Sopwith Camel F1, Mister Craft 1/48 (κωδικός D-231) με ελληνικά σήματα!

Sopwith Camel F1, Mister Craft 1/48 (κωδικός D-231) με ελληνικά σήματα!

Το βρετανικής κατασκευής καταδιωκτικό Sopwith Camel 1F.1 υπήρξε το βασικό μαχητικό του ελληνικού Ναυτικού Αεροπορικού Σώματος, επιχειρώντας για πρώτη φορά με τη Μοίρα “Z” τον Αύγουστο του 1917 στο Αιγαίο, όπου και συμμετείχε εντατικά σε αποστολές μέχρι το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ελληνικά Sopwith Camel συμμετείχαν επίσης στην εκστρατεία στη Μικρά Ασία όπου, μαζί με άλλα μαχητικά, καθόρισαν πλήρη υπεροχή των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων κατά το πρώτο σκέλος της. Λόγω της ακατάπαυστης χρήσης, αλλά και της επερχόμενης απαρχαίωσής τους, κρίθηκαν ακατάλληλα για χρήση το 1921, αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό στη δύναμη των μαχητικών.

To kit της Μister Craft στην 1/48

Το κιτ της πολωνικής εταιρίας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μια και περιέχει ελληνικά σήματα, καθώς και επιλογές για άλλα οκτώ (8) αεροσκάφη άλλων πολεμικών αεροποριών. Επίσης έχει το πλεονέκτημα να είναι πολύ προσιτό στην τιμή και σχετικά εύκολο για όποιον θα ήθελε να ασχοληθεί με ένα διπλάνο χωρίς πολλές απαιτήσεις.

Τα κομμάτια είναι μόλις 30 στον αριθμό, σε ανοικτό γκρί πλαστικό και προέρχονται από το καλούπι της βρετανικής Merit (1958) που κατόπιν επανακυκλοφόρησε από τη Smer, πάντα στην 1/48. Tα ανάγλυφα εθνόσημα και οι κωδικοί σε άτρακτο και πτέρυγες προδίδουν την ηλικία των καλουπιών, αλλά είναι πανεύκολο να αφαιρεθούν με λίγο βρεγμένο ντουκόχαρτο. Oι οδηγίες είναι απλές και πολύ κατατοπιστικές με πολλά έγχρωμα profile για κάθε επιλογή καμουφλάζ, ενώ περιέχουν και αναλυτικό πίνακα των χρωμάτων που θα χρειαστείτε με κωδικούς σε FS/RAL. (Στην πρώτη σελίδα των οδηγιών γράφει κατά λάθος 1/72 αλλά το κιτ είναι όντως στην 1/48)

H λεπτομέρεια είναι υπερυψωμένη και καθαρή σε άτρακτο και πτέρυγες. Το κόκπιτ είναι βασικό, έως επαρκές για την κλίμακα, με κάθισμα, πιλότο και πίνακα με ανάγλυφα όργανα. Περιέχονται και 4 βόμβες, καθώς και οδηγίες για το rigging που είναι απλό.

Ορισμένα κομμάτια όπως η έλικα και ο κινητήρας θα ωφεληθούν με λίγο τρίψιμο με βρεγμένο ντουκόχαρτο.

Οι επιλογές στην καρτέλα σημάτων περιλαμβάνουν: Ελληνικό, βρετανικό - Royal Naval Air Service, αιχμαλωτισμένο γερμανικό, πολωνικό, βελγικό, Ρωσικός Εμφύλιος - Red Army & White Army, εσθονικό και ένα αεροσκάφος της Λετονίας. Σύνολο εννέα (9) διαφορετικές επιλογές για κάθε προτίμηση.

Η τιμή του πολύ προσιτή στα 12,59 euro και με λίγη δουλειά βγαίνει ένα ωραιότατο ελληνικό θέμα!

Θα το βρείτε στο Plastimodellismo της οδού Ιπποκράτους 48 και On-line εδώ. Το πλήρες κατασκευαστικό άρθρο από τον Γιάννη Ασημάκο μπορείτε να το δείτε εδώ.

Sopwith Camel F1, Mister Craft 1/48 (κωδικός D-231) με ελληνικά σήματα!Sopwith Camel F1, Mister Craft 1/48 (κωδικός D-231) με ελληνικά σήματα!Sopwith Camel F1, Mister Craft 1/48 (κωδικός D-231) με ελληνικά σήματα!Sopwith Camel F1, Mister Craft 1/48 (κωδικός D-231) με ελληνικά σήματα!Sopwith Camel F1, Mister Craft 1/48 (κωδικός D-231) με ελληνικά σήματα!Sopwith Camel F1, Mister Craft 1/48 (κωδικός D-231) με ελληνικά σήματα!Sopwith Camel F1, Mister Craft 1/48 (κωδικός D-231) με ελληνικά σήματα!Sopwith Camel F1, Mister Craft 1/48 (κωδικός D-231) με ελληνικά σήματα!Sopwith Camel F1, Mister Craft 1/48 (κωδικός D-231) με ελληνικά σήματα!Sopwith Camel F1, Mister Craft 1/48 (κωδικός D-231) με ελληνικά σήματα!Sopwith Camel F1, Mister Craft 1/48 (κωδικός D-231) με ελληνικά σήματα!Sopwith Camel F1, Mister Craft 1/48 (κωδικός D-231) με ελληνικά σήματα!