The SHESTO Modelcraft Collection

Shesto Pick & Place tool from "The Modelcraft Collection". To εργαλείο εν δράσει, ετοιμάζεται να κολλήσει ένα μικροσκοπικό κομμάτι photo-etched στη θέση του.

H Shesto είναι μια αγγλική εταιρία με ιστορία 100 ετών που διαθέτει - μεταξύ άλλων - μια ευρεία γκάμα πολύ χρήσιμων μοντελιστικών μικροεργαλείων, ποιοτικά επιλεγμένα από καταξιωμένα εργοστάσια σε όλο τον κόσμο.

Ανάμεσά τους είδαμε μια πολύ χρήσιμη λαβή (Pick & Place) για μικροσκοπικά κομμάτια που θέλουμε να κολλήσουμε (και ιδιαιτέρως σε δυσπρόσιτα σημεία όπως πχ. κόκπιτ) και τα οποία δεν πιάνονται εύκολα ούτε με το δάκτυλο αλλά ούτε και με τις συνηθισμένες λαβίδες (Τα πολύ λεπτά και μικροσκοπικά photo-etched parts είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα). Με το εργαλείο αυτό απλά «τσιμπάμε» το κομμάτι, βάζουμε πίσω του λίγη cyano και το κολλάμε στη θέση του. Η άκρη του εργαλείου έχει μια μικρή «σταγόνα» από gel υλικό πάνω στο οποίο κολλά προσωρινά το κομμάτι που μας ενδιαφέρει, τόσο μέχρι να το ακουμπήσουμε στην τελική του θέση.

Αλλα χρήσιμα μικρο-εργαλεία της σειράς Τhe Modelcraft Collection είναι τα σετ με τα μίνι-σουβλιά (κυκλικής και τριγωνικής διατομής), ιδανικά για το άνοιγμα μικρών τρυπών ή τη διεύρυνση της διαμέτρου μικρότερων τρυπών, σε εργασίες συμπληρωματικές αυτών που κάνουμε με την “rat tail” file (μικρή κυλινδρική λίμα).

Μας άρεσαν επίσης το χειροκίνητο μίνι τριβείο (4,60 ευρώ) με ανταλλακτικό ντουκόχαρτο σε ροδέλα φάρδους 10mm, καθώς και ο εύκαμπτος ατσάλινος χάρακας (5,90 ευρώ) για μετρήσεις έως 15 εκατοστών ή 6 ιντσών στη μία πλευρά, με πίνακα μετατροπής ιντσών σε χιλιοστά στην πίσω πλευρά. Τέλειος για καθημερινή εργασία, ιαπωνικής σχεδίασης και κατασκευασμένος στο ινδικό εργοστάσιο Κristeel Shinwa. Τον συγκρίναμε με έναν πανομοιότυπο Fisher (Japan) που τον χρησιμοποιούμε για περισσότερα από 25 χρόνια και τον βρήκαμε εξίσου καλό.

Αν ρίξετε μια ματιά στον κατάλογο θα ανακαλύψετε δεκάδες άλλα μικροεργαλεία, σε πολύ προσιτές τιμές. Αξίζει πραγματικά να τα αναζητήσετε διότι θα σας δώσουν έξυπνες λύσεις, απλοποιώντας τις κατασκευές σας και εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.

http://www.shesto.co.uk/index.html

O κατάλογος της εταιρίας σε pdf:

http://www.shesto.co.uk/pub/MODELCRAFT.pdf

Και αναλυτική παρουσίαση του Pick & Place:

http://www.hyperscale.com/2011/reviews/tools/pickandplacereviewbg_1.htm

(Στην Ελλάδα εισάγονται από τα καταστήματα Kalfakis και Plastimodellismo, στην οδό Ιπποκράτους)