PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1, Wehrmacht Divisions Camouflage Patterns, WW2 By Igor Donchik, TS Publishing/Kickstarter, 2023, τιμή 46€

To καλοκαίρι του 2023 ο γραφίστας/καλλιτέχνης Igor Donchik ξεκίνησε μέσω Kickstarter και Facebook ένα φιλόδοξο project δημιουργίας μιας σειράς βιβλίων με θέμα τα γερμανικά (και όχι μόνο) άρματα μάχης & οχήματα του B’ ΠΠ.

Αυτός είναι ο πρώτος τόμος και θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλοι εννέα.

Το βιβλίο είναι εντυπωσιακό σε πρώτη εμφάνιση, καθώς έχει μέγεθος Α4 (21 Χ 29,7cm), σκληρά εξώφυλλα, βαρύ χαρτί ματ 170 γραμμαρίων στο εσωτερικό, 128 σελίδες, εξαιρετική ποιότητα εκτύπωσης, μέχρι και ενσωματωμένο πρακτικό κόκκινο υφασμάτινο σελιδοδείκτη!

Ο παρόν τόμος καλύπτει τις πρώτες πέντε (1-5) μεραρχίες Panzer, ειδικές μονάδες τεθωρακισμένων (Sturmpanzer, αιχμαλωτισμένα ρωσικά, κλπ), καθώς και ένα κεφάλαιο με άρματα σε διαμόρφωση/καμουφλάζ What If (με το σκεπτικό ότι ο πόλεμος θα συνεχιζόταν και μετά τον Μάϊο του 1945). Επίσης υπάρχει και ένα επεξηγηματικό κεφάλαιο με πινακίδες δρόμου και άλλων στρατιωτικών σημάτων ταυτότητας/κατεύθυνσης.

Συνολικά περιέχονται πάνω από 300 έγχρωμα profiles γερμανικών αρμάτων μάχης (κυρίως Panzer II, III, IV, Panther, Tiger, Marder, 38(t), Bison, SdKfz 251, Brummbar, StuG.III, αιχμαλωτισμένα Τ-34/ΚV-1/2, κ.α.) σε πολλά από τα οποία εκτός από την πλαϊνή όψη δίνεται η εμπρός και η πίσω. Κάθε profile συνοδεύεται από χρωματολόγιο με εκτυπωμένο χρωματικό εικονίδιο/color chip, ονομασία χρώματος αλλά και κωδικούς RAL. Τα προφίλ είναι εξαιρετικά, έχουν θαυμάσια λεπτομέρεια, προσεγμένη/ρεαλιστική απεικόνιση φθορών και τις περισσότερες φορές μεταφέρουν μια τρισδιάστατη/ανάγλυφη αίσθηση στον αναγνώστη (πχ. λεπτομέρειες zimmerit, αξεσουάρ & φθορών). Εκτός από τις εικόνες υπάρχει επεξηγηματικό κείμενο στην αρχή κάθε κεφαλαίου και αντίστοιχη λεζάντα περιγραφής κάτω από κάθε profile, καθώς και χωριστή εμφάνιση σημάτων/εμβλημάτων σε χωριστά εικονίδια.

Το σύνολο είναι πολύ χρήσιμο, τόσο για τον μελετητή της ιστορίας, όσο και για τον μοντελιστή που αναζητά λεπτομέρεια, πηγές και έμπνευση για το επόμενο αρματικό του θέμα. Ειδικά το κεφάλαιο “What If” θα αποδειχτεί πολύτιμο για όσους αναζητούν φρέσκιες ιδέες και έχουν κορεστεί με τα ρεαλιστικά καμουφλάζ προ του Mαϊου του 1945.

Ξεχωρίσαμε μοντελιστικά ένα Panzer IV στο ρωσικό μέτωπο βαμμένο με διχρωμία (σκούρο γκρί πάνω στο υπάρχον ανοιχτό καφέ/«ερημί» σε όχημα που ήρθε από την Αφρική), «δικτυωτά» καμουφλάζ τύπου ιστού αράχνης με πράσινο πάνω από «ερημί» βάση, περίεργα χειμερινά βαψίματα με βάση λευκό υπόστρωμα, καθώς και ένα what if Geschutzwagen V (Sf) Hornisse με σασσί Panther, οπλισμένο με σοβιετικό αιχμαλωτισμένο Ηowitzer 122mm model 1938 M30, μέσα σε ανοικτή παραλληλόγραμμη υπερκατασκευή.

Αλλά και στα «κανονικά» profile διαπιστώνει κανείς πόση λεπτομέρεια έχει κατορθώσει να συμπεριλάβει ο συγγραφέας/καλλιτέχνης σε κάθε χωριστό θέμα/άρμα μάχης. Προσωπικά είναι από τις σπάνιες φορές που μέσω των profile ο μοντελιστής μπορεί να εξετάσει τόσο λεπτομερειακά το θέμα που τον ενδιαφέρει, συνδυάζοντας ιστορική ακρίβεια, αλλά και πρακτικότητα ως προς τη μεταφορά της πληροφορίας στο υπό κατασκευή μοντέλο.

Φυσικά ο ίδιος ο συγγραφέας κρατά μια επιφύλαξη για το 100% της ιστορικής ακρίβειας, δηλώνοντας ότι έχει εργαστεί από αξιόπιστες πηγές και συνεχώς βελτιώνει τις τεχνικές του.

Χρωματικά επίσης μας άρεσε πολύ το τελικό αποτέλεσμα, καθώς όλα τα έργα αποπνέουν μια αίσθηση ρεαλισμού που είναι δύσκολο να αποκτήσει κανείς μελετώντας αποκλειστικά ασπρόμαυρες φωτογραφίες του πραγματικού.

Πιστεύουμε ότι οι μοντελιστές - αρματάδες της συγκεκριμένης περιόδου δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να αποκτήσουν αυτό το βιβλίο και να το αξιοποιήσουν κατάλληλα στις κατασκευές τους. Μόνο ωφελημένοι θα βγουν, μια και η επένδυση σε καλό πληροφοριακό υλικό πάντα αποδίδει στο τελικό αποτέλεσμα.

Με τιμή γύρω στα 46€ ο πρώτος τόμος/δημιούργημα του Igor Donchik είναι πραγματικός θησαυρός, που καλό είναι να τον αποκτήσετε άμεσα, αν σας ενδιαφέρει, καθώς το project χρηματοδοτείται μέσω Kickstarter και κοντεύει ήδη να εξαντληθεί. Μπορείτε να το παραγγείλετε εδώ, ενώ η σελίδα του Igor στο Facebook είναι εδώ.

O δεύτερος τόμος θα ακολουθήσει σύντομα και για περισσότερες πληροφορίες καλό είναι να δείτε τη σελίδα του Igor στο Facebook, εκεί δηλαδή που τον πρωτογνωρίσαμε οι περισσότεροι.

 

PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1PANZER CAMOUFLAGE, Volume 1