HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)

HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)

To καλοκαίρι του 2023 η πολωνική εταιρία Arma Hobby κυκλοφόρησε το κιτ του Hurricane IIC στις εκδόσεις Tropical (κωδικός 40005) & “Jubilee” (40006), προσφέροντας το πιο λεπτομερές & ποιοτικό προϊόν του θέματος στην κλίμακα 1/48 σε σχέση με οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην αγορά.

Πρόσφατα (αρχές 2024) κυκλοφόρησε η έκδοση Hurricane ΙΙΒ (κωδικός 40007) με τα 12 πολυβόλα (στη θέση των 4 πυροβόλων Hispano του IIC), βόμβες των 500 λιβρών ή δεξαμενές καυσίμου κάτω από τις πτέρυγες και τρεις νέες επιλογές σημάτων.

To κιτ περιέχει 125 κομμάτια σε ανοικτό γκρι πλαστικό (3 πλαίσια/sprues), 11 σε διαφανές (ένα πλαίσιο), καρτέλα χαλκομανιών, χαρτί με αυτοκόλλητες μάσκες για το σκελετό της καλύπτρας και τους τροχούς, καθώς και έγχρωμο 12σέλιδο φυλλάδιο οδηγιών μεγέθους Α4. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, χωρισμένο σε 37 στάδια συναρμολόγησης, με έγχρωμα profiles για τις τρείς επιλογές σημάτων/καμουφλάζ και χρωματολόγιο με 12 κωδικούς/ονομασίες επτά διαφορετικών εταιριών (Τamiya, AK, AMMO, Humbrol, Vallejo, Mission & Hataka), συν κωδικούς Federal Standards (FS).

H επιφάνεια του πλαστικού είναι σέμι-ματ, με ένα υπέροχο μείγμα χαραγμένων γραμμώσεων και αδιόρατα υπερυψωμένων & χαραγμένων πριτσινιών. Εξαιρετικός συνδυασμός για την κλίμακα ως σύνολο (που όμως απαιτεί λεπτά στρώματα και καλής ποιότητας λεπτόκοκκου χρώματος/βερνικιών για να μην «χαθούν» στο τέλος του καμουφλάζ).

Οι υφασμάτινες επιφάνειες στο πίσω μέρος της ατράκτου και της ουράς αποτυπώνονται τέλεια & διακριτικά.

Το κόκπιτ είναι λεπτομερέστατο, με ρεαλιστικό κάθισμα, σκελετό γύρω-γύρω, χειριστήριο, ποδωστήρια, ανάγλυφες λεπτομέρειες στα τοιχώματα, ευδιάκριτα ανάγλυφα όργανα στον μπροστινό πίνακα, πυξίδα, μανέτα ισχύος και αρκετούς άλλους μοχλούς. Τα όργανα ελέγχου και οι ζώνες πρόσδεσης δίνονται και σε χαλκομανία, αλλά οι περισσότεροι θα θελήσουν να τα βελτιώσουν, βάφοντας κατάλληλα τον πίνακα και προσθέτοντας photo-etched ή home-made ζώνες. Το σκόπευτρο δίνεται σε δύο λεπτεπίλεπτα κομμάτια, εκ των οποίων το ένα διαφανές.

Στα διαφανή περιλαμβάνονται δύο κινητά μέρη καλύπτρας: Ένα κανονικό για τοποθέτηση σε κλειστή θέση και ένα ελαφρά διευρυμένο για την ανοικτή έτσι ώστε να «κάθεται» σωστά και να μην «καβαλάει» την άτρακτο. Επίσης δίνονται διαφανή καλύμματα για τους προβολείς στα χείλη προσβολής των πτερύγων, φως αναγνώρισης στο κάτω μέρος της ατράκτου, τριγωνικά φώτα ναυτιλίας στα ακροπτερύγια, καθρέπτης πίσω θέας στο αλεξίνεμο – όλα εξαιρετικά λεπτά και διαυγή, σωστότατα στην κλίμακα.

Μάλιστα, ορισμένα από τα μικρότερα κομμάτια είναι τόσο λεπτεπίλεπτα, ώστε είναι πιθανό να βρεθούν ένα ή δύο σπασμένα ή χαμένα (όπως στο δικό μας κιτ). Ευτυχώς η επισκευή/αντικατάσταση τόσο μικρών κομματιών δεν είναι συνήθως δύσκολη. Θα ήταν όμως ευπρόσδεκτο από την Arma Hobby αν έβαζε κάθε sprue σε χωριστή σακούλα – και μάλιστα χωρίς τρύπες, ώστε να υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί κάτι.

Η πτέρυγα του κιτ, εκτός από την εξαιρετική της λεπτομέρεια σε όλες τις επιφάνειες, έχει το προσόν να δίνεται σε μόλις δύο κομμάτια (άνω & κάτω), εξασφαλίζοντας δομική σταθερότητα αλλά και τη σωστή δίεδρο, ενώ προσφέρει λεπτότατο πλαστικό στα χείλη εκφυγής, περιορίζοντας την ανάγκη επέμβασης με ντουκόχαρτο, αλλά και απαιτώντας προσοχή με την κόλλα στα αντίστοιχα σημεία!

Οι φωλεές του συστήματος προσγείωσης δίνονται σε χωριστά κομμάτια με πλούσια εσωτερική λεπτομέρεια, σωληνώσεις και υδραυλικά εξαρτήματα. Τα σκέλη διαθέτουν υπέροχη ανάγλυφη λεπτομέρεια, είναι αρκετά λεπτά/σωστά στην κλίμακα. Παρόλο που «πατάνε» σε τρία σημεία [και το Hurricane έχει ένα από τα πιο στιβαρά/ασφαλή συστήματα προσγείωσης], θα θέλαμε η κεντρική οπή στη φωλιά της πτέρυγας -για το κύριο σκέλος- να ήταν πιο βαθειά (αν φορτώσετε λίγο παραπάνω το μοντέλο σας προσέξτε ιδιαίτερα αυτό το σημείο πριν καταφύγετε σε μεταλλικά aftermarket).

Πολύ χρήσιμο & πρωτότυπο το ότι η εταιρία μας δίνει αφαιρούμενα πλαστικά καλύμματα-μάσκες, πολύ πρακτικό κατά το βάψιμο των κάτω επιφανειών.

Oι [ελαφρά «πατημένοι»] τροχοί διαθέτουν θαυμάσια λεπτομέρεια με διάτρητες ζάντες, ανάγλυφα πέλματα, ενώ διακρίνεται η λέξη DUNLOP και κωδικοί αριθμοί στα πλαϊνά. Ο ουραίος τροχός δίνεται σε δύο διαφορετικά στυλ, ανάλογα με την έκδοση.

Η έλικα συνοδεύεται επίσης από δύο διαφορετικούς κώνους/spinner, ανάλογα με την έκδοση που θέλουμε να φτιάξουμε (αν και σε πρώτη εντύπωση δεν διαφέρουν ιδιαίτερα μεταξύ τους). Πολύ σωστά όμως η εταιρία δίνει και το τροπικό φίλτρο Vokes κάτω από το ρύγχος, παρόλο που αυτό δεν αναφέρεται στις οδηγίες, διότι καμία από τις τρεις επιλογές σημάτων που δίνονται δεν αφορά Tropical IIB. Ωστόσο ο μοντελιστής μπορεί να φτιάξει και αυτήν την έκδοση αν έχει την κατάλληλη καρτέλα σημάτων.

Ως εξωτερικά φορτία δίνονται δύο βόμβες των 500 λιβρών ή εναλλακτικά δύο δεξαμενές καυσίμου.

Το ψυγείο κάτω από την άτρακτο δίνεται με χωριστό πίσω φλαπ (που μπορεί να κολληθεί κατεβασμένο), λεπτότατα χείλη εισαγωγής και ικανοποιητική λεπτομέρεια εσωτερικά, με αποτύπωση λεπτής σχάρας στα μπροστινά κομμάτια.

Το πηδάλιο διεύθυνσης/rudder, καθώς και αυτά ύψους-βάθους της ουράς, δίνονται σε χωριστά κομμάτια και μπορούν εύκολα να κολληθούν σε διαφορετικές της ουδέτερης/κανονικής θέσης. Αλλά και τα ailerons/flaps είναι τόσο λεπτά, ενσωματωμένα στα χείλη εκφυγής της πτέρυγας, ώστε μπορούν εύκολα να κοπούν με υπομονή, χάρακα και ένα καλό νυστέρι.

Ευπρόσδεκτες λεπτομέρειες αποτελούν τα κομμάτια για το σκαλοπάτι επιβίβασης (με αντίστοιχο άνοιγμα-χειρολαβή στην άτρακτο), η ανάγλυφη/τρισδιάστατη λεπτομέρεια στο εσωτερικό των θυρίδων του συστήματος προσγείωσης και οι πολύ ρεαλιστικές εξατμίσεις (θα ήταν τέλειες αν ήταν διάτρητες, μια και είναι πεπλατυσμένες & καμπυλωτές στο σημείο εξόδου – δύσκολο να τρυπηθούν έτσι χωρίς aftermarket αξεσουάρ).

Τα σήματα έχουν εκτυπωθεί από την επίσης πολωνική Techmod, είναι εξαιρετικά λεπτά, με σωστά χρώματα, τέλεια συμμετρία και περιλαμβάνουν αρκετά προειδοποιητικά. Στις φωτό μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις τρεις επιλογές αεροσκαφών που προσφέρονται.

Συμπερασματικά έχουμε το καλύτερο κιτ Hurricane IIB στην κλίμακα 1/48, πολύ-πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο της Hasegawa (που κυκλοφόρησε πριν ένα τέταρτο του αιώνα!). Ιδιαίτερα ελκυστική είναι και η λιανική τιμή του κιτ της Arma Hobby (45€ από το e-shop της εταιρίας – θα το βρείτε εδώ). Aνεξαρτήτως έκδοσης είναι ανώτερο, τόσο από το κιτ της Italeri (2011), όσο και από της Hobbycraft Canada (1988), αλλά και της Airfix (2015), πλην όμως καμία από αυτές δεν προσφέρει την έκδοση ΙΙΒ, ενώ η συνέχεια της Arma Hobby μας υπόσχεται πολλά…

Είναι τέτοια η ποιότητα και η ποσότητα της λεπτομέρειας του κιτ που όχι μόνο ξεπερνά τις περισσότερες απαιτήσεις ενός μοντελιστή, αλλά και του επιτρέπει να φτιάξει ένα καταπληκτικό, ρεαλιστικότατο μοντέλο, χωρίς απαραίτητα να χρειαστεί aftermarket αξεσουάρ, πλην ορισμένων κομματιών που ενδεχομένως να θελήσει να συμπληρώσει/βελτιώσει ο ίδιος, ώστε να μην μπει σε επιπλέον έξοδα. Φυσικά η τσέπη, η διάθεση ξοδέματος και η φαντασία του καθενός ποικίλλουν. Όμως η Arma Hobby έχει φροντίσει έτσι ώστε όποιος αγοράσει αυτό το κιτ να μείνει κάτι περισσότερο από ευχαριστημένος!

Αν μας έλεγαν πριν - κάμποσα - χρόνια ότι θα βλέπαμε ένα τόσο λεπτομερές injection κιτ στην 1/48 και σε αυτήν την τιμή, μάλλον δεν θα τον πιστεύαμε.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα (όπως και όλες οι υπόλοιπες εκδόσεις του Hurricane που συνεχίζει να βγάζει η εταιρία, τόσο στην 1/48 όσο και στην 1/72).

 

HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)HURRICANE IIB, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40007)