PLASTRUCT Plastic Weld Cement στο Plastimodellismo

PLASTRUCT Plastic Weld Cement στο Plastimodellismo

H αμερικανική Plastruct δραστηριοποιείται από το 1968 και στην ελληνική αγορά τη γνωρίσαμε από τη δεκαετία του ΄70 και μετά μέσω της εταιρίας του Σαμ Λεβί που την εισήγαγε. Ειδικεύεται σε φύλλα, μήκη και αξεσουάρ διοραματικών ιδιοκατασκευών από πλαστικό σε άπειρες μορφές, σχήματα, μεγέθη και διατομές.

Πρόσφατα είδαμε στο Plastimodellismo την υγρή κόλλα της εταιρίας, PLASTRUCT Plastic Weld Cement, την οποία δοκιμάσαμε για να σας την παρουσιάσουμε.

Το γυάλινο μπουκάλι έχει περιεχόμενο δύο ουγγιές (2 Fl. Oz.) που ισοδυναμούν με 60 ml (milliliter – χιλιοστόλιτρα), ποσότητα σημαντικά μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη του ανταγωνισμού που καθιστά την τιμή της ιδιαίτερα ελκυστική. Στο βιδωτό καπάκι βρίσκουμε ενσωματωμένο ένα πινέλο με βολικό μακρύ στέλεχος για ευκολία τοποθέτησης, αν και το πάχος της τρίχας είναι πολύ μεγάλο για λεπτοδουλειές, ενώ στο δικό μας δείγμα οι τρίχες του πινέλου ήταν προβληματικές. Πάντα για χρήση με τις υγρές κόλλες είναι καλό να έχουμε πρόχειρο και ένα πινέλο No.0 - μαρκαρισμένο μόνο για αυτή την εργασία. Προσωπικά δεν χρησιμοποιούμε ποτέ το ενσωματωμένο πινέλο - ειδικά αν αυτό είναι μεγάλο.

Η κόλλα είναι εξαιρετικά λεπτόρρευστη και έχει χαρακτηριστικά έντονη οσμή, συνεπώς συνιστάται η χρήση της σε καλά αεριζόμενο χώρο, ανοικτά παράθυρα, μάσκα, κλπ (κάτι που ισχύει και για όλες τις υγρές κόλλες) ειδικά αν πρόκειται να την χρησιμοποιήσουμε επί πολύ ώρα συνεχόμενα. Να σημειώσουμε εδώ ότι αν κάποιες κόλλες δεν μυρίζουν δεν σημαίνει ότι είναι ακίνδυνες και πρέπει πάντα να διαβάζουμε την ετικέτα με τις οδηγίες και τις προειδοποιήσεις ασφαλείας. Προσοχή να κλείνουμε πάντα το καπάκι αμέσως μετά τη χρήση και να στερεώνουμε καλά το μπουκάλι στη βάση του για τον κίνδυνο αναποδογυρίσματος (ειδικά αυτό που είναι ψηλό και έχει μεγάλη ποσότητα!).

Η κόλλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφαρμόζοντάς την απευθείας στις δύο επιφάνειες που θέλουμε να κολλήσουμε, πάντα βάζοντας με πινέλο ένα λεπτό στρώμα και ενώνοντας ταχύτατα τα κομμάτια, καθώς είναι ιδιαίτερα πτητική και εξατμίζεται γρήγορα. Φυσικά ακόμα καλύτερα αν κρατάμε ελαφρώς ενωμένα τα κομμάτια και με το πινέλο αφήνουμε να «τρέξει» κόλλα κατά μήκος της ένωσης. Αμέσως πιέζουμε δυνατά, κρατώντας τα ακίνητα για μερικά δευτερόλεπτα.

Η δύναμη που αναπτύσσει είναι αρκετή και γρήγορη. Από τα πρώτα 15- 20 δευτερόλεπτα τα κομμάτια στέκονται απολύτως ενωμένα χωρίς να χρειάζεται να τα κρατάμε - αν είναι μικρά. Για μεγάλες (ή και δύσκολες) επιφάνειες συνιστάται υποβοήθηση κρατήματος με λαστιχάκια, masking tape ή σφιγκτήρες. Στο δεκάλεπτο έως δεκαπεντάλεπτο τα κολλημένα κομμάτια δεν μπορούν να μετακινηθούν χωρίς να τα τραβήξουμε, ενώ μετά από μερικές ώρες αναπτύσσεται η πλήρης δύναμη της κόλλας (που είναι απαραίτητη πχ. για πτέρυγες, άτρακτο, σκέλη προσγείωσης, κλπ)

Στις δοκιμές μας βρήκαμε την απόδοσή της πολύ καλή σε πλαστικά πολυστερίνης, κοινά για την πλειοψηφία των κιτ, αν και στην ετικέτα αναφέρει δυνατότητες συγκόλλησης και σε ΑΒS, πλεξιγκλάς και άλλα είδη ακρυλικών πλαστικών και πιθανώς διαφορετικών συνδυασμών τους. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες παλιών μοντελιστών η συγκεκριμένη κόλλα αποδίδει εξαιρετικά σε πλαστικά εξαρτήματα της ίδιας της Plastruct, καθώς στην ετικέτα αναφέρεται ο όρος "styrene" μεταξύ άλλων κατηγοριών πλαστικών. 

Λόγω της δύναμής της αλλά και της ιδιαίτερης χημικής της σύστασης δεν θα την συνιστούσαμε σε αρχάριους ή μικρούς σε ηλικία μοντελιστές.

Η τιμή της είναι 6,50 ευρώ για ποσότητα 60ml. Θα την βρείτε στο Plastimodellismo της οδού Ιπποκράτους και στο e-shop http://www.pla.gr

PLASTRUCT Plastic Weld Cement στο PlastimodellismoPLASTRUCT Plastic Weld Cement στο PlastimodellismoPLASTRUCT Plastic Weld Cement στο PlastimodellismoPLASTRUCT Plastic Weld Cement στο Plastimodellismo