F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)

F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)

385 σελίδες σε βαρύ illustration χαρτί, μέγεθος 21 cm πλάτος Χ 30 cm ύψος, πάχος ράχης 2,5 εκατοστά, βάρος 1,5 - 2 κιλά και 2500 (δυόμιση χιλιάδες) φωτογραφίες είναι μόνο τα τυπικά προσόντα της πολύ πρόσφατης μοντελιστικής εγκυκλοπαίδειας – οδηγού F.A.Q. (Frequently Asked Questions) που έφτιαξε ο γνωστός Ισπανός μοντελιστής Dani Zamarbide με τη βοήθεια της AK Interactive, αποκλειστικά για τους μοντελιστές που έχουν ως θεματολογία τα μαχητικά αεροσκάφη.

Eχοντας δεί στο παρελθόν παρόμοια επικά έργα από τα χέρια Ισπανών, εξακολουθεί να μένει κανείς έκπληκτος από το βαθμό τελειότητας στα έργα τους, τόσο τα μοντελιστικά όσο και τα εκδοτικά. Αν και το επίπεδο ρεαλισμού της λεγόμενης «ισπανικής σχολής» είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα, η αλήθεια είναι ότι δύσκολα μπορεί να αντισταθεί κανείς στις εντυπωσιακές τεχνικές της. Ωστόσο είναι σημαντικό να μπορεί κανείς να μελετήσει αναλυτικά τις μεθόδους αυτές, να τις κατανοήσει και να τις εφαρμόσει και προσαρμόσει στο βαθμό ρεαλισμού που ταιριάζει καλύτερα στο προσωπικό του στυλ. Γεγονός είναι ότι οι τεχνικές είναι επιτέλους εδώ, μπροστά στα μάτια μας, συγκεντρωμένες και κατηγοριοποιημένες σε 10 κύρια κεφάλαια και δεκάδες υποκεφάλαια.

Ο ίδιος ο συγγραφέας τονίζει ότι σκοπός του είναι να αποκαλύψει με φωτογραφίες (κατά 75%) και με κείμενο (κατά 25%) όλα τα μυστικά των τεχνικών που αποκρυπτογράφησε, αντέγραψε, προσάρμοσε, επινόησε και βελτίωσε πάνω στον μοντελιστικό του πάγκο, διαβάζοντας παράλληλα επί 25 χρόνια μοντελιστικά περιοδικά & σχετικά βιβλία.

Είναι αλήθεια πως ακόμα και σήμερα εξακολουθούμε να βλέπουμε στα άρθρα φωτογραφίες εκπληκτικών μοντέλων, οι οποίες όμως δεν καταφέρνουν πάντα να μεταδώσουν στον αναγνώστη τη γνώση του συγγραφέα-μοντελιστή. Διαβάζουμε συχνά κατεβατά για την ιστορία του πραγματικού αεροσκάφους και ούτε μια λέξη για το είδος του rigging ή το πώς ακριβώς βάφτηκε το καμουφλάζ και οι φθορές του. Συχνά δεν φταίνε οι αρθρογράφοι αλλά η απειρία του αρχισυντάκτη (και του εκδότη) που διστάζει να ζητήσει περισσότερες διευκρινήσεις ή απλά αδιαφορεί - και το πρόβλημα διαιωνίζεται. Τέτοια «λάθη» έκανε ακόμα και ο Verlinden πρίν από 35 χρόνια και συνεχίστηκαν από άλλα έντυπα και περιοδικά τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Όμως, με την ευρύτερη πληροφόρηση μέσω διαδικτύου, τις φωτό step-by-step, τα βίντεο, τα forum και τους θιασώτες της ισπανικής και άλλων «σχολών» τα πράγματα διαδόθηκαν σε πολύ περισσότερους μοντελιστές.

Παρά τη διάδοση όμως κάποια μυστικά παρέμεναν…μυστικά!

Μοντελιστές όπως ο Dani Ζamarbide και εταιρίες όπως η ΑΚ Ιniteractive δημιουργούν την τελευταία 5ετία νέα δεδομένα, σε συνδυασμό με καινούρια υλικά, τεχνικές, βίντεο και ποιος ξέρει τι άλλο θα δούμε ακόμα!

Το βιβλίο ξεκινάει με τα πολύ βασικά, από το πώς κόβουμε τα κομμάτια και πως χρησιμοποιούμε την υγρή κόλλα, αλλά πολύ γρήγορα μπαίνει «στα βαθειά» με riveting, επαναχάραξη γραμμώσεων, Vacuform καλύπτρες, αντένες, φώτα ναυτιλίας και προσγείωσης, rigging, χρήση εργαλείων και υλικών, photo-etched parts και χειρισμός τους.

Ακολουθούν 50 σελίδες με τεχνικές βαψίματος και φθορών, paneling, preshading, χρήση αερογράφου, σήματα, wash, φίλτρα, chipping, καπνιές, κλπ.

Το εσωτερικό του μοντέλου (κόκπιτ, άλλα εσωτερικά διαμερίσματα) απασχολεί τις επόμενες 50 σελίδες: καθίσματα, ζώνες, πίνακες οργάνων (με πολλά παραδείγματα τόσο από Β’ ΠΠ όσο και σύγχρονα θέματα), βάψιμο & μετατροπές πιλότων, δομές ατράκτου, κλπ.

Οι επόμενες 70 σελίδες είναι αφιερωμένες στις εξωτερικές λεπτομέρειες: έλικες, συστήματα προσγείωσης, οπλισμοί, εξαγωγές κινητήρων και κινητήρες, μάσκες και τεχνικές μασκαρίσματος. Ολες οι φωτογραφίες δείχνουν το αντικείμενο από πάρα πολύ κοντά και μπορεί κανείς να δεί άνετα την εξέλιξη κάθε τεχνικής σε 10 και περισσότερα βήματα, δεν υπάρχει όριο στη χρήση φωτογραφιών – όλες  συνοδεύονται από επεξηγηματικές λεζάντες.

Ακολουθούν 60 σελίδες με τεχνικές για το πώς βάφουμε τα διάφορα καμουφλάζ, με εξειδικευμένες τεχνικές κοφτής γραμμής, παλιώματος & φθοράς ανά χρονική/ιστορική περίοδο. Από αναπαράσταση υφάσματος και ξύλινων επιφανειών στα διπλάνα μέχρι τα πιο περίπλοκα γερμανικά και ιαπωνικά καμουφλάζ. Δεν λείπουν και ολομεταλλικά βαψίματα, αναφορές σε US Navy, ρωσικά θέματα, κλπ. Σε κάθε τεχνική εξηγείται επαρκώς το πώς θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες του αερογράφου, παρόλο που δεν υπάρχει εκτενές αυτόνομο κεφάλαιο για το θέμα αυτό. (Υπάρχουν σελίδες που εξηγούν τα βασικά περί αερογράφου, κομπρεσέρ, αραιώματος και διαλυτικών αλλά ο συγγραφέας θεωρεί δεδομένη & αυτονόητη την ύπαρξη ενός καλού αερογράφου διπλής λειτουργίας και την εξοικείωσή μας με τη χρήση του).

Το τελευταίο κύριο κεφάλαιο αναφέρεται σε ειδικά φινιρίσματα, σήματα, καμμένες επιφάνειες (ακροφύσια τζετ), πως βάφουμε checkers, invasion stripes, φθορά μετάλλων, shark mouth painting & masking, βάσεις διοραμάτων, πίστες αεροδρομίων, οχήματα εδάφους, κλπ.

Ο τόμος κλείνει με ένα εντυπωσιακό photo gallery 70 σελίδων με ολοκληρωμένα μοντέλα, σε μεγάλες ολοσέλιδες/δισέλιδες φωτογραφίες, που από μόνες τους είναι ένα μικρό φροντιστήριο του τι μπορεί να πετύχει κανείς εφαρμόζοντας όλες αυτές τις τεχνικές.

Όπως σημειώνει και ο συγγραφέας το βιβλίο αυτό δεν φιλοδοξεί να χαρακτηριστεί  μοντελιστική βίβλος – παρόλο που αρκετοί θα το θεωρήσουν σαν τέτοιο.

Προτιμότερο είναι να το μελετήσουμε σαν ένα πρακτικό εγχειρίδιο – κατανοητό σεμινάριο ενός ανθρώπου που με σημαντική εμπειρία προσπαθεί – και σε σημαντικό βαθμό το καταφέρνει – να μας μεταδόσει την όρεξη να πιάσουμε επιτέλους εκείνο το κιτ που κάθεται στο ράφι και να του «αλλάξουμε τα φώτα» χωρίς φόβο αλλά με πάθος!

Πολύ λίγοι καταφέρνουν κάτι τέτοιο με το γραπτό λόγο και τις φωτογραφίες και από την άποψη αυτή η ΑΚ Ιnteractive και ο Dani Ζamarbide πέτυχαν διάνα.

Το τίμημα, στα 57 ευρώ, ίσως φανεί αρχικά υψηλό, αλλά για όσους γνωρίζουν το κόστος εκτύπωσης μιας τόσο ποιοτικής έκδοσης (που αναμένεται να εξαντληθεί τάχιστα όπως άλλωστε και όλες οι προηγούμενες) και για όσους νοιώθουν από τώρα τι θα κερδίσουν εντρυφώντας ανάμεσά τους, αξίζει κάθε ευρώ που θα δώσουν…

Διατίθεται ταχυδρομικώς απευθείας από την ΑΚ Ιnteractive: http://ak-interactive.com/v2/?product=aircraft-scale-modelling-f-a-q-2

 

F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)F.A.Q., Aircraft Scale Modelling, by Daniel Zamarbide (AK Interactive)