για κάθε χρήση ταινίας μασκαρίσματος!).

Δοκιμάσαμε το Gauzy Glass Coat πάνω σε παλιά ταλαιπωρημένη αλλά και καινούργια καλύπτρα και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό. Ακόμα και η ταλαιπωρημένη από σημάδια και θαμπωμένη καλύπτρα απέκτησε μια διαύγεια που δεν περιμέναμε, ενώ από κάτω μπορούσαμε να διαβάσουμε πεντακάθαρα γράμματα (ένα αλάνθαστο τεστ διαφάνειας για τέτοιες περιπτώσεις!). Η καινούργια καλύπτρα πλησίασε το καθαρό γυαλί και έδωσε την εντύπωση πως ήταν πιο λεπτή στην κλίμακα (πολύ σημαντικό, μιας και οι περισσότερες καλύπτρες τείνουν να είναι μάλλον πιο παχιές από όσο θα θέλαμε ή θα έπρεπε).

Το Gauzy Glass Coat λοιπόν συνιστάται για κάθε είδους διαφανή κομμάτια, καινούργια ή παλιά και ταλαιπωρημένα. Ειδικά αν έχετε καλύπτρες που μπορεί να τις πετάγατε ως εντελώς άχρηστες ή τις έχετε ταλαιπωρήσει με αλοιφές και τριψίματα, αξίζει να δοκιμάσετε ένα βάπτισμα σε αυτό το μαγικό υγρό, το οποίο συν τοις άλλοις μυρίζει υπέροχα - και δεν έχει καμία σχέση με Johnson Pronto Longshine, τόσο στο χρώμα όσο και στη χημική σύσταση (το τελευταίο κατά δήλωση της εταιρίας).

Το δεύτερο προϊόν είναι το Intermediate GAUZY Agent Shine Enhancer (κωδικός ΑΚ894) και στην ουσία είναι μια παραλλαγή του πρώτου, σε πλαστικό μπουκάλι με ίδια χωρητικότητα (100ml – πράσινη ετικέτα). Η ρευστότητά του είναι αυτή του αραιωμένου-νερωμένου γάλακτος και το χρώμα του επίσης γαλακτώδες.

https://www.youtube.com/watch?v=v6DKarGAlAAΟι κύριες χρήσεις του είναι κυρίως δύο: Πρώτον σαν ένα αποτελεσματικό, εύκολο και πολύ γρήγορο σατινέ έως γυαλιστερό ακρυλικό βερνίκι και δεύτερον ως sealer για μεταλλικά φινιρίσματα, τα οποία δεν θέλουμε να χάσουν την μεταλλική τους υφή, αλλά όμως πρέπει να τα βερνικώσουμε για να εξαφανίσουμε το αντιαισθητικό φίλμ των χαλκομανιών. Και στις δύο περιπτώσεις το GAUZY Intermediate Shine Enhancer μπορούμε να το ψεκάσουμε όπως είναι αδιάλυτο με τον αερογράφο ή να το εφαρμόσουμε χρησιμοποιώντας ένα μαλακό φαρδύ-πλακέ πινέλο. Πολύ σημαντικό ότι δεν μυρίζει καθόλου, στεγνώνει μέσα σε λίγα λεπτά και μπορούμε να πιάσουμε το μοντέλο μετά από 10-15 λεπτά (πολύτιμο για ανυπόμονους και βιαστικούς!).

Το πρώτο ψέκασμα μας δίνει μια σατινέ και σκληρή υφή που είναι υπεραρκετή για τα σήματα ή για το σφράγισμα μεταλλικών φινιρισμάτων χωρίς να χάσουμε την πολυπόθητη μεταλλική τους υφή. Με το δεύτερο πέρασμα γίνεται πραγματικά γυαλιστερό και οι πιο απαιτητικοί ίσως χρειαστούν και ένα τρίτο. Σε κάθε περίπτωση συνιστούμε λεπτά στρώματα, αν και από ότι διαπιστώσαμε το υγρό είναι self-levelling, που σημαίνει ότι ακόμα και αν πέσει κάπου παραπάνω, εξατμιζόμενο δεν αφήνει περιοχές με τοπικά «χτισίματα».

Το δοκιμάσαμε τόσο με πινέλο όσο και με αερογράφο και τα αποτελέσματα ήταν και στις δύο περιπτώσεις εξαιρετικά.

Όπως και με κάθε διαφανές βερνίκι καλό είναι (ισχύει και για τα δύο προϊόντα) να τα χρησιμοποιούμε σε καθαρό δωμάτιο χωρίς πολύ σκόνη και αφού τα χρησιμοποιήσουμε κλείνουμε αμέσως τα κομμάτια ή όλο το μοντέλο σε ένα καθαρό πλαστικό κουτί ενώ τα βερνίκια στεγνώνουν (όχι αεροστεγές για να κυκλοφορεί αέρας για το στέγνωμα). Επίσης μια καλή ιδέα ενώ τα ψεκάζουμε είναι να έχουμε κάτω από το μοντέλο μια βρεγμένη πετσέτα που θα απορροφήσει τυχόν σωματίδια σκόνης. Το μπάνιο είναι επίσης μια εναλλακτική λύση, καθώς εκεί υπάρχει minimum σκόνης.

Το «πράσινο» GAUZY μπορεί -ως τρίτη χρήση- να αξιοποιηθεί για να αναζωογονήσει παλιότερα σκονισμένα και θαμπωμένα διαφανή στα μοντέλα μας: Aπλά με το πινέλο περνάμε τα προβληματικά διαφανή προσέχοντας να μην «τρέξει» το υλικό στο καμουφλάζ. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ των υστέρων σε μοντέλα που για κάποιο λόγο δεν «περιποιηθήκαμε» ή ξεχάσαμε τα διαφανή τους πριν αρχίσει η συναρμολόγηση.

Μια άλλη, τέταρτη χρήση του «πράσινου» GAUZY είναι ως προστατευτικό υπόστρωμα/σφράγισμα του καμουφλάζ πριν περάσουμε το μοντέλο μας από τη διαδικασία του wash, του στεγνού πινέλου και γενικά των φθορών με λάδια ή σκόνες, παστέλ και τα σχετικά. Σε αυτήν την περίπτωση ένα στρώμα/ψέκασμα ή πέρασμα με πινέλο αρκεί αν δεν σκοπεύουμε να ταλαιπωρήσουμε ιδιαίτερα το μοντέλο με στενό πινέλο. Στο σχετικό link/pdf στο τέλος του άρθρου θα βρείτε και άλλες συναφείς χρήσεις.

Χρησιμοποιώντας το με αερογράφο, για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να θυμόμαστε να μεταχειριζόμαστε το GAUZY σαν γυαλιστερό βερνίκι, που σημαίνει αρκετά μεγάλο μπέκ, (0,5mm ή ακόμα καλύτερα 0,8mm), μικρή απόσταση του ρύγχους του αερογράφου από την επιφάνεια του μοντέλου και μικρή ως μεσαία πίεση (10-15 PSI). Φυσικά επιβάλλεται πριν χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν για πρώτη φορά να κάνουμε μια δοκιμή σε παλιό μοντέλο, καθώς ειδικά στα βερνίκια παίζουν κρίσιμο ρόλο άλλοι δύο παράγοντες: το είδος του υποστρώματος (αν είναι χημικά συμβατό ή μη) και το ποσοστό υγρασίας στο δωμάτιο (σε συνδυασμό με υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες).

Για το καθάρισμα του αερογράφου ή του πινέλου αρκεί καθαρό νερό όσο το βερνίκι είναι ακόμα νωπό. Πάντως μη το αφήνετε να ξεραθεί μέσα στον αερογράφο και ακόμα καλύτερo από το νερό είναι η χρήση Αζαξ τζαμιών ή ακρυλικού βερνικιού Gunze/Tamiya, μόνο για καθάρισμα, καθώς τα ίδια τα υγρά δεν απαιτούν αραίωση για τη χρήση τους.

Υπόψιν πως η χημική σύσταση των δύο προϊόντων είναι τέτοια που δεν απαιτεί ανακάτεμα πριν τη χρήση, μάλιστα αντενδείκνυται διότι προκαλεί πολλές και ανεπιθύμητες φυσαλλίδες. Αυτό ισχύει και για όλα τα παρόμοια υγρά αυτού του είδους.

Ανταγωνιστές του GAUZY είναι τα: Μodelmaster Sealer for Metalizer, Alclad Acqua Gloss ALC600, Johnson Future/Klear/Pronto Longshine και το Humbrol Clear.

Το Modelmaster είναι εντελώς διαφανές, σαν νερό, αλλά είναι Lacquer με δυσάρεστη οσμή και αργό χρόνο στεγνώματος αλλά και ενδεχόμενη αλληλεπίδραση με το υπόστρωμα αν είναι άλλης εταιρίας. Το Αlclad Aqua Gloss είναι ίσως πιο κοντά σε χρώμα και σύσταση αλλά είναι πιο αργό στο στέγνωμα. Το Johnson Future/Klear είναι δυσεύρετο πλέον, ενώ το αντίστοιχό του Pronto/Longshine δεν έχει την ίδια απόδοση. Το Humbrol Clear δεν μας άφησε καλές εντυπώσεις πάνω από καμουφλάζ (κίνδυνος κρακελαρίσματος, πολύ αργό στέγνωμα), σαφώς δεν κάνει για πάνω από μεταλλικά φινιρίσματα και μόνο για διαφανή θα το επιλέγαμε ίσως ως τελευταία λύση.

Συμπερασματικά και τα δύο GAUZY μας άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις και σίγουρα θα τα δοκιμάσουμε πιο εκτενώς σε επόμενες μοντελιστικές κατασκευές μας. Τόσο το «πορτοκαλί» για το βάπτισμα των καλυπτρών/διαφανών κομματιών όσο και το «πράσινο» ως γενικής χρήσης σατινέ/γυαλιστερό βερνίκι είναι ιδανικά ακόμα και αν δεν έχετε αερογράφο.

Προσωπικά θα τα προτιμούμε πλέον ως πρώτη μας επιλογή όσον αφορά τα γυαλιστερά βερνίκια και τα συνιστούμε ανεπιφύλακτα για τις επόμενες κατασκευές σας! Eπίσης συνιστώνται ιδιαίτερα σε όσους είχαν χρησιμοποιήσει στο παρελθόν παρόμοια προϊόντα με μή ικανοποιητικά ή... τραγικά αποτελέσματα. Θα εκπλαγούν ευχάριστα με τα δύο GAUZY!

Μπορείτε να τα παραγγείλετε απευθείας από το e-shop της AK Interactive (H τιμή τους γύρω στα 6€ για ποσότητα 100ml είναι πολύ λογική για την ποιότητά τους):

https://ak-interactive.com/?s=Gauzy&post_type=product&type_aws=true

Χρήσιμα Links:

http://www.ak-interactive.com/app/tut/GAUZYAGENT.pdf

https://www.youtube.com/watch?v=AYDHHRApV_c

https://forum.largescalemodeller.com/topic/4970-ak-interactive-gauzy-glass-coat-intermediate-agent/

http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235003726-gauzy-glass-coat-and-intermediate-agent/

 

 

 

AK Interactive GAUZY AGENT (Glass Coat & Intermediate Shine Enhancer) Clear Gloss VarnishAK Interactive GAUZY AGENT (Glass Coat & Intermediate Shine Enhancer) Clear Gloss VarnishAK Interactive GAUZY AGENT (Glass Coat & Intermediate Shine Enhancer) Clear Gloss VarnishAK Interactive GAUZY AGENT (Glass Coat & Intermediate Shine Enhancer) Clear Gloss VarnishAK Interactive GAUZY AGENT (Glass Coat & Intermediate Shine Enhancer) Clear Gloss VarnishAK Interactive GAUZY AGENT (Glass Coat & Intermediate Shine Enhancer) Clear Gloss VarnishAK Interactive GAUZY AGENT (Glass Coat & Intermediate Shine Enhancer) Clear Gloss VarnishAK Interactive GAUZY AGENT (Glass Coat & Intermediate Shine Enhancer) Clear Gloss VarnishAK Interactive GAUZY AGENT (Glass Coat & Intermediate Shine Enhancer) Clear Gloss Varnish