Mikoyan MiG-31BM/BSM Foxhound, AMK (AvantGarde Model Kits) 1/48

Mikoyan MiG-31BM/BSM Foxhound, AMK (AvantGarde Model Kits) 1/48

O διάδοχος του εντυπωσιακού και πρωτοποριακού MiG-25 εμφανίστηκε σχετικά νωρίς, στα μέσα της δεκαετίας του ΄70, ενώ το Foxbat (όπως είναι γνωστό στη Δύση) προκαλούσε ήδη πανικό στην ηγεσία της USAF. Πήρε το όνομα MiG-31 Foxhound και μπήκε σε υπηρεσία στις αρχές της επόμενης δεκαετίας. Μέχρι το 1994 κατασκευάστηκαν 519 MiG-31 που υπηρετούν ακόμα στη ρωσική αεροπορία, ενώ αρκετά από αυτά έχουν εκσυγχρονιστεί στην έκδοση BM/BSM με νέα ηλεκτρονικά, κάτι που αποτελεί και το νέο θέμα της κινεζικής ανερχόμενης εταιρίας AMK στην 1/48.

Τα Foxbat & Foxhound είναι μεγάλα αεροσκάφη και προκαλούν αίσθηση ακόμα και στη μικρότερη 1/72. Θυμάμαι πόση εντύπωση είχε κάνει η κυκλοφορία του πρώτου Foxbat από τη Hasegawa, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την αυτομόληση του Viktor Belenko στην Ιαπωνία το Σεπτέμβριο του 1976. Η αγωνία της αναμονής μπορούσε να συγκριθεί μόνο με την ταυτόχρονη κυκλοφορία του πρώτου Mirage F1CG με ελληνικά σήματα από τη Heller!

To Foxhound στην 1/48 βγαίνει πολύ μεγαλύτερο, με μήκος κοντά στο μισό μέτρο. Ευτυχώς το εκπέτασμα είναι αρκετά μικρότερο για να μην δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα χώρου.

Το κιτ της AMK προκάλεσε αίσθηση στο διαδίκτυο και στα social media (και ιδιαίτερα στο Facebook) πολύ πριν κυκλοφορήσει, καθώς ήταν φανερό πως η εταιρία θα έδινε πολλές λεπτομέρειες και εξαιρετική γράμμωση.

Πράγματι η πρόσφατη κυκλοφορία του δεν απογοήτευσε όσους το περίμεναν.

Σε ένα αρκετά μεγάλο, ψηλό και βαρύ κουτί περιέχονται πάνω από 250 κομμάτια σε γκρί και διαφανές πλαστικό, ένα πλαίσιο φωτοχαραγμένων (photo-etched), δύο τεράστιες καρτέλες χαλκομανιών (με τέσσερις επιλογές για ισάριθμα Foxhound της ρωσικής αεροπορίας) και ένα εξαιρετικό 28σέλιδο φυλλάδιο οδηγιών.

Περίπου τα μισά κομμάτια, πέρα από το να βρίσκονται μέσα σε διαφανή νάυλον σακουλάκια, προστατεύονται επιπλέον, τοποθετημένα μέσα σε μικρότερα χαρτονένια κουτιά.

Η γράμμωση είναι παντού χαραγμένη, είτε με τη μορφή καθαρών γραμμώσεων, είτε με παράλληλες σειρές πριτσινιών. Οι γραμμώσεις ίσως είναι λίγο πιο εμφανείς ή έντονες από όσο θα θέλαμε σε κάποια σημεία, αλλά το τελικό αποτέλεσμα (μετά το διαδοχικό βάψιμό τους) είναι κάτι απολύτως ικανοποιητικό για την κλίμακα, ειδικά αν προηγηθεί ένα καλό σπρέϊ αστάρι.

Η συναρμολόγηση αρχίζει από το εσωτερικό των…αεραγωγών, η πρώτη μεγάλη έκπληξη, καθώς η ΑΜΚ δίνει με εξαιρετική λεπτομέρεια ανάγλυφο όλο το εσωτερικό τους, ενώ πίσω τους υπάρχουν δύο επίσης λεπτομερέστατοι turbofan κινητήρες Soloviev D-30F6. Οι φωλεές του συστήματος προσγείωσης δεν υστερούν σε ανάγλυφες σωληνώσεις και ένα καλό wash + drybrush θα αναδείξει όλη την τρισδιάστατη πολυπλοκότητά τους, ακόμα και αν δεν προσθέσετε εξτρά καλωδιώσεις, κάτι που πολλοί θα το κάνουν.

Οι πτέρυγες είναι έξυπνα διαμορφωμένες, καθώς περιλαμβάνουν σε ενιαία κομμάτια το πάνω και το κάτω μέρος της κεντρικής ατράκτου, ενώ εσωτερικά διαθέτουν νευρώσεις που αυξάνουν την ανθεκτικότητα της όλης κατασκευής, απαραίτητο στοιχείο σε ένα βαρύ μοντέλο που θα έχει συνολικό μήκος μισό μέτρο.

Φυσικά προσφέρονται χωριστά φλάπς και σλάτς με δυνατότητα να κολληθούν κατεβασμένα, αυξάνοντας τη ρεαλιστικότητα. Σε χωριστά κομμάτια δίνονται και τα πηδάλια διεύθυνσης (rudder), καθώς και τα αερόφρενα, αλλά και οι θυρίδες ελέγχου ροής αέρα στις εισαγωγές των αεραγωγών.

Το κόκπιτ διαθέτει διπλά χειριστήρια, διαφανές HUD με όλη τη γύρω λεπτομέρεια, ανάγλυφα όργανα σε πίνακες και κονσόλες (όχι όμως χαλκομανίες), ενώ κάθε εκτινασσόμενο κάθισμα αποτελείται από 13 κομμάτια, αν και δεν περιλαμβάνονται ζώνες στα φωτοχαραγμένα. Κάτω από το πάτωμα του κόκπιτ πρέπει να κολληθούν δύο μικρά μολυβένια βαρυδάκια (που δίνει η AMK σε χωριστά σακουλάκια) ώστε να ισορροπήσει σωστά το τελειωμένο μοντέλο στο τρίκυκλο σύστημα.

Το σύστημα προσγείωσης συνδυάζει πολύ καλή λεπτομέρεια και ανθεκτικότητα, μια και έχει να σηκώσει μεγάλο φορτίο. Κάθε κύριος τροχός αποτελείται από 4 κομμάτια με χωριστή ανάγλυφη ζάντα, ενώ τα κύρια σκέλη διαθέτουν χωριστό ενισχυμένο σκελετό εσωτερικά, που όμως θα τον προτιμούσαμε μεταλλικό αντί για…πλαστικό (εύκολο βέβαια να αντικατασταθεί από μήκη μεταλλικού άξονα, κατάλληλα λυγισμένου, μια και το κανάλι υπάρχει έτοιμο). Το ριναίο σκέλος είναι σε δύο κομμάτια και μπορεί εύκολα να κολληθεί με κλίση του τροχού για περισσότερη ρεαλιστικότητα. Και εδώ συνιστάται να αντικαταστήσουμε το κάθετο πλαστικό κυλινδρικό κομμάτι (στα κομμάτια L26 & L49) με ίσης διαμέτρου μεταλλικό αξονάκι και προσθήκη εποξικής κόλλας δύο συστατικών για πρόσθετη στερεότητα.

Τα διαφανή κομμάτια είναι λεπτά και εξαιρετικά διαυγή, ενώ προστατεύονται έξυπνα πάνω στo πλαίσιό τους με κάθετους φράκτες για να μην συμπιέζονται από τα άλλα κομμάτια. Υπάρχουν χωριστά κομμάτια για ανοικτές θέσεις των καλυπτρών και ένα άλλο ενιαίο κομμάτι για όσους τις επιθυμούν κλειστές. Αν τις αφήσετε ανοικτές η ΑΜΚ δίνει εξτρά λεπτομέρεια για το εσωτερικό τους (πτυσσόμενους καθρέπτες και άλλα οπτικά βοηθήματα) και αυτό σημαίνει πολύ προσεκτικές κολλήσεις και καλή μελέτη σε αυτό το σημείο. Πολύ ρεαλιστικά, σε τρία διαφανή κομμάτια, δίνεται ο προβολέας στη θυρίδα του ριναίου σκέλους.

Ο οπλισμός περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλους πυραύλους αέρος-αέρος R-33/R-37 (AA-9 Amos/AA-13 Arrow) στην κοιλιά της ατράκτου και τέσσερις επίσης αέρος-αέρος R-77 (AA-12 Adder) ή τέσσερις μικρότερους R-73 (AA-11 Archer) κάτω από τις πτέρυγες. Για τους πιο εξελιγμένους R-37 θα χρειαστούν κάποιες μικρές (ή μεγάλες!) μετατροπές στους R-33 που δίνει το κιτ, καθώς τα μεγέθη και το γενικό σχήμα τους είναι περίπου ίδια. Η ΑΜΚ φρόντισε να διαθέτουν οι πύραυλοι όλη την απαραίτητη λεπτομέρεια και γράμμωση ώστε να μην υστερούν σε σχέση με το υπόλοιπο κιτ!

Ευχάριστες προσθήκες ο κλειστός ή ανοικτός σωλήνας ανεφοδιασμού εν πτήσει και οι πολλές μικρές αντέννες και κεραίες, διάσπαρτες στην άτρακτο.

Οι χαλκομανίες περιλαμβάνουν, εκτός από τις τέσσερις επιλογές ρωσικών αεροσκαφών (σε καμουφλάζ overall Light Grey FS26293), πληθώρα αριθμημένων προειδοποιητικών (με την ακριβή θέση του καθενός στο φυλλάδιο). Για τα χρώματα δίνονται κωδικοί FS αλλά όχι συγκεκριμένες προτάσεις σε κωδικούς εταιριών.

Συμπερασματικά ένα πολύ λεπτομερές αλλά και ταυτόχρονα εύκολο κιτ που φτιάχνεται ευχάριστα και απροβλημάτιστα, καθώς η εταιρία φαίνεται πως έκανε πολύ καλή μελέτη του πραγματικού αεροσκάφους και των σχεδίων του.

Αν συνδυαστεί με την ρεαλιστική τιμή των 50 ευρώ (συν ταχυδρομικά από Ασία) έχουμε έναν πραγματικό πειρασμό για τους φίλους του είδους.

Περισσότερα μόλις προχωρήσουμε στην κατασκευή του, που θα ξεκινήσει άμεσα, συνεπώς μείνετε συντονισμένοι!

ΣΚ

 

Χρήσιμα Links:

http://kitmaniac.com/forum/index.php?/topic/1536-amk-avantgarde-mig-31-148-daniel-zamarbide/

http://kitmaniac.com/forum/index.php?/topic/1534-mig-31bm-amk-avantgarde-148/

http://modelweb.modelforum.cz/2015/10/09/mig-31bm-dalsi-fotograficke-dukazy-o-pritomnosti-modelu-amk-148/

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.510275089137323.1073741852.279694855528682&type=3

http://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234946328-mig-31bm-avantgarde-model-148/page-12

http://www.hyperscale.com/2015/reviews/kits/amk88003reviewas_1.htm

 

Mikoyan MiG-31BM/BSM Foxhound, AMK (AvantGarde Model Kits) 1/48Mikoyan MiG-31BM/BSM Foxhound, AMK (AvantGarde Model Kits) 1/48Mikoyan MiG-31BM/BSM Foxhound, AMK (AvantGarde Model Kits) 1/48Mikoyan MiG-31BM/BSM Foxhound, AMK (AvantGarde Model Kits) 1/48Mikoyan MiG-31BM/BSM Foxhound, AMK (AvantGarde Model Kits) 1/48Mikoyan MiG-31BM/BSM Foxhound, AMK (AvantGarde Model Kits) 1/48Mikoyan MiG-31BM/BSM Foxhound, AMK (AvantGarde Model Kits) 1/48Mikoyan MiG-31BM/BSM Foxhound, AMK (AvantGarde Model Kits) 1/48Mikoyan MiG-31BM/BSM Foxhound, AMK (AvantGarde Model Kits) 1/48Mikoyan MiG-31BM/BSM Foxhound, AMK (AvantGarde Model Kits) 1/48Mikoyan MiG-31BM/BSM Foxhound, AMK (AvantGarde Model Kits) 1/48