AK Interactive Modelling White/Grey Putty (AK103 Hard, AK104 Standard)

AK Interactive Modelling White/Grey Putty (AK103 Hard, AK104 Standard)

O νέος στόκος της AK Interactive (Χειμώνας 2016) είναι ακρυλικός, με βάση την πολυουρεθάνη και υδατοδιαλυτός. Ερχεται σε σωληνάριο των 20ml/39gr και σε δύο χρώματα: λευκό (ΑΚ103 Hard) και γκρί (ΑΚ104 Standard).

H πυκνότητά του είναι αυτής μιας φρέσκιας οδοντόκρεμας, ενώ έχει ουδέτερη έως ευχάριστη οσμή που δεν θυμίζει σε τίποτα την έντονη μυρωδιά άλλων μοντελιστικών στόκων.

Απλώνεται πανεύκολα, είτε με την ειδική σπάτουλα είτε με τη λεπίδα του κόφτη, ακόμα και με το δάκτυλο ή μια οδοντογλυφίδα. Λόγω της χημικής του σύστασης δεν αφήνει σημάδια στο δέρμα που να μην καθαρίζονται εύκολα με νερό.

Τον δοκιμάσαμε σε πλαστικό ενός F-16 της Kinetic σε 1/48 και τα αποτελέσματα τα βλέπετε στις φωτογραφίες. Στεγνώνει σχετικά γρήγορα αλλά για να τρίψουμε με ασφάλεια καλό θα είναι να περάσουν αρκετές ώρες (μια μέρα ακόμα καλύτερα-ανάλογα βέβαια και με τη σχετική υγρασία).

Καλύψαμε μικρές ρωγμές -και άλλες μεγαλύτερες- και διαπιστώσαμε καλύτερη συμπεριφορά στις μικρές, όπου εμφανίζει μηδαμινή συρρίκνωση. Σε μεγαλύτερα κενά παρατηρήσαμε κάποια συρρίκνωση και αδυναμία να κρατήσει συμπαγές όγκο με το πρώτο στρώμα (που να μην υποχωρεί στο κλασικό τεστ με τη δύναμη του νυχιού). Ωστόσο με το πέρασμα ενός δεύτερου στρώματος (μετά το πρώτο τρίψιμο) μπορεί να καλύψει και κάπως μεγαλύτερες ατέλειες.

Συνεπώς είναι ένας καλός στόκος για απλές, μικρές ενώσεις αλλά όχι για μεγάλα (και ειδικά διαμπερή) κενά.

Επίσης τον δοκιμάσαμε για κλείσιμο πριτσινιών και χαραγμένων γραμμώσεων, ειδικά σε περιπτώσεις κιτ στα οποία οι εταιρίες υπερβάλλουν και απαιτείται ολική εξάλειψη των γραμμώσεων. Και εδώ η απόδοσή του ήταν εξαιρετική, χωρίς πολλά κενά ή συρρικνώσεις (τις οποίες είναι αδύνατο να αποφύγει 100% οποιοσδήποτε στόκος). Θα λέγαμε ότι η αραιή πυκνότητά του τον καθιστά  ισορροπημένο ανάμεσα σε ένα στόκο σωληναρίου και σε έναν «αργό» υγρό τύπου Gunze.

Για μικρές ενώσεις, γραμμές panel, γραμμώσεις και πριτσίνια o στόκος της AK Interactive είναι πολύ καλός, καθώς έχει και το πλεονέκτημα να απλώνεται πανεύκολα με τη σπάτουλα και να «κάθεται» εκεί που θέλουμε χωρίς «ανασηκώματα» σε δεύτερο ή και τρίτο άμεσο πέρασμα του εργαλείου.

Στο τρίψιμο συμπεριφέρεται εξίσου καλά, μειώνεται/αφαιρείται προοδευτικά, χωρίς αποκολλήσεις κομματιών και με παράλληλη χρήση νερού στο ντουκόχαρτο (που συνιστάται) αφήνει σκόνη/λάσπη που σκουπίζονται άμεσα και εύκολα με ένα βρεγμένο μαλακό χαρτί ή ύφασμα. Επίσης τρίβεται εύκολα και γρήγορα ακόμα και με ντουκόχαρτο 800 βαθμών (εξαρχής) με ελάχιστη δύναμη.

Λόγω του ότι είναι υδατοδιαλυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί και χωρίς καθόλου τρίψιμο: Αφού τον περάσουμε εκεί που θέλουμε (φροντίζοντας οπωσδήποτε να μην «χτίσει» υπερβολικά), αφήνουμε να περάσουν 10-15 λεπτά και πριν ακόμα στεγνώσει τελείως, τον σκουπίζουμε με ένα βρεγμένο κομμάτι χαρτοπετσέτας, μπατονέτας ή υφάσματος, αφαιρώντας την ποσότητα που εξέχει. Αν τυχόν αφαιρέσουμε περισσότερο από όσο θα θέλαμε, απλά περνάμε ένα δεύτερο στρώμα στόκου – πάντα σε μικρές ποσότητες για να αποφύγουμε χτισίματα. Ετσι ο στόκος παραμένει μέσα στην εσοχή/ένωση και δεν χρειάζεται να τρίβουμε με τις ώρες ή τρίβουμε ελάχιστα. Για να πετύχει αυτή η τεχνική απαιτούνται μερικές δοκιμές ως προς το χρόνο που θα αφήσουμε να περάσει από την στιγμή της τοποθέτησης μέχρι να αρχίσουμε το βρεγμένο σκούπισμα. Αν το ξεκινήσουμε νωρίς ρισκάρουμε να αφαιρέσουμε πιο πολύ στόκο από όσο πρέπει, ενώ αν αργήσουμε (πχ. μετά από μια ώρα) τότε δεν θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε όσο πρέπει (χωρίς να καταστρέψουμε το «στρώσιμό» μας). Στην δεύτερη περίπτωση είναι καλύτερα το ύφασμα ή χαρτί με το οποίο θα σκουπίσουμε να ποτιστεί με οινόπνευμα ή ισοπροπανόλη/ισοπροπυλική αλκοόλη (αντί με νερό).

Η τεχνική αυτή γλυτώνει χρόνο και είναι ιδανική όταν το τρίψιμο μπορεί να καταστρέψει παρακείμενη λεπτομέρεια. Υπάρχουν μοντελιστές που την έχουν τελειοποιήσει, είτε με παραδοσιακούς (χημικά δυνατούς) στόκους, είτε με τους αντίστοιχους ακρυλικούς (plastic putty) της Vallejo. H ιστορία αυτής της τεχνικής πάει πίσω στη δεκαετία του ΄70 με τον λευκό στόκο Contour Putty της Testors, ο οποίος έχοντας σαν βάση την τολουόλη και ισοπροπανόλη μπορούσε να σκουπιστεί με οινόπνευμα!

Οσον αφορά τα δύο χρώματα (λευκό, γκρί), παρόλο που η ΑΚ τα διαχωρίζει ως Ηard/Standard, δεν καταφέραμε να δούμε αισθητή διαφορά στη σκληρότητα. Το χρώμα όμως είναι σημαντικό, καθώς ανάλογα με το χρώμα του πλαστικού του κιτ φαίνεται το τι κάνουμε καλύτερα ως αντίθεση.

Όπως όλοι οι στόκοι (ειδικά οι ακρυλικοί/υδατοδιαλυτοί) έτσι και αυτός της AK θα συμπεριφερθεί καλύτερα αν, πριν τον χρησιμοποιήσουμε, ασταρώσουμε το μοντέλο μας (και φυσικά ένα λεπτό ψέκασμα ασταριού μετά μας βοηθά να ελέγξουμε αν χρειάζεται επανάληψη και να κάνει την επιφάνεια του μοντέλου ομοιόμορφη).

Σε κάθε περίπτωση η πείρα έχει δείξει πως η επιλογή του στόκου σχετίζεται περισσότερο με προσωπικές προτιμήσεις του κάθε μοντελιστή παρά με αντικειμενικά ή απόλυτα κριτήρια της εκάστοτε χημικής σύστασης.

Συμπερασματικά ο νέος στόκος της AK Interactive μας άρεσε, πρώτον διότι καλύπτει γρήγορα τις περισσότερες απλές μοντελιστικές ανάγκες (ενώσεις, γραμμώσεις, κλπ), δεύτερον διότι είναι ευκολοδούλευτος με τη σπάτουλα – «κάθεται» εκεί που πρέπει και, τρίτον, διότι προσφέρει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί χωρίς τρίψιμο. Αν τον δοκιμάσετε πολύ πιθανόν να μην επιστρέψετε ξανά σε χημικά δυνατούς, σκληρούς και με έντονη οσμή στόκους.

Η τιμή του σωληναρίου είναι 4,50 ευρώ + ταχυδρομικά απευθείας από την AK (στην Ελλάδα θα το βρείτε σε ορισμένα model shops, όπως στο hobbygallery.gr):

https://ak-interactive.com/?s=putty&post_type=product&type_aws=true

AK Interactive Modelling White/Grey Putty (AK103 Hard, AK104 Standard)AK Interactive Modelling White/Grey Putty (AK103 Hard, AK104 Standard)AK Interactive Modelling White/Grey Putty (AK103 Hard, AK104 Standard)AK Interactive Modelling White/Grey Putty (AK103 Hard, AK104 Standard)AK Interactive Modelling White/Grey Putty (AK103 Hard, AK104 Standard)AK Interactive Modelling White/Grey Putty (AK103 Hard, AK104 Standard)AK Interactive Modelling White/Grey Putty (AK103 Hard, AK104 Standard)AK Interactive Modelling White/Grey Putty (AK103 Hard, AK104 Standard)AK Interactive Modelling White/Grey Putty (AK103 Hard, AK104 Standard)