AK Interactive New Real Colors

AK Interactive New Real Colors test

H σειρά αρματικών χρωμάτων ΑΚ Real Colors της ΑΚ Interactive έφτασε ήδη στο Plastimodellismo (Δεκέμβριος 2017) και κάναμε τις πρώτες δοκιμές.

Συνολικά διατίθενται 114 αποχρώσεις αρματικής θεματολογίας, ωστόσο δεν λείπουν και γενικά χρώματα, όπως βερνίκια, clear, μαύρο, λευκό, rubber, κλπ.

Η σύνθεση ονομάζεται Acrylic Lacquer και η εταιρία έχει φροντίσει να μπορεί να αραιώνεται σχεδόν με οποιοδήποτε διαλυτικό lacquer της αγοράς, προσφέροντας βέβαια και το δικό της, AK Real Colors High Compatibility Thinner. Aν δεν το έχετε, τότε το Levelling Thinner της Gunze/Mr.Hobby (κιτρινη ετικέτα) ή το αντίστοιχο Lacquer Thinner της Τamiya είναι τα πλέον κατάλληλα. Πέραν αυτών των τριών, η ΑΚ Interactive συνιστά να ΜΗΝ αραιώνεται αυτό το χρώμα με οποιοδήποτε άλλο διαλυτικό, ή νερό ή άζαξ ή οινόπνευμα, ειδικά αν σκοπεύετε να κάνετε από πάνω φθορές με άλλου είδους χρώματα, λάδια ή φίλτρα, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάμειξης/αντίδρασης και καταστροφής της εργασίας σας. Επίσης μην σας μπερδεύει η ονομασία "Acrylic Lacquer". Το συγκεκριμένο χρώμα είναι μια μορφή Lacquer και όχι υδατοδιαλυτό ή ακρυλικό που αραιώνεται ακίνδυνα με νερό ή άζαξ/οινόπνευμα.

Το κάθε μπουκαλάκι χρώματος έχει καθαρό περιεχόμενο 10ml και μοιάζει πολύ με αυτό της Gunze.

Δοκιμάσαμε το γερμανικό RC064 Erdgelb - Earth Yellow, θεματικής περιόδου Afrika Korps (κωδικός RAL8002) με αερογράφους Iwata HP-B και Βadger 200IL. H αραίωση έγινε αρχικά με το ακρυλικό διαλυτικό της Gunze/Mr.Hobby (Αqueous) και στη συνέχεια με το Μr.Thinner for Mr.Color (Lacquer) της ίδιας εταιρίας.

Το χρώμα είναι αρκετά πηκτό και σηκώνει πολύ αραίωση. Βάλαμε σχεδόν 1:1 χρώμα προς διαλυτικό και σήκωνε κι άλλο, ειδικά με τον Iwata Β που έχει μικρό μπεκ. Η ψιλή δέσμη ήταν πολύ καλή και το μπούκωμα ερχόταν σχετικά αργά.

Πίεση γύρω στα 20 PSI, καθώς παρατηρήσαμε καλύτερη συμπεριφορά εκεί.

Η καλυπτικότητα βελτιώθηκε κάθετα μόλις αλλάξαμε το διαλυτικό από ακρυλικό σε Lacquer και όταν στέγνωσαν όλα παρατηρήσαμε ότι με lacquer πετύχαμε καλύτερη ομοιομορφία και ανθεκτικότερη υφή. Aκόμα καλύτερα αποτελέσματα με Mr. Color Leveling Thinner (και αυτό lacquer αλλά πιο "αργό", με retarder, για λιγότερο/αργότερο μπούκωμα, καλύτερη ροή και ημι-ματ φινίρισμα).

Αν προηγηθεί ένα αστάρι η καλυπτικότητα και αντοχή του χρώματος γίνεται ακόμα καλύτερη, αλλά αν δεν βάλετε αστάρι είναι επιτακτική η ανάγκη να περάσετε 2-3 απαλά χέρια με μικρή χρονική διαφορά μεταξύ τους και όχι ένα παχύ. Γενικά το χρώμα στεγνώνει πολύ γρήγορα, εντός λίγων λεπτών αντέχει πιάσιμο, αλλά αν το αφήσετε μερικές ώρες θα αποδώσει το 100%, προκειμένου να περάσετε από πάνω του άλλα χέρια ή βερνίκια. Είναι εκπληκτικό ότι ακόμα και με την μεγάλη δέσμη του Badger 200 το χρώμα δεν "έχτιζε" με τίποτα και δεν είδαμε πουθενά το δυσάρεστο εφέ της "φλούδας πορτοκαλιού". Πολύ σημαντικό για τους βιαστικούς και μη ιδιαίτερα σχολαστικούς!

Μόλις στεγνώσει γίνεται εντελώς ματ (καρα-ματ θα λέγαμε). Αρκετά καλή και η συμπεριφορά του με πινέλο – σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται αραίωση.

Γενικά πρόκειται για ένα χρώμα με ελάχιστο, σχεδόν μηδενικό κόκκο, με πολύ καλές ανοχές, ακόμα και σε υπερβολική αραίωση. Η μυρωδιά του είναι ελάχιστη και σχεδόν ευχάριστη – αλλά μην διανοηθείτε να «ξεχάσετε» τη μάσκα, ότι χρώμα κι αν χρησιμοποιείτε.

Σε επόμενες δοκιμές το αραιώσαμε με Ajax τζαμιών, με νερό και με ένα νέο ακρυλικό διαλυτικό γενικής χρήσης - διάθεσης από το Plastimodellismo με εξίσου καλά αποτελέσματα, ιδιαίτερα με το τελευταίο. Νερό και Αζαξ θέλουν προσοχή, δηλαδή όχι πολύ αραίωση και πολλά ελαφρά χέρια με τον αερογράφο (και όχι ένα παχύ) και πάντα να έχει προηγηθεί αστάρι (primer).

Από πλευράς αυθεντικότητας η εταιρία αξιοποίησε τις γνώσεις τεσσάρων ειδικών στο χώρο και μάλιστα έχει εκδόσει και ένα σχετικό βιβλίο που αξίζει να το αναζητήσετε στο ειδικό website της, εδώ. Eκεί θα βρείτε αναλυτικά το χρωματολόγιο και πολλές άλλες πληροφορίες. Προς το παρόν δεν είδαμε να υπάρχει έντυπο χρωματολόγιο - πέρα από το βιβλίο που αναφέραμε.

Η τιμή τους είναι 2,5 ευρώ το μπουκαλάκι και θα τα βρείτε εδώ.  Αξίζει να τα δοκιμάσετε, καθώς, πέραν της ποιότητας, η τιμή τους είναι εξαιρετική και η ποικιλία τους καλύπτει κάθε αρματικό θέμα.

Δείτε και ένα ακόμα τεστ από το Νίκο Κάτσουρα, στο Modelclub.gr, εδώ.

Tην αντίστοιχη αεροπορική γκάμα των Real Colors (Δεκέμβριος 2018) θα την βρείτε εδώ.

 

AK Interactive New Real Colors testAK Interactive New Real Colors testAK Interactive New Real Colors testAK Interactive New Real Colors testAK Interactive New Real Colors testAK Interactive New Real Colors testAK Interactive New Real Colors testAK Interactive New Real Colors testAK Interactive New Real Colors testAK Interactive New Real Colors testAK Interactive New Real Colors test