RP TOOLZ, Punch & Die set (0,5-2mm), Photo-Etched Bender Tool, Roller Tool

RP TOOLZ, Punch & Die set (0,5-2mm), Photo-Etched Bender Tool, Roller Tool

H RP TΟΟLZ είναι μια σχετικά νέα εταιρία εξειδικευμένων μοντελιστικών εργαλείων από την Ουγγαρία. Η γκάμα της περιλαμβάνει προς το παρόν εννέα κωδικούς, από τους οποίους είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τρεις από τους πιο δημοφιλείς.

Το Punch & Die set είναι ιδανικό εργαλείο για τη κοπή τέλειων δίσκων από φύλλο πλαστικού, διαμέτρου από 0,5mm έως και 2 χιλιοστών (με επιλογή 16 διαφορετικών ενδιάμεσων διαμέτρων). Η κοπή μπορεί να συνδυαστεί για τη δημιουργία δικών μας πινάκων οργάνων στο κόκπιτ (πχ. με τη μορφή «σάντουιτς» παρεμβάλλοντας ένα διαφανές φύλλο πλαστικού, χαρακτηριστική περίπτωση όπου θέλουμε επαναλαμβανόμενες και τέλεια κομμένες τρύπες σε μια δύσκολη/περιορισμένη επιφάνεια). Επίσης είναι πολύ πρακτικό για το άνοιγμα ομοιόμορφων τρυπών σε νομείς και νευρώσεις σε φύλλο πλαστικού για χρήση στο εσωτερικό ατράκτων και πτερύγων, καθώς και στη δημιουργία εξωτερικών πριτσινιών ή προσθήκη λεπτομερειών σε θυρίδες ηλεκτρονικών (στρογγυλοί διακόπτες και μπουτόν). Οι εφαρμογές είναι άπειρες και όσοι, εκτός των μοντέλων αεροπλάνων, ασχολούνται με άρματα μάχης, με αυτοκίνητα ή με άλλες κατηγορίες μοντέλων θα ανακαλύψουν αμέτρητες άλλες χρήσεις. Να σημειωθεί ότι στη διεθνή αγορά κυκλοφορούν διάφορα παρόμοια εργαλεία, τα οποία όμως έχουν μερικά μειονεκτήματα, αθροιστικά ή επιμέρους. To σετ της RP TOOLZ υπερτερεί διότι συνδυάζει πολλά πλεονεκτήματα και δεν έχει τα μειονεκτήματα των ανταγωνιστών, όπως θα δούμε πιο κάτω.

Χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ποιότητα κατασκευής με κύριο υλικό το μέταλλο. Διαθέτει διαφανές πλεξιγκλάς στην άνω επιφάνεια (για να βλέπουμε ακριβώς που θέλουμε να κάνουμε την κάθε τρύπα), έχει μεγάλη γκάμα οπών (16 συνολικά από 0,5mm έως και 2 χιλιοστά διάμετρο), τα στελέχη-καρφιά έχουν βολική ευμεγέθη λαβή που υποβοηθά το χτύπημα, ενώ περιέχεται και ένα μικρό μεταλλικό σφυρί που προστατεύει το εργαλείο (και τα χέρια μας) δίνοντας όμως κατάλληλα ζυγισμένη δύναμη.

Η χρήση του είναι πολύ απλή. Ξεβιδώνουμε τις δύο μεγάλες βίδες, χαλαρώνοντας έτσι τις δύο πλάκες (πλεξιγκλάς και μεταλλική βάση) και βάζουμε ανάμεσά τους το φύλλο πλαστικού. Σφίγγουμε ξανά τις βίδες και τοποθετούμε το στέλεχος με το επιθυμητό μέγεθος «καρφιού» κάθετα μέσα στην τρύπα. Με το σφυράκι χτυπάμε 2-3 φορές μέχρι να βγεί από κάτω το δισκάκι, τέλεια κομμένο στη διάσταση που θέλουμε. Eπαναλαμβάνουμε για όσα δισκάκια χρειαζόμαστε ή για όσες τρύπες θέλουμε να κάνουμε στο φύλλο πλαστικού, εναλλάσσοντας τις διαμέτρους ανάλογα με τις ανάγκες μας. Φυσικά αντί για φύλλο πλαστικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και άλλο υλικό, όπως πολύ λεπτό φύλλο αλουμινίου, χαρτόνι ή και άλλα υλικά, κατόπιν βεβαίως πειραματισμού και κοινής λογικής που σημαίνει ότι η διάμετρος του καρφιού πρέπει να είναι ίση ή μικρότερη από το πάχος του υλικού που θέλουμε να τρυπήσουμε. Από δοκιμές που κάναμε μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του εργαλείου. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα κόψαμε τέλεια δισκάκια από φύλλο πλαστικού. Το μικρό σφυράκι (που δεν δίνει κανένας άλλος κατασκευαστής) είναι εργονομικά τέλειο και προφυλάσσει το στέλεχος -αλλά και τα χέρια μας- από άσκοπη/υπερβολική δύναμη που θα δίναμε με ένα κοινό σφυρί.

Το Punch & Die set προσφέρεται και σε έκδοση για εξάγωνα σχήματα που ασφαλώς είναι χρησιμότερα σε όσους φτιάχνουν άρματα μάχης και οχήματα κάθε είδους. Τα προσφερόμενα εξαγωνικά μεγέθη είναι από 0,7mm έως 1,25mm σε έξη ενδιάμεσες διαμέτρους.

Το δεύτερο εργαλείο της RP TOOLZ που δοκιμάσαμε είναι το Photo-Etched parts Bender tool. Πρόκειται για ένα κλασικό εργαλείο διπλώματος φωτοχαραγμένων/φωτο-τυπωμένων μεταλλικών επιφανειών, με το σημαντικό πλεονέκτημα του ωφέλιμου μήκους των 18cm. Tα 18 εκατοστά είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε όσους φτιάχνουν μοντέλα στις κλίμακες 1/48, 1/35, 1/32, 1/24 και πάνω διότι πολλές φορές τα κομμάτια που πρέπει να διπλώσουμε έχουν μεγάλο μήκος. Και εδώ η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική. Οι τρείς βίδες χαλαρώνουν και απομακρύνουν τη βάση από το άνω τμήμα για να τοποθετήσουμε ανάμεσα την επιφάνεια που θέλουμε να διπλώσουμε. Στη συσκευασία περιέχεται και ένα βιομηχανικό ξυράφι, το οποίο είναι τέλειο για τα περισσότερα διπλώματα. Για να διπλώσουμε μακρόστενα Photo-etched κομμάτια απλά ξεβιδώνουμε τελείως τις βίδες και περιστρέφουμε κατά 180 μοίρες την άνω μαύρη επιφάνεια. Εδώ αντί για το ξυράφι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ λεπτό, εύκαμπτο ατσάλινο χάρακα ή μια μεταλλική λάμα που θα βολεύει το χέρι μας. Να σημειωθεί πως η κάτω βάση δεν φέρει εγκοπή (αυλάκι) ή το μικρό σκαλοπάτι άλλων κατασκευαστών (λειτουργώντας σαν υπομόχλιο για να «φρενάρει» εκεί η λάμα με την οποία διπλώνουμε), αν και αυτό δεν επηρεάζει την ευκολία ή την ακρίβεια διπλώματος, καθώς η ακμή της άνω επιφάνειας είναι εξαιρετικά κοφτερή, σε σημείο που ο κατασκευαστής να προειδοποιεί για να την ασφάλεια των δακτύλων! Στις πρόχειρες δοκιμές μας με διάφορα photo-etched το εργαλείο συμπεριφέρθηκε άψογα και συνιστάται ανεπιφύλακτα. Το συγκεκριμένο εργαλείο προσφέρεται σε άλλα δύο μεγέθη (13cm & 8cm) με ίδια χαρακτηριστικά αλλά μικρότερο μήκος (και χαμηλότερη τιμή).

Το τρίτο εργαλείο είναι το Roller Tool. Στην ουσία είναι ένας αλουμινένιος, μπλέ ανωδιωμένος πολυκύλινδρος με επτά διαφορετικές διαμέτρους πάνω στο ίδιο στέλεχος. Πάνω σε αυτό το εργαλείο μπορούμε να τυλίξουμε φύλλο πλαστικού ή λεπτό μεταλλικό φύλλο και να του δώσουμε την επιθυμητή καμπυλότητα, χωρίς να ψάχνουμε κάθε φορά να βρούμε την κατάλληλη επιφάνεια σε άσχετα και ετερόκλητα αντικείμενα. Αντί για φύλλο μπορούμε επίσης να τυλίξουμε σύρμα, από σκληρό ή μαλακό μέταλλο, και να του δώσουμε διάφορα ημικυκλικά σχήματα ή να φτιάξουμε τέλειους κύκλους. Σε ότι αφορά το πλαστικό, αν το θερμάνουμε ελαφρά θα ακολουθήσει ακόμα πιο εύκολα την καμπυλότητα του εργαλείου.

Περισσότερα εργαλεία της RP TOOLΖ, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, reviews, καταστήματα πώλησης και τιμές θα βρείτε στο website της εταιρίας http://www.rptoolz.com

(Review date: December 2013)