Hasegawa 1/24 Kubelwagen Type 82 (DAK – Afrika Korps)

Kubelwagen historic photo

Σύντομη Ιστορία

Το πιο πολυχρησιμοποιημένο τετράτροχο όχημα του γερμανικού στρατού κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν αναμφισβήτητα το Kubelwagen. Σχεδιασμένο από τον Φερδινάνδο Πόρσε το 1938, βασίστηκε στην παράλληλη εξέλιξη του σασσί του επίσης διάσημου «Σκαραβαίου» και μπήκε σε μαζική παραγωγή το Φεβρουάριο του 1940. Πάνω από 50.000 μονάδες κατασκευάστηκαν μέχρι το 1945 και μερικές από αυτές διατηρούνται άψογα και στην Ελλάδα από μέλη του συλλόγου διατήρησης ιστορικών οχημάτων (ΣΔΙΟ).

Η επιτυχία του Kubelwagen γίνεται ακόμα πιο μεγάλη από το γεγονός ότι σε αντίθεση με το αμερικανικό αντίστοιχό του, το Willys Jeep, είχε την κίνηση μόνο στους 2 πίσω και όχι στους 4 τροχούς, με κινητήρα τοποθετημένο πίσω και απόδοση μόλις 22 ίππους (σε σύγκριση με τους 60ΗP του Willys). Παράλληλα το γερμανικό όχημα ήταν πιο άνετο για 4 επιβάτες, πιο απλό στην παραγωγή, ευκολότερο στη συντήρηση, πιο ανθεκτικό στη σκληρή χρήση, ταχύτερο, με αποθηκευτικούς χώρους, καλύτερη προστασία (πόρτες) και πολύ αποτελεσματικό σε κάθε τύπο εδάφους. Στην ουσία οι τεχνολογικές του καινοτομίες στο σύστημα μετάδοσης κίνησης, στο προηγμένο διαφορικό του και η πλήρως ανεξάρτητη ανάρτηση σε κάθε τροχό ήταν αυτές που το έκαναν να συμπεριφέρεται πολλές φορές καλύτερα και από τετρακίνητο στο πεδίο της μάχης. Για παράδειγμα σε απότομες ανηφόρες ήταν πιο ασφαλές λόγω χαμηλού κέντρου βάρους ενώ η πίσω κίνηση ήταν συνειδητή επιλογή και πρόσφερε ευελιξία ακόμα και σε άμμο, χιόνι ή λάσπη.

(Για να διαβάσετε το κατασκευαστικό άρθρο του Kubelwagen της Ηasegawa στην 1/24 κάντε κλίκ στο link επάνω αριστερά:

Kεφάλαιο Μοντελισμός-Κατασκευές)

 

Kubelwagen Type 82 (DAK – Afrika Korps)Kubelwagen Type 82 (DAK – Afrika Korps)Kubelwagen Type 82 (DAK – Afrika Korps)Kubelwagen Type 82 (DAK – Afrika Korps)Kubelwagen Type 82 (DAK – Afrika Korps)Kubelwagen Type 82 (DAK – Afrika Korps)
Ημερομηνία: 
1941
Κατηγορία ιστορίας: 

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές