IAI Kfir C2/C7, AvantGarde Model Kits (AMK) 1/48

IAI Kfir C2/C7, AvantGarde Model Kits (AMK) 1/48

Επί δύο δεκαετίες (1976-1996) το ισραηλινό Kfir (νεαρό λιοντάρι στα εβραϊκά) ήταν το περήφανο δημιούργημα της ΙΑΙ (Ιsrael Aircraft Industries), ένα μαχητικό τζετ πολλαπλού ρόλου – παντός καιρού, που έδρασε με επιτυχία στους αραβοϊσραηλινούς πολέμους εκείνης της περιόδου, κυρίως ως βομβαρδιστικό.

Πέταξε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 1973 και στην ουσία ήταν μια ελαφρά τροποποιημένη αντιγραφή του γαλλικού Mirage 5 της Dassault, με ισραηλινά ηλεκτρονικά συστήματα και επίσης ισραηλινής κατασκευής κινητήρα (βασισμένο στον J79 της General Electric).

Η ισραηλινή αεροπορία ήταν ήδη καλός πελάτης της Dassault, έχοντας αγοράσει το Mirage III και το 1969 ήταν έτοιμη να παραλάβει 50 Mirage 5J, όταν η γαλλική κυβέρνηση έβαλε εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ λόγω των επιθέσεων του τελευταίου στο Λίβανο το 1968. Ως αντίδραση οι Ισραηλινοί το αντέγραψαν και δημιούργησαν το Nesher, που όμως δεν τους ικανοποίησε ιδιαίτερα και έτσι, λίγο αργότερα, προέκυψε το ακόμα πιο βελτιωμένο Kfir.

Eλαβε μέρος στον Πόλεμο του Yom Kippur το 1973 και στις επιθέσεις στο Λίβανο το 1982. Συνολικά κατασκευάστηκαν 220 αεροσκάφη όλων των τύπων (C1/C2/C7), ενώ στα μέσα της δεκαετίας του ‘80 περίπου 20 τροποποιημένα Kfir (F-21) δόθηκαν με μίσθωση στις αεροπορίες του αμερικανικού ναυτικού και των πεζοναυτών για να χρησιμοποιηθούν σε σχολές τύπου Top Gun σε ρόλους αντιπάλου.

Το κιτ της ΑΜΚ στην 1/48

Πάνω από 250 κομμάτια αποτελούν το νέο κιτ της κινεζικής ΑΜΚ στην 1/48 (στην ουσία το πρώτο της, με κωδικό 88001).

Όλα τα κομμάτια είναι σε γκρί και διαφανές πλαστικό, πολύ προσεκτικά συσκευασμένα μέσα σε διαφανή νάϋλον σακουλάκια που ξανακλείνουν. Συνοδεύονται από μία καλοτυπωμένη καρτέλα χαλκομανιών και 16σέλιδο έγχρωμο φυλλάδιο οδηγιών.

Εξαρχής πρέπει να αποφασίσει κανείς αν θα φτιάξει την έκδοση C-2 ή την πιο βελτιωμένη C-7, καθώς περιλαμβάνονται εξτρά διαφορετικά κομμάτια για τις εξωτερικές μικροδιαφορές, καθώς οι πιο ουσιαστικές ήταν στο εσωτερικό (κινητήρας, ηλεκτρονικά).

Η συναρμολόγηση ξεκινά από το κόκπιτ όπου βρίσκουμε πολύ καλή λεπτομέρεια, με ανάγλυφους πίνακες και κονσόλες, δύο ειδών εκτινασσόμενα καθίσματα (για το C-2 και το C-7), χειριστήριο, χαλκομανίες για τα όργανα και καλύπτρα σε δύο κομμάτια για να μπορεί να κολληθεί ανοικτή η κλειστή. Τα διαφανή είναι πολύ λεπτά και καθαρά, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται HUD και τα φώτα ναυτιλίας.

Η γράμμωση είναι παντού πολύ καθαρά χαραγμένη, στο σωστό βάθος, χωρίς υπερβολές, αναμεμειγμένη με επίσης χαραγμένα πριτσίνια και μικρά panels ή θυρίδες προσιτότητας όπου απαιτείται.

Η εξαγωγή του κινητήρα έχει το απαραίτητο βάθος και λεπτομέρεια στο ακροφύσιο, ενώ με πολύ καλή λεπτομέρεια αποδίδεται και το σύστημα προσγείωσης, με βαθειές φωλεές γεμάτες ανάγλυφες σωληνώσεις.

Γενικά είναι εμφανής η προσπάθεια του εργοστασίου να προσφέρει ένα κιτ εύκολο στη συναρμολόγηση, με πολύ καλή εφαρμογή, χωρίς συμβιβασμούς στη λεπτομέρεια. Ωστόσο δεν περιλαμβάνονται χωριστά πηδάλια ή αερόφρενα στις πτέρυγες, αν και σε ένα τέτοιο τζετ αυτά δεν δημιουργούν ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς οι καθαρές αεροδυναμικές γραμμές είναι το ζητούμενο σε τέτοια επιθετικά σχήματα.

Ο οπλισμός κρίνεται υπερπλήρης με πυραύλους Python-3 AAM, βόμβες ΜΚ82 σε φορείς TER, Laser guided GBU-12, Griffin και εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου.

Η καρτέλα χαλκομανιών προσφέρει σήματα για δύο ισραηλινά αεροσκάφη, ένα δύο τόνων γκρί C-2 και ένα C-7 με τρίχρωμη παραλλαγή (καφέ, ερημί, πράσινο ανοικτό) στις άνω επιφάνειες και γκρί στις κάτω. Περιλαμβάνουν άφθονα προειδοποιητικά μαζί με το απαραίτητο σχεδιάγραμμα για την σωστή τοποθέτησή τους.

Συμπερασματικά ένα πολύ λεπτομερές κιτ του Kfir με μεγάλο πλεονέκτημα την ευκολία κατασκευής του και την εμφανή ποιότητα σε όλες τις βαθμίδες παραγωγής του.

 

 

IAI Kfir C2/C7, AvantGarde Model Kits (AMK) 1/48IAI Kfir C2/C7, AvantGarde Model Kits (AMK) 1/48IAI Kfir C2/C7, AvantGarde Model Kits (AMK) 1/48IAI Kfir C2/C7, AvantGarde Model Kits (AMK) 1/48IAI Kfir C2/C7, AvantGarde Model Kits (AMK) 1/48IAI Kfir C2/C7, AvantGarde Model Kits (AMK) 1/48IAI Kfir C2/C7, AvantGarde Model Kits (AMK) 1/48IAI Kfir C2/C7, AvantGarde Model Kits (AMK) 1/48IAI Kfir C2/C7, AvantGarde Model Kits (AMK) 1/48IAI Kfir C2/C7, AvantGarde Model Kits (AMK) 1/48