Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)

Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)

Bινιέτα σημαίνει σκίτσο, μικρογραφία, πολύ μικρό διόραμα, ένα μέρος από μια  μεγαλύτερη σκηνική αναπαράσταση. Ένα διόραμα -ιδανικά- λέει μια ιστορία. Μια βινιέτα καταγράφει αναδημιουργώντας μια στιγμή και ένα μικρό μόνο μέρος της ιστορίας αυτής. Συνήθως δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα άρμα ή όχημα πάνω σε μια μικρή χωμάτινη βάση και ελάχιστες φιγούρες. Ωστόσο οι δυνατότητες εμβάθυνσης είναι πολύ περισσότερες και ο ίδιος ο συγγραφέας αυτού του νέου βιβλίου αφιερώνει τις πρώτες σελίδες για να μας εξηγήσει την ουσία των εννοιών και τη σημασία τους για ένα πιο αληθοφανές αποτέλεσμα. Η ισπανική ομάδα της εκδοτικής Accion Press κατάφερε να συμπυκνώσει σε ένα τόμο 170 σελίδων μοναδική τεχνογνωσία από μοντελιστές-επιστήμονες του είδους!

Συγγραφέας στο μεγαλύτερο ποσοστό ο "μέτρ" μοντελιστής Joaquin Garcia Gazquez, εκτός από δύο βινιέτες που είναι φτιαγμένες από τους Andrés Bernal και Javier Redondo. Προλογίζει εκτενώς ο εκδότης Rodrigo Hernandez Cabos, για να μας εισάγει στη φιλοσοφία της βινιέτας και τα μυστικά της, πριν ακόμα αρχίσουμε να τα ανακαλύπτουμε ένα προς ένα, στο τεχνικό μέρος, στις σελίδες που ακολουθούν.

Ολο το βιβλίο είναι δομημένο και γραμμένο σαν εγχειρίδιο/έρευνα-διατριβή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι τρομερά ενδιαφέρον ή εύκολο να αφομοιωθεί το περιεχόμενό του. Απλά ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται από την αρχή πως δεν αρκεί μια απλή ανάγνωση αλλά απαιτείται προσεκτική μελέτη, πειραματισμός σε παράλληλη βάση αλλά και επανάληψη του διαβάσματος.

Αφού διευκρινίσει τις βασικές έννοιες και ορολογίες ο συγγραφέας αναλύει το πώς μετασχηματίζουμε αλλά και ακολουθούμε πιστά μια ιδέα ή μια φωτογραφία σε μια βινιέτα. Στην πορεία υπάρχουν χρήσιμα αλλά και κρίσιμα εργαλεία, κανόνες και αρχές που δεν πρέπει να παραβλέπουμε ή να παραβιάζουμε – όπως πολύ συχνά γίνεται και βλέπουμε σε εκθέσεις/διαγωνισμούς.

Για να γίνουν όλα αυτά κατανοητά, εκτός από κείμενο και φωτογραφίες, υπάρχουν πολλά σκίτσα, διαγράμματα, ακόμα και πατρόν σε ημιδιαφανές ριζόχαρτο που μπορούμε να συμβουλευτούμε, ως παραδείγματα σχεδιασμού της βασικής δομής. Εμβόλιμα με τις γενικές τεχνικές συναντάμε εκπληκτικής ποιότητας μοντελιστικές κατασκευές, όλες στην κλίμακα 1/35. Οι φωτογραφίες (πάνω από 700) είναι αρκετά μεγάλες για να αντιληφθεί ο αναγνώστης ξεκάθαρα την κάθε τεχνική, αριθμημένες για παραπομπή από και προς το κείμενο και με συνοδεία επεξηγηματικής λεζάντας. Επίσης πολύ σημαντικό είναι η αισθητική σύνθεση της κάθε σελίδας, το λεγόμενο «κασέ» ή layout στην τέχνη των εκδόσεων, που σε κάνει να μελετάς ευχάριστα το περιεχόμενο από την αρχή ως το τέλος. Σίγουρα, όχι μόνο δεν πρόκειται να το βαρεθείτε εύκολα αλλά θα θέλετε να το έχετε συνεχώς ανοικτό στο πάγκο σας ενώ θα δοκιμάζετε διάφορα!

Σύνθεση, ισορροπία, άξονες συμμετρίας, αναλογία διαστάσεων, σοφές αποστάσεις που υποδηλώνουν κίνηση, κατεύθυνση θεμάτων, σημεία εστίασης του βλέμματος του θεατή, παράλληλες, διαγώνιες και κάθετες γραμμές που επηρεάζουν την αρμονία του συνόλου, καθώς και η θεωρία/κανόνας της «χρυσής τομής» αναλύονται διεξοδικά.

Oι τεχνικές δεν περιορίζονται μόνο στο έδαφος-βάση. Εμφαση δίνεται εκτός από οχήματα, άρματα μάχης και αξεσουάρ, στο σωστό στήσιμο, μετατροπή, πόζα, βάψιμο των φιγουρών, όχι μόνο στη στολή αλλά και στο δέρμα του προσώπου. Μια πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική βαψίματος προσώπου και στολής με αερογράφο και χρήση φωτισμάτων, σκιάσεων και βασικών αποχρώσεων θα σας προκαλέσει να την δοκιμάσετε. Επίσης αναλύονται παραδοσιακές και προχωρημένες τεχνικές φθοράς, παλιώματος, σκιάσεων, κλπ, πάνω σε επιφάνειες οχημάτων/αρμάτων με χρήση συνδυασμού πολλών διαφορετικών χρωμάτων σε λάδια για απόδοση τονικότητας, πως βάφουμε/φθείρουμε ρεαλιστικά τροχούς και ζάντες, κλπ.

Το έδαφος αναλύεται σε χωμάτινα, πετρώδη, αμμώδη, λασπώδη, παγωμένα, θαμνώδη, κλπ, πάνω σε βασικές συνταγές για μια επιτυχημένη βάση που επιτρέπει να χτίσουμε ότι θέλουμε επάνω της. Σημάδια από ερπύστριες και ρόδες, φυτά, δέντρα, θάμνοι, πεσμένα φύλλα, αξεσουάρ, κλπ, βρίσκουν το πώς/που/πότε/γιατί πρέπει να αποτυπωθούν. Σε όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση πχ. scratchbuilding ο συγγραφέας δίνει αναλυτικά όλες τις πληροφορίες και τα βήματα για το πώς έφτασε στο τελικό αποτέλεσμα από το μηδέν. Στα υλικά, εκτός από τα κλασικά λάδια σε σωληνάριο, γίνεται ευρεία χρήση ακρυλικών Τamiya, Vallejo, κλπ, με πίνακες χρωμάτων και κωδικούς-ονομασίες που χρησιμοποιήθηκαν. Συνεπώς, εκτός από τεχνικές διοραμάτων το βιβλίο έχει πολλαπλή ανάγνωση/χρήση, αφού μπορεί κάποιος παράλληλα να τελειοποιήσει τις τεχνικές του σε άρματα, οχήματα, φιγούρες και κτίρια!

Ένα Simca και ένα Kubelwagen από Tamiya και Dragon (πάντα σε 1/35) χρησιμεύουν ως κεντρικά θέματα για δύο υπέροχες βινιέτες με φιγούρες. Η φωτογραφία είναι παντού επαγγελματικού επιπέδου, προσεγμένη με τέλειο φωτισμό studio που αναδεικνύει όλες τις λεπτομέρειες. Από την όποια εμπειρία μας οι βινιέτες παίζει να είναι από τις κορυφαίες που έχουμε δεί ποτέ στη συγκεκριμένη κατηγορία θεμάτων. Υπήρξαν περιπτώσεις που ψάχναμε στις λεζάντες να επιβεβαιώσουμε ότι αυτά που βλέπαμε ήταν στην 1/35 και όχι στην 1/16 ή και μεγαλύτερα!

Ακολουθεί η βήμα προς βήμα διαμόρφωση βινιέτας με άρμα μάχης και εδώ βλέπουμε ρεαλιστικό βάψιμο ερπυστριών, με συνδυασμό αερογράφου και σκονών αγιογραφίας (pigments), αλλά και στεγνού πινέλου/μολυβιού.

Τα θέματα σχεδόν "πετάγονται" έξω από τις σελίδες (το λέμε εμείς που δεν είμαστε φανατικοί της ισπανικής σχολής – αν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το βιβλίο αυτό ακολουθεί κάποια γενική σχολή και όχι το προσωπικό ταλέντο των δημιουργών του).

Από ένα σημείο και μετά είναι πολύ δύσκολη η κριτική και η περιγραφή των όσων υπάρχουν μέσα σε αυτό το βιβλίο. Μια ματιά στο photo gallery πιο κάτω και θα καταλάβετε το γιατί… Υπάρχει τόση ενδιαφέρουσα και συμπυκνωμένη γνώση που προτείνουμε να το μελετήσετε όσο το δυνατόν πιο αργά και με εστιασμένη την προσοχή, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσετε πρακτική εφαρμογή στον πάγκο σας.

Η τελευταία βινιέτα, «Το πρώτο λουλούδι της Άνοιξης» κάπου στο Ανατολικό Μέτωπο, με κεντρικό θέμα τμήμα χωριάτικου σπιτιού, ένα ελαφρύ άρμα T-70 της MiniArt και τρείς φιγούρες σε ένα μισοχιονισμένο τοπίο, είναι σίγουρο ότι θα δώσει έμπνευση σε πολλούς να δοκιμάσουν κάτι αντίστοιχο…

Συμπερασματικά, αν σας αρέσουν/φτιάχνετε/θέλετε να φτιάξετε διοράματα ή βινιέτες, μην προσπεράσετε αυτό το βιβλίο. Είναι από τα καλύτερα, ίσως το καλύτερο από όσα έχουν περάσει από τα χέρια μας τα τελευταία χρόνια σε αυτήν την κατηγορία-θεματολογία. Η συγγραφική του ομάδα έχει το διπλό ταλέντο να είναι πρώτης τάξεως μοντελιστές και ταυτόχρονα ξέρει να αποκαλύπτει και να περιγράφει τα μυστικά της τέχνης στον αμύητο αλλά και τον γνώστη εξίσου.

Αν το αρχίσετε δύσκολα θα το αφήσετε και πιθανότατα να πιάσετε μολύβι και χαρτί για να σχεδιάσετε/αντιγράψετε τη βινιέτα που πάντοτε θέλατε να φτιάξετε. Ακόμα και όσοι δεν φτιάχνουν άρματα ή διοράματα, θα βρουν καταπληκτικές ιδέες που μπορούν να εφαρμόσουν στα δικά τους θέματα.

Oι παλαιότεροι μοντελιστές που έχουν φτιάξει σε 1/76 τα αρματικά θέματα της Μatchbox -σχεδόν όλα διέθεταν φιγούρες και μια μικρή αλλά εμπνευσμένη βάση- μπορούν να εκτιμήσουν τη σημασία της βινιέτας ως κατώφλι για μεγαλύτερα διοράματα, αλλά και πόσο μπροστά από την εποχή της ήταν η βρετανική εταιρία στον τρόπο που προσέγγιζε τον μοντελιστή, προκειμένου να του δείξει κάτι πιο ουσιαστικό από ότι φαίνεται με την πρώτη ματιά: υιοθετώντας βασικές αρχές που αναπτύσσονται γενναιόδωρα στο βιβλίο αυτό…

Το Vignettes-A How to Guide μπορείτε να το παραγγείλετε οnline επισκεπτόμενοι το πιο κάτω link:

http://www.euromodelismo.com/shop1/en/books-english/684-vignettes-a-how-to-guide-joaquin-garcia-gazquez-english.html

Στην Ελλάδα μπορείτε να το παραγγείλετε και εδώ:

https://www.discounthobbyzone.com/product_info.php?products_id=12563

 

Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)Vignettes – A How to Guide by Joaquin Garcia Gazquez (Accion Press)