HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)

HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)

  Σε προηγούμενη κριτική αναλύσαμε το κιτ του Hurricane IIB της ΑRMA HOBBY στην 1/48 (κωδικός 40007). Εδώ θα δούμε την «τροπική» έκδοση Hurricane IIC Tropical (κωδικός 40005), που διαφέρει στο ότι έχει διαφορετική πτέρυγα με οπλισμό τα τέσσερα πυροβόλα Hispano των 20mm, καθώς και - αναμενόμενα - διαφορετικές επιλογές σημάτων. Το μεγάλο φίλτρο αέρα Vokes -κάτω από το ρύγχος- είναι κοινό στις τροπικές εκδόσεις ΙΙΒ/ΙΙC και περιέχεται και στα δύο κιτ (μαζί με το μικρότερο κανονικό).

To συγκεκριμένο κιτ ήταν το πρώτο μιας εντελώς νέας «οικογένειας» Hurricane στην 1/48, που πρωτοεμφανίστηκε το καλοκαίρι του 2023 και συνεχίζεται να αυξάνεται μέχρι σήμερα, προσφέροντας τα πιο λεπτομερή & ποιοτικά προϊόντα του βρετανικού θέματος στη συγκεκριμένη κλίμακα (αλλά και στην 1/72), σε σχέση με οτιδήποτε άλλο κυκλοφορεί στην αγορά.

Η συσκευασία είναι πολύ προσεγμένη με αδιάβροχο (πλαστικοποιημένο εξωτερικά) κουτί, που ανοίγει στο πλάϊ και αποκαλύπτει ένα δεύτερο συρταρωτό κουτί από πιο χοντρό, ανθεκτικό μπεζ χαρτόνι και διαφανή νάϋλον σακούλα για τα πλαίσια (με αυτοκόλλητη, επαναχρησιμοποιούμενη «γλώσσα» στο άνοιγμα, που επιτρέπει έλεγχο περιεχομένων και ξανακλείσιμο). Το ιδανικό (αλλά με επιπλέον κόστος) θα ήταν τρεις χωριστές σακούλες για τα ισάριθμα πλαίσια, καθώς αρκετά από τα μικρότερα κομμάτια είναι λεπτεπίλεπτα και επικίνδυνο να σπάσουν/χαθούν. Πάντως, με το σκεπτικό ότι ο ποιοτικός έλεγχος της εταιρίας [κατά τη συσκευασία] είναι πλήρης, το κουτί (και το περιεχόμενο) δεν θα έχουν πρόβλημα αντοχής κατά την αποστολή με ταχυδρομείο. Άξιες αναφοράς η ωραιότατη ζωγραφική στο εξώφυλλο, καθώς και τα έγχρωμα profiles στο πίσω μέρος του κουτιού, αλλά και στις οδηγίες. Τα χρώματα των καμουφλάζ είναι σωστά αποτυπωμένα και με ρεαλιστικές φθορές, που βοηθούν το μοντελιστή που δεν θα αφιερώσει χρόνο ψαξίματος ιστορικών φωτογραφιών.

To κιτ περιέχει 125 κομμάτια σε ανοικτό γκρι πλαστικό (3 πλαίσια/sprues), 11 σε διαφανές (ένα πλαίσιο), καρτέλα χαλκομανιών, χαρτί με αυτοκόλλητες μάσκες για το σκελετό της καλύπτρας και τους τροχούς, καθώς και έγχρωμο 12σέλιδο φυλλάδιο οδηγιών μεγέθους Α4. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, χωρισμένο σε 37 στάδια συναρμολόγησης, με έγχρωμα profiles για τις τρείς επιλογές σημάτων/καμουφλάζ και χρωματολόγιο με 12 κωδικούς/ονομασίες επτά διαφορετικών εταιριών (Τamiya, AK, AMMO, Humbrol, Vallejo, Lifecolor & Hataka), συν κωδικούς Federal Standards (FS).

Tα πλαίσια των κομματιών είναι ίδια με αυτά των υπόλοιπων Hurricane της Αrma Hobby στην 1/48, πλην του ενός πλαισίου που περιέχει τη διαφορετική πτέρυγα του ΙΙC και τα πυροβόλα Ηispano.

H επιφάνεια του πλαστικού είναι σέμι-ματ, με ένα υπέροχο μείγμα χαραγμένων γραμμώσεων και αδιόρατα υπερυψωμένων & χαραγμένων πριτσινιών. Εξαιρετικός συνδυασμός για την κλίμακα ως σύνολο (που όμως απαιτεί μέγιστη προσοχή αν απαιτηθεί τρίψιμο με ντουκόχαρτο, πολύ λεπτά στρώματα ψεκάσματος και καλής ποιότητας λεπτόκοκκο χρώμα/βερνίκι για να μην εξαφανιστούν όλα αυτά στο τέλος του καμουφλάζ).

Οι υφασμάτινες επιφάνειες επικάλυψης του πραγματικού αεροσκάφους στο πίσω μέρος της ατράκτου και της ουράς αποτυπώνονται τέλεια & διακριτικά.

Το κόκπιτ είναι λεπτομερέστατο, με ρεαλιστικό κάθισμα, σκελετό γύρω-γύρω, χειριστήριο, ποδωστήρια, ανάγλυφες λεπτομέρειες στα τοιχώματα, ευδιάκριτα ανάγλυφα όργανα στον μπροστινό πίνακα, πυξίδα, μανέτα ισχύος και αρκετούς άλλους μοχλούς. Τα όργανα ελέγχου και οι ζώνες πρόσδεσης δίνονται και σε χαλκομανία, αλλά οι περισσότεροι θα θελήσουν να τα βελτιώσουν, βάφοντας κατάλληλα τον πίνακα και προσθέτοντας photo-etched ή home-made ζώνες. Το σκόπευτρο δίνεται σε δύο λεπτεπίλεπτα κομμάτια, εκ των οποίων το ένα διαφανές.

Στα διαφανή περιλαμβάνονται δύο κινητά μέρη καλύπτρας: Ένα κανονικό για τοποθέτηση σε κλειστή θέση και ένα ελαφρά διευρυμένο για την ανοικτή, έτσι ώστε να «κάθεται» σωστά και να μην «καβαλάει» την άτρακτο. Επίσης δίνονται διαφανή καλύμματα για τους προβολείς στα χείλη προσβολής των πτερύγων, φως αναγνώρισης στο κάτω μέρος της ατράκτου, τριγωνικά φώτα ναυτιλίας στα ακροπτερύγια, καθρέπτης πίσω θέας στο αλεξίνεμο – όλα εξαιρετικά λεπτά και διαυγή, σωστότατα στην κλίμακα.

Η πτέρυγα του κιτ, εκτός από την εξαιρετική της λεπτομέρεια σε όλες τις επιφάνειες, έχει το προσόν να δίνεται σε μόλις δύο κομμάτια (άνω & κάτω), εξασφαλίζοντας δομική σταθερότητα αλλά και τη σωστή δίεδρο, ενώ προσφέρει λεπτότατο πλαστικό στα χείλη εκφυγής, περιορίζοντας την ανάγκη επέμβασης με ντουκόχαρτο, αλλά και απαιτώντας προσοχή με την κόλλα στα αντίστοιχα σημεία.

Συνολικά δίνονται δύο σετ πυροβόλων Hispano (με κάννες διαφορετικού σχήματος), έτσι ώστε μετά το τέλος της κατασκευής θα περισσέψει το ένα σετ (4 πυροβόλα).

Οι φωλεές του συστήματος προσγείωσης δίνονται σε χωριστά κομμάτια με πλούσια εσωτερική λεπτομέρεια, σωληνώσεις και υδραυλικά εξαρτήματα. Τα σκέλη διαθέτουν υπέροχη ανάγλυφη λεπτομέρεια και είναι λεπτά/σωστά στην κλίμακα. Παρόλο που «πατάνε» σε τρία σημεία [και το Hurricane έχει ένα από τα πιο στιβαρά/ασφαλή συστήματα προσγείωσης], θα θέλαμε η κεντρική οπή στη φωλιά της πτέρυγας -για το κύριο σκέλος- να ήταν πιο βαθειά (αν φορτώσετε λίγο παραπάνω το μοντέλο σας προσέξτε ιδιαίτερα αυτό το σημείο πριν καταφύγετε σε μεταλλικά aftermarket).

Oι [ελαφρά «πατημένοι»] τροχοί διαθέτουν θαυμάσια λεπτομέρεια με διάτρητες ζάντες, ανάγλυφα πέλματα, ενώ διακρίνεται η λέξη DUNLOP και κωδικοί αριθμοί στα πλαϊνά. Ο ουραίος τροχός δίνεται σε δύο διαφορετικά στυλ, ανάλογα με την έκδοση.

Η έλικα συνοδεύεται επίσης από δύο διαφορετικούς κώνους/spinner, ανάλογα με την έκδοση που θέλουμε να φτιάξουμε (αν και σε πρώτη εντύπωση δεν διαφέρουν ιδιαίτερα μεταξύ τους).

Πολύ ρεαλιστικό το τροπικό φίλτρο αέρα Vokes κάτω από το ρύγχος. Δίνεται σε δύο κομμάτια (αριστερό/δεξί) με εξαιρετικά λεπτά χείλη εισαγωγής. Περιέχεται και το απλό φίλτρο των μη τροπικών εκδόσεων ΙΙC, οπότε σε κάθε περίπτωση θα περισσέψει το ένα από τα δύο φίλτρα.

Ως εξωτερικά φορτία δίνονται δύο βόμβες των 500 λιβρών ή εναλλακτικά δύο δεξαμενές καυσίμου.

Το ψυγείο κάτω από την άτρακτο δίνεται με χωριστό πίσω φλαπ (που μπορεί να κολληθεί κατεβασμένο), λεπτότατα χείλη εισαγωγής και ικανοποιητική λεπτομέρεια εσωτερικά, με αποτύπωση λεπτής σχάρας στα μπροστινά κομμάτια.

Το πηδάλιο διεύθυνσης/rudder, καθώς και αυτά ύψους-βάθους της ουράς, δίνονται σε χωριστά κομμάτια και μπορούν εύκολα να κολληθούν σε διαφορετικές της ουδέτερης/κανονικής θέσης. Αλλά και τα ailerons/flaps είναι τόσο λεπτά, ενσωματωμένα στα χείλη εκφυγής της πτέρυγας, ώστε μπορούν εύκολα να κοπούν με υπομονή, χάρακα και ένα καλό νυστέρι.

Ευπρόσδεκτες λεπτομέρειες αποτελούν τα κομμάτια για το σκαλοπάτι επιβίβασης (με αντίστοιχο άνοιγμα-χειρολαβή στην άτρακτο), η ανάγλυφη/τρισδιάστατη λεπτομέρεια στο εσωτερικό των θυρίδων του συστήματος προσγείωσης και οι πολύ ρεαλιστικές εξατμίσεις (θα ήταν τέλειες αν ήταν διάτρητες, μια και είναι πεπλατυσμένες & καμπυλωτές στο σημείο εξόδου – δύσκολο να τρυπηθούν έτσι χωρίς aftermarket αξεσουάρ).

Τα σήματα έχουν εκτυπωθεί από την επίσης πολωνική Techmod, είναι εξαιρετικά λεπτά, με σωστά χρώματα, τέλεια συμμετρία και περιλαμβάνουν αρκετά προειδοποιητικά. Στις φωτό μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις τρεις επιλογές αεροσκαφών που προσφέρονται.

Συμπερασματικά έχουμε το καλύτερο κιτ Hurricane IIC Tropical στην κλίμακα 1/48, πολύ-πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο της Hasegawa (που πρωτοκυκλοφόρησε πριν 25 χρόνια). Ιδιαίτερα ελκυστική είναι και η λιανική τιμή του κιτ της Arma Hobby (45€ από το e-shop της εταιρίας – θα το βρείτε εδώ).

Aνεξαρτήτως έκδοσης είναι ανώτερο, τόσο από το κιτ της Italeri (2011), όσο και από της Hobbycraft Canada (1988), αλλά και της Airfix (2015). Είναι τέτοια η ποιότητα και η ποσότητα της λεπτομέρειας του κιτ που όχι μόνο ξεπερνά τις περισσότερες απαιτήσεις ενός μοντελιστή, αλλά και του επιτρέπει να φτιάξει ένα καταπληκτικό, ρεαλιστικότατο μοντέλο, χωρίς απαραίτητα να χρειαστεί aftermarket αξεσουάρ, πλην ορισμένων κομματιών που ενδεχομένως να θελήσει να συμπληρώσει/βελτιώσει ο ίδιος, ώστε να μην μπει σε επιπλέον έξοδα. Φυσικά η τσέπη, η διάθεση ξοδέματος και η φαντασία του καθενός ποικίλλουν. Όμως η Arma Hobby έχει φροντίσει έτσι ώστε όποιος αγοράσει αυτό το κιτ να μείνει κάτι περισσότερο από ευχαριστημένος!

Αν μας έλεγαν πριν - κάμποσα - χρόνια ότι θα βλέπαμε ένα τόσο λεπτομερές injection κιτ στην 1/48 και σε αυτήν την τιμή, μάλλον δεν θα τον πιστεύαμε.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα (όπως και όλες οι υπόλοιπες εκδόσεις του Hurricane που συνεχίζει να βγάζει η εταιρία, τόσο στην 1/48 όσο και στην 1/72).

 

HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)HURRICANE IIC Tropical, ARMA HOBBY 1/48 (κωδικός 40005)