MODELFIX, Υγρή Κόλλα για Πλαστικά Μοντέλα, 30ml (Plastimodellismo)

Modelfix Υγρή Κόλλα

Oι αναγνώστες του “Moντέλου” και του «Μodelling», καθώς και οι παλιοί πελάτες του Plastimodellismo, θα θυμούνται ότι κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 το κατάστημα άρχισε να διαθέτει τη δική του υγρή κόλλα, με την ονομασία Modelfix (καθώς και άλλα αναλώσιμα με την ίδια ονομασία, όπως το διαλυτικό -Τhinner, η διάθεση του οποίου συνεχίζεται ως σήμερα). Σε μια διαφήμιση του 1985 η τιμή της τότε (στο μικρό μπουκάλι, διότι υπήρχε και μεγάλο) ήταν…95 δραχμές.

Οσοι την είχαν δοκιμάσει είχαν μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις ως προς την κολλητική της δύναμη και ευχρησία (εξαιρετικά λεπτόρρευστη), ιδανική για γρήγορες κολλήσεις. 

Tο Plastimodellismo επανακυκλοφόρησε, μετά από πολλά χρόνια, αυτήν την υγρή κόλλα σε νέο διαφανές γυάλινο μπουκάλι (το παλιό ήταν φυμέ σε ένα σκούρο καφέ χρώμα), χωρητικότητας 30ml.

Το λευκό πλαστικό βιδωτό καπάκι διαθέτει ενσωματωμένο πινέλο, κανονικού πάχους (2,5mm περίπου) κατάλληλο για γενική χρήση. Για μικρές ποσότητες και κολλήσεις ακριβείας θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε ένα μικρό, λεπτό πινέλο Νο.0 (ή και λεπτότερο), που φυσικά θα το έχουμε μονίμως μαρκαρισμένο για αυτή τη χρήση. Το γυάλινο μπουκάλι έχει σχεδόν τετράγωνο σχήμα και σχετικά χαμηλό κέντρο βάρους, που σημαίνει ότι δεν πέφτει εύκολα αν το χτυπήσετε κατά λάθος με μέτρια δύναμη. Φυσικά «τουμπάρει» κανονικότατα αν το σπρώξετε με δύναμη, συνεπώς καλό είναι να το στερεώνουμε μόνιμα σε μια πλαστική βάση.

Επειδή η κόλλα είναι στην ουσία αιθυλομεθυλοκετόνη, ή για συντομία ΜΕΚ (Methyl-Ethyl-Ketone), ένα εύφλεκτο και ερεθιστικό υγρό-διαλύτης (συγγενής του ασετόν), σημαίνει ότι διαθέτει εξαιρετικά δυσάρεστη οσμή και, όπως όλες οι κόλλες, χρειάζεται προσοχή και προφυλάξεις κατά τη χρήση (μακριά από παιδιά). Συνιστούμε παράθυρα ανοικτά, να μην εισπνέεται καθόλου και να μην έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Στο πίσω μέρος του μπουκαλιού υπάρχουν τα σχετικά προειδοποιητικά σύμβολα (με κωδικούς για αναζήτηση περισσότερων πληροφοριών στο διαδίκτυο).

Στην πράξη τώρα, δοκιμάσαμε τη Modelfix σε μεσαίο πάχους φύλλο πλαστικού, παράλληλα με άλλες ανταγωνιστικές κόλλες. Μετά από μισή ώρα ήταν αδύνατο να ξεκολλήσουμε τα δύο φύλλα, όχι μόνο με το χέρι αλλά και με κατσαβίδι. Το μόνο που καταφέραμε ήταν να σπάσουν κάποιες γωνίες στις άκρες, όπου δεν είχε τρέξει αρκετή κόλλα. Η δύναμή της μας έκανε να αναθεωρήσουμε το εύρος χρήσης της αργής υγρής κόλλας (όπως πχ. η Μr. Cement Deluxe με το κίτρινο καπάκι), η οποία είναι πάλι ΜΕΚ, αλλά έχει προστεθεί ακρυλική ρητίνη 10%, ακριβώς για να λειτουργεί πιο αργά, επιτρέποντας κολλήσεις μεγάλων κομματιών χωρίς να τα κρατάμε ενωμένα πρίν τοποθετήσουμε την κόλλα. Φυσικά και οι αργές υγρές έχουν τη χρησιμότητά τους (προσωπικά τις εμπιστευόμαστε ακόμα για κολλήσεις μεγάλων κομματιών) αλλά πιστεύουμε ότι με την Modelfix καλύπτεται το μεγαλύτερο ποσοστό στα πλαστικά μέρη του μοντέλου, ενώ είχαμε ξεχάσει τη μεγάλη της δύναμη (μας την θύμησε το τεστ και συνάδελφοι μοντελιστές που την αναζητούν ακόμα και χάρηκαν όταν έμαθαν ότι επανακυκλοφορεί).

Επειδή είναι εξαιρετικά λεπτόρευστη, εξατμίζεται πολύ γρήγορα και αυτό σημαίνει ότι αποδίδει καλύτερα τοποθετούμενη με την κλασική μέθοδο των «γρήγορων», αφού  δηλαδή οι προς κόλληση επιφάνειες κρατιούνται χαλαρά ενωμένες. Επίσης αν χυθεί κατά λάθος πάνω σε γυμνό πλαστικό, απλά την αφήνουμε να εξατμιστεί.

Συμπέρασμα: Aξίζει να τη δοκιμάσετε, καθώς είναι απίστευτα δυνατή και ταυτόχρονα φτηνή στα 3 ευρώ. Η Modelfix είναι ακόμα μία μεγάλη επιτυχία του Plastimodellismo, ειδικά σε περιοχές/καταστήματα που είναι δύσκολο να προμηθευτούν εξειδικευμένα αναλώσιμα. Υπολογίζεται ότι το υπάρχον στοκ θα είναι διαθέσιμο έως και τα Χριστούγεννα του 2023 και μετά τέλος (δεν αναμένεται να επανακυκλοφορήσει στο μέλλον). Για mail order και περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.