LUFTWAFFE IM FOCUS, Edition No.25

LUFTWAFFE IM FOCUS, Edition No.25

O Axel Urbanke είναι Γερμανός συγγραφέας και εκδότης. Εδώ και 20 χρόνια, μαζί με μια ομάδα ερευνητών - συνεργατών έχει ιδρύσει μια εταιρία που εκδίδει ιστορικά βιβλία με κύριο θέμα τη Luftwaffe του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η σειρά «Luftwaffe Im Focus» είναι η πιο γνωστή και αριθμεί ήδη πάνω από 25 βιβλία, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι ήδη εξαντλημένα, λόγω της μοναδικότητας των φωτογραφιών (όλες προέρχονται από ιδιωτικά αρχεία, είναι ποιοτικά άριστες και δημοσιεύονται για πρώτη φορά), παρουσιάζοντας εξαιρετικό ιστορικό αλλά και μοντελιστικό ενδιαφέρον.

Νέος τόμος αυτής της σειράς κυκλοφορεί κάθε τρείς μήνες. Πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία να μελετήσουμε το πιο πρόσφατο βιβλίο (Νο.25) και σας το παρουσιάζουμε.

Η έκδοση είναι τυπωμένη σε ακριβό και βαρύ χαρτί, τύπου velvet, που αποδίδει τέλεια τόσο τις έγχρωμες όσο και τις ασπρόμαυρες απεικονίσεις και φωτογραφίες. Οι σελίδες είναι 50 αλλά, με άριστη κατανομή και εκμετάλλευση χώρου, δίνουν την εντύπωση πολύ μεγαλύτερου βιβλίου.

Τα άρθρα έχουν ως κεντρικό άξονα μία, δύο ή και περισσότερες ανέκδοτες φωτογραφίες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνοδεύονται από επεξηγηματικό κείμενο και λεζάντες. Σημαντικό πλεονέκτημα ότι όλα τα κείμενα είναι σύντομα και περιεκτικά, δίνοντας όλες τις πληροφορίες χωρίς να κουράζουν, ενώ αφήνουν μεγάλο χώρο για να απολαύσει ο αναγνώστης τις υπέροχες και λεπτομερέστατες, όσο και άριστα εκτυπωμένες φωτογραφίες, αντλώντας όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από αυτές.

Πραγματικά απολαύσαμε όλη τη θεματολογία του τεύχους. Με το άνοιγμα βλέπουμε φωτό από το σχεδόν άγνωστο εκπαιδευτικό Κlem 35 που αρχικά εχρησιμοποιείτο από τις προπολεμικές αερολέσχες, ενώ ακολουθεί το τμήμα όπου αναγνώστες ζητούν πληροφορίες και η σύνταξη φροντίζει να βρεί το υλικό που χρειάζονται. Αυτή τη φορά εμφανίζονται φωτό από Ju52 & Ju W34 στο Ανατολικό Μέτωπο με περίεργο βάψιμο φιδιού σε όλο το μήκος της ατράκτου!

Στη συνέχεια έχουμε τρείς φωτό με ένα λευκό-γκρί χειμερινό Focke Wulf Fw190F-8 στη Ρωσία, φορτωμένο με βόμβες, σε φάση προετοιμασίας για νέα αποστολή μέσα σε χιονισμένο τοπίο, με τα καλύμματα των τροχών να λείπουν.

Ένα εντυπωσιακό Heinkel He177 από πολύ κοντά είναι το επόμενο θέμα, με close-ups στην καλύπτρα στο ρύγχος και σε όλο το μπροστινό σύστημα. Μια σκαλωσιά πάνω στην οποία Γερμανός οπερατέρ τραβάει ταινία μέσα στο κόκπιτ δίνει μια πραγματικά υπέροχη ιδέα για διόραμα στην 1/72 ή την 1/48!

Το Henschel Hs129 δεν μας είχε συνηθίσει σε περίεργα σήματα, όμως αυτή τη φορά έχουμε τέλειες φωτογραφίες και ένα μεγάλο δισέλιδο έγχρωμο profile με ένα τέτοιο αεροσκάφος, με πολλές καταρρίψεις αλλά και τη ζωγραφιά ενός… πουλιού στην άτρακτο, πάνω από το εθνόσημο.

Εγχρωμες φωτογραφίες του He111 είναι εξίσου σπάνιες και εδώ έχουμε μερικά από αυτά τα βομβαρδιστικά, φωτογραφημένα από κοντά σε ένα μικρό προωθημένο αεροδρόμιο της Γερμανίας το 1940. Οι φωτό δείχνουν τέλεια το τρίχρωμο καμουφλάζ αλλά και τα γραφικά σπίτια γύρω τους. που είχαν επιταχθεί για χρήση από το προσωπικό της βάσης. Άλλη μια θαυμάσια ιδέα για ένα μικρό ή μεγάλο διόραμα! Η παρουσίαση κλείνει με μια επιδρομή P-47 το 1944 στο αεροδρόμιο αυτό, όπου τα παρκαρισμένα He111 φέρουν πλέον ένα ασυνήθιστο δίχρωμο (πιθανώς λευκό-πράσινο) καμουφλάζ στις άνω επιφάνειες.

Το επόμενο άρθρο μας μεταφέρει σε μια εκπαιδευτική Μοίρα με Bf109G-4, αλλά και διθέσια G-12, όπου οι πιλότοι το 1944 παίρνουν το πρώτο βάπτισμα του πυρός. Ένα ακόμα έγχρωμο δισέλιδο profile ενός Bf109G-4 με πολύ πρωτότυπο καμουφλάζ κλέβει την παράσταση και προκαλεί να το αναπαραστήσουμε υπό κλίμακα με τα ωραία του χρώματα.

Τα Junkers Ju88 στις βάσεις της Ιταλίας το 1943, γύρω από τη Σικελία, είναι το επόμενο φωτο-θέμα με πολλές λεπτομέρειες από την κάτω πλευρά ενός αεροσκάφους με ιδιαίτερες φθορές και σχεδόν ανοικτά γκρί ελαστικά τροχών από την ταλαιπωρία και τη σκόνη.

Αλλα θέματα μας προσφέρουν ένα Bf109 μέσα σε υπόστεγο, τέλεια καμουφλαρισμένο, που από πάνω είναι στην ουσία ένα πραγματικό σπίτι, ενώ ακολουθεί μια ομάδα Γερμανών πιλότων πάνω από ένα μισοκατεστραμμένο Spitfire που έχει μόλις εκτελέσει αναγκαστική προσγείωση στην κατεχόμενη Γαλλία το 1941. Παρόλο που η άτρακτος έχει ανοίξει στο μέσον, το αεροσκάφος διατηρεί σχεδόν ανέπαφο το βασικό σχήμα του.

Τέλος ένα Bf110Ε-2 του Αφρικα Κορπς είναι το επίκεντρο μιας γιορτής για τις 500 αποστολές της Μοίρας, ενώ στο οπισθόφυλλο έχουμε δύο σπάνιες φωτό υδροπλάνου He59 και ενός αμερικανικού Waco, και τα δύο με ολόλευκο βάψιμο και σήματα του Ερυθρού Σταυρού σε νορβηγικό φιόρδ.

Συμπερασματικά το 25ο βιβλίο της σειράς όχι μόνο διαβάζεται ευχάριστα αλλά καταφέρνει να μεταδώσει στον αναγνώστη την ατμόσφαιρα και το κλίμα της εποχής όπου διαδραματίζονται όσα περιγράφει.

Το κείμενο τρέχει παράλληλα στα Αγγλικά αλλά και στα Γερμανικά, αναφέροντας πάντα χρονολογίες, αριθμούς Μοιρών, Πτερύγων, τοποθεσίες και τύπο αεροσκάφους. Ανάμεσα στο σπάνιο υλικό βρήκαμε φωτογραφίες από αυθεντικά Log books (βιβλία πτήσης), καθώς και τηλεγραφήματα με λεπτομέρειες αποστολών.

Αν έχετε γερμανικά θέματα υπό κλίμακα ή θέλετε να εμπλουτίσετε τη βιβλιογραφία σας με πραγματικά σπάνιο υλικό δείτε οπωσδήποτε αυτή τη σειρά και αν προλάβετε παραγγείλτε πρίν εξαντληθούν.

Στο website της εταιρίας θα βρείτε πληροφορίες για on line παραγγελίες (σχεδόν με δωρεάν ταχυδρομικά, καθώς το συνολικό κόστος δεν ξεπερνά τα 16 – 18 ευρώ, ενώ υπάρχει και δυνατότητα συνδρομής με ακόμα μεγαλύτερη έκπτωση). Η εταιρία προσφέρει και εξαιρετικής ποιότητας χαλκομανίες για τα θέματα των βιβλίων της σε όλες τις κλίμακες, ενώ υπάρχει και ξεχωριστή σειρά βιβλίων για υποβρύχια.

http://www.luftfahrtverlag-start.de/luftwaffe.en.html

 

 

LUFTWAFFE IM FOCUS, Edition No.25LUFTWAFFE IM FOCUS, Edition No.25LUFTWAFFE IM FOCUS, Edition No.25LUFTWAFFE IM FOCUS, Edition No.25LUFTWAFFE IM FOCUS, Edition No.25LUFTWAFFE IM FOCUS, Edition No.25LUFTWAFFE IM FOCUS, Edition No.25LUFTWAFFE IM FOCUS, Edition No.25LUFTWAFFE IM FOCUS, Edition No.25LUFTWAFFE IM FOCUS, Edition No.25