TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72

TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72

Ότι δεν κατάφερε η ΕΑΒ επί 40 χρόνια, το πέτυχε η αντίστοιχη ΤΑΙ (Τurkish Aerospace Industries) σε οκτώ: Κατασκεύασε ένα σύγχρονο διθέσιο στροβιλοελικοφόρο (turboprop) εκπαιδευτικό αεροσκάφος, που προσβλέπει σε εξαγωγές, αλλά και στην κάλυψη των αναγκών της πολεμικής αεροπορίας της γείτονας.

Το Hurkus (Ελεύθερο Πουλί), είναι πρακτικά βασισμένο στο παγκοσμίως πιο πετυχημένο σχέδιο, δηλαδή στο ελβετικό Pilatus PC-9, από το οποίο προήλθε (σε συνεργασία με τις δύο εταιρίες) και το αμερικανικό Βeechcraft T-6A Texan II (με κοινό κινητήρα τον δημοφιλή P&W Canada PT6A, που χρησιμοποιείται σε πάνω από 100 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών σήμερα!).

Αυτό φαίνεται αμέσως παρατηρώντας το σχήμα του, που, στο μη έμπειρο μάτι, ελάχιστα διαφέρει από τους δύο κύριους ανταγωνιστές του. Φυσικά στη διεθνή αγορά υπάρχουν και άλλα ανταγωνιστικά στρατιωτικά εκπαιδευτικά και θα πρέπει οι Τούρκοι να αποδείξουν ότι διαθέτουν ένα αξιόπιστο, όσο και ανταγωνιστικό στην τιμή προϊόν.

Το πρωτότυπο Hurkus-A πέταξε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2013 και από ότι φαίνεται υπάρχουν διάφορα θέματα που πρέπει να ξεπεράσει για να αρχίσουν οι παραγγελίες και η γραμμή παραγωγής…

Παρόμοια προβλήματα θα πρέπει να ξεπεράσει και η τουρκική εταιρία Tanmodel που μπήκε δυναμικά στο προσκήνιο πρίν λίγα χρόνια με ανακοινώσεις για F-5A και άλλα φιλόδοξα projects, τα οποία μπορείτε να δείτε στο website της εταιρίας και στο Facebook (links στο τέλος του άρθρου). Aνάμεσά τους και ένα RF-84F με ελληνικά σήματα στην 1/48. Άλλα ενδιαφέροντα θέματα που ετοιμάζει η εταιρία είναι F-4E, F-5A/B & F-111C στην 1/32, καθώς και Blenheim IV & Τ-37 Tweet στην 1/48! Aγνωστο αν και σε αυτά θα βάλει ελληνικά σήματα!

Πρόσφατα έφτασε στα χέρια μας το πρώτο κιτ που κατάφερε η εταιρία να κυκλοφορήσει στην 1/72: To εκπαιδευτικό Hurkus-Α.  Το κιτ έφτασε σαν δείγμα στο Plastimodellimo (pla.gr), το οποίο και μας το παραχώρησε για παρουσίαση, χωρίς όμως να υπάρχει - προς το παρόν – κάποια προοπτική για την εισαγωγή του στην Ελλάδα…

Το κουτί και η γενικότερη συσκευασία είναι υπόδειγμα: Ισως ό,τι καλύτερο έχουμε δεί σαν ποιότητα, σε γυαλιστερό λευκό χαρτόνι πολύ καλής ποιότητας και ταυτόχρονα ανθεκτικό. Το εξώφυλλο φιλοξενεί μια φωτογραφία του πραγματικού, καθώς φαίνεται η εταιρία δεν πιστεύει -ή είχε άλλους λόγους- ώστε να μην προτιμήσει ένα κλασικό Aviation Art.

Στο εσωτερικό βρίσκουμε δύο πλαίσια με 49 κομμάτια σε λευκό πλαστικό και ένα τρίτο, σε διαφανές, για την καλύπτρα και το ενδιάμεσο διαχωριστικό ανάμεσα στους πιλότους. Επίσης ένα 8σέλιδο έγχρωμο φυλλάδιο οδηγιών (στα αγγλικά και στα τουρκικά), ένα πολύ όμορφο, έγχρωμο Α4 μίνι-πόστερ/profile και μία καρτέλα χαλκομανιών με τα τουρκικά σήματα.

Ολα τα κομμάτια είναι καλουπαρισμένα προσεκτικά, με καλή λεπτομέρεια και χαραγμένη γράμμωση, αν και η τελευταία μας φάνηκε λίγο πιο έντονη από όσο θα ήταν σωστή για την κλίμακα. Ωστόσο δεν είναι τόσο βαθειά και στο τελειωμένο μοντέλο δεν ενοχλεί ιδιαίτερα. Αυτό όμως που ενοχλεί είναι το έντονα υπερυψωμένο εκρηκτικό «κορδόνι» που σπάει την καλύπτρα σε περίπτωση εκτίναξης του χειριστή. Είναι από αυτά που, αν δεν το κάνει σωστά η εταιρία, καλύτερα να το παρέλειπε εντελώς, διότι είναι σε θέση που διορθώνεται μόνο με τεχνική micromesh/γυαλίσματος. Στις φωτογραφίες φαίνεται καθαρά το πρόβλημα, όπως φαίνεται και το "φλας" (περίσσευμα πλαστικού κατά την χύτευση) που όμως περιορίζεται σε άσχετα σημεία και δεν επηρρεάζει τα κομμάτια του κιτ.

Το κόκπιτ κρίνεται πλήρες με καθίσματα, πίνακες (με ανάγλυφα όργανα και χωριστά καλύμματα), κονσόλες και χειριστήρια. Ωστόσο δεν υπάρχει επαρκής λεπτομέρεια και θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια από το μοντελιστή αν θέλει το κάτι παραπάνω στο κόκπιτ (πχ. απλουστευμένα καθίσματα). Γενικά υπάρχει μια αίσθηση προσπάθειας οικονομίας στην ποσότητα της λεπτομέρειας στα επιμέρους κομμάτια.

Πολύ θετικό ότι όλες οι επιφάνειες ελέγχου (πηδάλια κλίσης, ύψους-βάθους, διεύθυνσης & φλαπς) δίνονται σε χωριστά κομμάτια και μπορούν να κολληθούν σε οποιαδήποτε επιθυμητή θέση.

Το σύστημα προσγείωσης είναι απλά επαρκές για την κλίμακα, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, ενώ πολύ σωστά αποτυπώνεται η μονοκόμματη, πολύ λεπτή πεντάφυλλη έλικα και το καλοσχηματισμένο και επίσης σωστό spinner.

Oι οδηγίες περιέχουν λίστα κατάλληλων χρωμάτων σε κωδικούς Gunze, Tamiya & FS (Federal Standards).

H καρτέλα σημάτων είναι απλά επαρκής, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο, περιέχει πολλά προειδοποιητικά, αλλά κάποιες λεπτομέρειες στα γράμματα και στην ημισέλινο θα μπορούσαν να είναι πιο σαφείς.

Συμπερασματικά ένα αρκετά καλό κιτ, που αν φτιαχτεί με υπομονή και λίγες βελτιώσεις θα δείξει πολύ ρεαλιστικό, ωστόσο η αρχική εντύπωση ξυπνά αναμνήσεις από Esci ή Airfix δεκαετίας ΄80. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και υποθέτουμε πως η Tanmodel θα προσπαθήσει να γίνει καλύτερη στις επόμενες κυκλοφορίες.

http://www.tanmodel.com/index_en.html

https://www.facebook.com/tanmodel/info?tab=page_info

 

TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72TAI Hurkus-A, Tanmodel 1/72