SUPERMARINE SPITFIRE Μk Vb, Γιάννης Πλαγής, Iστορικό

SUPERMARINE SPITFIRE Μk Vb
Επιμέλεια: 

 

Στις 10 Μαρτίου του 1919 γεννήθηκε στο Χάρτλεϋ της Νότιας Ροδεσίας ο Ιωάννης Πλαγής από Έλληνες γονείς (τον Αγοραστό Πλαγή και την Ελένη Ροσέλη από τη Λήμνο, οι οποίοι είχαν μεταναστεύσει στη Ροδεσία*). Με το ξεκίνημα του Β΄ Π.Π. θέλησε να καταταγεί στην πολεμική αεροπορία της χώρας αυτής, αλλά δεν έγινε δεκτός λόγω της Ελληνικής υπηκοότητας που είχε. Αντίθετα η αίτηση που έκανε στην RAF έγινε αμέσως δεκτή, αφού υπήρχε μεγάλη έλλειψη χειριστών. Η εκπαίδευσή του σαν χειριστή άρχισε το 1940 και περατώθηκε τον Ιανουάριο του 1942. Τις πρώτες μέρες του Μαρτίου 1942  μετατέθηκε στην Μάλτα και ήταν από τους πρώτους συμμάχους χειριστές που έφτασαν για να υπερασπιστούν το νησί πετώντας Spitfire Mk Vb. Χάρις στο μεγάλο του ταλέντο σημείωσε στους πρώτους μήνες τις περισσότερες καταρρίψεις του. Το τίμημα ήταν μεγάλη ψυχολογική και σωματική κόπωση και κρίθηκε απαραίτητο να ανακληθεί πίσω στην Βρετανία για να συνέλθει. Τον Σεπτέμβριο του 1943 επανήλθε στα καθήκοντά του σαν διοικητής της 64 μοίρας στην νότια Αγγλία όπου εκτελούσε αποστολές συνοδείας βομβαρδιστικών, αλλά και αναγνώρισης επάνω από την Ευρώπη. Τον Ιούλιο του 1944 ανέλαβε την διοίκηση της 126 μοίρας που πετούσε Mk IX,  και τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς καταρρίφτηκε από αντιαεροπορικό επάνω από το Άρνεμ. Σύντομα η Mοίρα του εφοδιάστηκε με Mustang III  με τα οποία πέταξε σε αποστολές συνοδείας μέχρι το τέλος του πολέμου.  Μία από τις πιο γνωστές αποστολές που έλαβε μέρος, ήταν η επιδρομή των Mosquito  την 17η Μαρτίου 1945 στο αρχηγείο της Γκεστάπο στην Δανία. Συνέχισε να πετά μέχρι το 1948, οπότε αποστρατεύτηκε, για να επιστρέψει στην γενέτειρα πόλη του, όπου ασχολήθηκε με επιχειρήσεις. Μερικά χρόνια αργότερα έθεσε τέρμα στην ζωή του για λόγους που δεν έγιναν ποτέ γνωστοί. Συνολικά πέτυχε 16 καταρρίψεις κατά την διάρκεια του πολέμου και στα αεροπλάνα με τα οποία πέταξε, είχε πάντα γραμμένο μπροστά από το κόκπιτ το όνομα KAY το οποίο ανήκε στην αγαπημένη του αδελφή. 

Περισσότερα για τον Αγοραστό Πλαγή μπορείτε να διαβάσετε στον καταπληκτικό δεύτερο τόμο "Ελληνες σε Ξένα Κόκπιτ" (Eagle Aviation Publications).

 

* Ροδεσία: Από το 1980 γνωστή πλέον ως Ζιμπάμπουε.

 

Χρήσιμα Links

http://imansolas.freeservers.com/Aces/John_Plagis_en.html

http://acesofww2.com/rhodesia/plagis/#.UjT3QX_LK68

http://el.wikipedia.org/wiki/Ιωάννης_Αγοραστός_Πλαγής

 

Στο πιο κάτω link μπορείτε να δείτε πως φτιάξαμε το αεροσκάφος του Ελληνα Ασσου με βάση το κιτ της Hasegawa σε κλίμακα 1/48!

Δείτε ακόμα ...

Μοντελισμός - Κατασκευές