Aero L-29 Delfin, ΑΜΚ (AvantGarde Model Kits) 1/48

Aero L-29 Delfin, ΑΜΚ 1/48

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄50 οι Σοβιετικοί αναζητούσαν ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος  για να αντικαταστήσουν τα μέχρι τότε διαθέσιμα απαρχαιωμένα εμβολοφόρα που διέθεταν για τον σκοπό αυτό. Εκτός των άλλων αυτό θα βοηθούσε τους νέους χειριστές να εισέλθουν πιο εύκολα στον κόσμο της αεροπροώθησης που ανέτελλε παγκοσμίως.  Εκείνα τα χρόνια η Τσεχοσλοβακία ανέπτυσσε το XL-29, ένα σχέδιο των Ζ. Rublic και  K. Tomas. Ήταν ένα αεροσκάφος μονοκινητήριο, χαμηλοπτέρυγο με μη οπισθοκλινείς πτέρυγες. Κατόπιν αξιολόγησης στο 1961 όλες οι χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας, πλην της Πολωνίας, το επέλεξαν για βασικό εκπαιδευτικό και η παραγωγή άρχισε το 1963. Μέχρι το 1974 που περατώθηκε η παραγωγή, είχαν κατασκευαστεί 3.600 αεροσκάφη που χρησιμοποιήθηκαν από αεροπορίες και ιδιώτες σε περισσότερες από 30 χώρες! Ακόμα και σήμερα αξιοποιείται από τις πολεμικές αεροπορίες έξι χωρών.

Το L-29 ήταν απλό σαν κατασκευή και εύκολο αεροπλάνο με ιδανικά πτητικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις. Μπορούσε να επιχειρεί από χωμάτινους διάδρομους  και χάρη στα μεγάλα φλαπς είχε δυνατότητα να από-προσγειώνεται με μικρές ταχύτητες. Εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος κάθονταν για πρώτη φορά σε εκτινασσόμενα καθίσματα. Με την τοποθέτηση φορέων μπορούσε να μεταφέρει εξωτερικά οπλικά φορτία, καθώς και φορείς πολυβόλων, κάλαθους ρουκετών, ελαφριές βόμβες αλλά και εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων.

Το κιτ της ΑΜΚ στην 1/48

Η ΑΜΚ είναι μια νέα, ελπιδοφόρα εταιρία παραγωγής πλαστικών μοντέλων από την Κίνα που ξεκίνησε μερικά πολύ ενδιαφέροντα θέματα μαχητικών και εκπαιδευτικών αεριωθούμενων στην 1/48. Κύριο χαρακτηριστικό της η πολύ καλή λεπτομέρεια όπως θα δούμε στη συνέχεια…

Ανοίγοντας το ενισχυμένο και όμορφα διακοσμημένο κουτί συναντάμε προσεκτικά συσκευασμένα σε ξεχωριστά σακουλάκια πέντε πλαίσια με 105 κομμάτια σε μεσαίο γκρι πλαστικό, ένα πλαίσιο με 9 διαφανή κομμάτια σε λεπτό και καθαρό πλαστικό, ένα με 27 φωτοχαραγμένα κομμάτια για τα φλαπς και τις επίπεδες κεραίες και τέλος ένα φύλλο με ομολογουμένως εντυπωσιακές χαλκομανίες που δίνουν δυνατότητα επιλογής  ανάμεσα σε 7 αεροσκάφη. Το 12σέλιδο φυλλάδιο με τις οδηγίες είναι έγχρωμο. Έχει ακριβή περιγραφή των ενεργειών που πρέπει να κάνει ο μοντελιστής για να ολοκληρώσει το μοντέλο χωρίς να αφήνει κενά. Η γράμμωση στις επιφάνειες των κομματιών είναι χαραγμένη και γενικά η λεπτομέρεια βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Στο κόκπιτ υπάρχει αρκετή λεπτομέρεια, τα καθίσματα των χειριστών αποτελούνται από 6 κομμάτια το καθένα. Οι πίνακες των οργάνων έχουν ανάγλυφα όργανα και παράλληλα αυτά δίνονται και σε χαλκομανίες. Στα πλευρικά τοιχώματα υπάρχει ανάγλυφη αναπαράσταση του υφάσματος με τα χαρακτηριστικά καρέ, μια ιδιαίτερη «πινελιά» που δεν την βλέπουμε συχνά. Οι φωλιές και  όλο το σύστημα προσγείωσης διαθέτουν ικανοποιητική ανάγλυφη λεπτομέρεια και βάθος. Το μόνο που θα μπορούσε να προσθέσει κάποιος είναι μερικές εξτρά σωληνώσεις, αν και με ένα προσεκτικό βάψιμο και wash αυτά που δίνει το κιτ είναι επαρκή. Τα χωριστά αερόφρενα είναι διάτρητα εσωτερικά και μπορούν να κολληθούν σε ανοικτή ή κλειστή θέση. Εκτός από τα πηδάλια κλίσεως, όλες οι άλλες επιφάνειες ελέγχου και τα φλαπς δίνονται χωριστά, με δυνατότητα να κολληθούν σε θέση διαφορετική από την ουδέτερη. Δοκιμαστική εφαρμογή στα κομμάτια της ατράκτου και των πτερύγων έδειξε καλή εφαρμογή, αν και αυτό με σιγουριά μπορεί να ειπωθεί μόνο μετά την συναρμολόγηση του μοντέλου. 

Συμπερασματικά…

Πρόκειται για ένα σύγχρονο κιτ, κορυφαίας τεχνολογίας καλουπαρίσματος, όπου δεν έγιναν αντιληπτά κάποια αρνητικά σημεία. Η κατασκευή προβλέπεται μάλλον απροβλημάτιστη με ευχάριστη εξέλιξη. Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία του κιτ είναι αναμφίβολα η επιλογή της παραλλαγής, αφού και οι…επτά  προτεινόμενες είναι δελεαστικές. Ακόμα και οι μονόχρωμες. Ίσως αυτό να οφείλεται και στο ότι ο γράφων είναι γοητευμένος από το παλιό, λιτό και όμορφο αυτό σκαρί! Εν αναμονή της κατασκευής αξίζει να παρακολουθείτε τις νέες κυκλοφορίες της ΑΜΚ, ιδιαίτερα αν σας ενδιαφέρουν τα σύγχρονα μαχητικά τζετ! 

 

Γιάννης Ασημάκος

 

 

Aero L-29 Delfin, ΑΜΚ 1/48 Aero L-29 Delfin, ΑΜΚ 1/48 Aero L-29 Delfin, ΑΜΚ 1/48 Aero L-29 Delfin, ΑΜΚ 1/48 Aero L-29 Delfin, ΑΜΚ 1/48 Aero L-29 Delfin, ΑΜΚ 1/48 Aero L-29 Delfin, ΑΜΚ 1/48 Aero L-29 Delfin, ΑΜΚ 1/48 Aero L-29 Delfin, ΑΜΚ 1/48