Οπούντιος Λοκρός, Θερμοπύλες 480 πΧ (90mm)

Οπούντιος Λοκρός, Θερμοπύλες 480 πΧ (90mm)
Εταιρία: 

Λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός της (αλλά και του ιστορικού υπόβαθρου), αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε μια φιγούρα της κορεατικής εταιρίας Seil Models στα 90mm. H συγκεκριμένη εταιρία  έχει διακόψει τη λειτουργία της εδώ και καιρό. Η φιγούρα είναι βασισμένη στην εικονογράφηση του Χρήστου Γιαννόπουλου και αποτελείται από 17 κομμάτια λευκού μετάλλου. Η χύτευση και η λεπτομέρειά της είναι πολύ καλή και την επιλέξαμε για την πολύ ρεαλιστική πόζα που διαθέτει. Στα κομμάτια της περιλαμβάνονται τρία κεφάλια, δύο κράνη, τέσσερα λοφία και λινοθώρακας με μεταλλικές φολίδες στο κάτω μέρος. Επίσης δύο μεγάλα λοφία  (χαρακτηριστικό των Οπούντιων Λοκρων), ξίφος και ασπίδα.

Η φιγούρα βάφτηκε εξ ολοκλήρου με ακρυλικά χρώματα της ισπανικής εταιρίας Vallejo, ενώ για το πρόσωπο και τα γυμνά μέρη χρησιμοποιήσαμε το σετ «flesh» της επίσης ισπανικής εταιρίας Αndrea. Επιπροσθέτως χρησιμοποιήσαμε με επιτυχία τα ακρυλικά μελάνια της Citadel και στα χρυσά μέρη λίγη σκόνη αγιογραφίας. Για το έδαφος χρησιμοποιήσαμε υγρή πέτρα της Vallejo και κάποια θαμνάκια. Η ξύλινη βάση είναι της Pegaso (5x5 cm)

Λίγα λόγια για την Ιστορία…

Η Οπουντία Λοκρίδα βρισκόταν βόρεια της Φωκίδας και βορειοδυτικά της Βοιωτίας, κατά μήκος του βόρειου Ευβοϊκού κόλπου, από τις Θερμοπύλες κοντά στον Μαλιακό κόλπο μέχρι την πόλη Αλαί (σημερινός Θεολόγος) που αποτελούσε το σύνορο με την Βοιωτία. Η περιοχή αυτή, αντιστοιχεί περίπου με τη σημερινή περιοχή της επαρχίας Λοκρίδας του Νομού Φθιώτιδας.
Πρωτεύουσά της ήταν ο Οπούς (πιθανόν η σημερινή Αταλάντη, άλλοι θεωρούν την σημερινή Τραγάνα), που ήκμασε κατά τον 5ο αι. π.Χ. Από αυτήν οι κάτοικοι ολόκληρης της Ανατολικής Λοκρίδας ονομάζονταν Οπούντιοι Λοκροί, ή Εώες (Ανατολικοί) Λοκροί.

Οι Οπούντιοι Λοκροί ήταν από τους λίγους μη Πελοποννήσιους, μαζί με τους συγγενείς και γείτονες τους Φωκείς και τους Θεσπιείς, οι οποίοι ακολούθησαν τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες για την υπεράσπισή της Ελλάδας από την επιδρομή των Περσών. Στη ναυμαχία στο Αρτεμίσιο το 480 π.Χ., συνέβαλλαν με επτά πεντηκοντόρους. Μετά την ναυμαχία, οι Πέρσες υπέταξαν την Οπούντια Λοκρίδα, που δεν είχε την δύναμη να αντιμετωπίσει μόνη της τον στρατό του Ξέρξη. Στη μάχη των Πλαταιών, οι υποταγμένοι Οπούντιοι, αναγκάζονται να πολεμήσουν στο πλευρό των Περσών μαζί με τους Μακεδόνες, τους Θεσσαλούς, τους Φωκείς και τους Θηβαίους.

Προετοιμασία και βάψιμο φιγούρας

Οι ελάχιστες γραμμές του καλουπιού πάνω στη φιγούρα καθαρίστηκαν με ταχυτροχό και ντουκόχαρτα. Στη συνέχεια πλύθηκαν τα κομμάτια και ασταρώθηκαν με το καταπληκτικό αστάρι grey plastic primer της hicote. Επιλέξαμε να βάψουμε τα κομμάτια της φιγούρας πριν τα κολλήσουμε, λόγω της πολύ καλής τους εφαρμογής.

Ξεκινήσαμε με την βαφή των γυμνών μερών, χρησιμοποιώντας το σετ προσώπου της Αndrea. Σαν βασικό χρώμα πήραμε το Νο.2, σε αναλογία 1 μέρος χρώματος και 5 μέρη νερού. Το ίδιο επαναλάβαμε αρκετές φορές σε πολύ λεπτά στρώματα, σε διάρκεια δύο ημερών, για αποφυγή "χτισίματος".

Φωτίσματα έγιναν προσθέτοντας (στο βασικό ως άνω χρώμα) ελάχιστο από το Νο.3 του σετ, και πάλι με την ίδια τακτική των πολύ αραιών στρωμάτων . Στο υπάρχον μείγμα των φωτισμάτων προσθέσαμε ελάχιστο από το Νο.4 και κάναμε έξτρα φωτίσματα σε επιλεγμένα σημεία του προσώπου και του δέρματος.

Σκιάσεις κάναμε προσθέτοντας στο βασικό χρώμα ελάχιστο από το Νο.6 σε δύο λεπτά χέρια, με αναλογία χρώματος - νερού και πάλι 1:12  και μια σκίαση με τα μελάνια  orgyn flesh + sephia της Citadel σε αναλογία 1:1.

Για τον χιτώνα χρησιμοποιήσαμε σαν βασικό το knarloc green της Citadel. Φωτίσματα κάναμε προσθέτοντας στο βασικό χρώμα ελάχιστο από το Νο.3 της Αndrea. Eξτρά φωτίσματα κάναμε προσθέτοντας στο μείγμα μας ελάχιστο ice yellow της Vallejo. Σκιάσεις έγιναν με το μελάνι Thraka green της Citadel και η διακοσμητική μπορντούρα του μανδύα έγινε με το dark green της Vallejo.

H ζώνη στήριξης της θήκης του ξίφους περάστηκε με το 026 της Vallejo. Φωτίσαμε προσθέτοντας το Νο.3 και σκιάσαμε με προσθήκη στο βασικό του 080 της Vallejo και του 17041 για έντονη σκίαση.

Tα δερμάτινα μέρη βάφτηκαν με το flat brown της Vallejo σε αναλογία χρώματος-νερού 1:5. Φωτίσματα έγιναν με την προσθήκη του Νο.3 και έντονα φωτίσματα προσθέτοντας και άλλο από το Νο.3. Για τη σκίαση προσθέσαμε το german black brown (822) της Vallejo και επιπλέον σκίαση έγινε με το devlan mud της Citadel.

Για κράνος, φολίδες και περικνημίδες χρησιμοποιήθηκε σαν βασικό χρυσή σκόνη αγιογραφίας που ανακατέψαμε σε γυαλιστερό βερνίκι. Στη συνέχεια περάσαμε ένα μείγμα από 939 (Vallejo)+057 (Vallejo)+Gold και τονίσαμε με το μελάνι devlan mud της Citadel.

Στο λοφίο βάψαμε με Red+Light Brown και φωτίσαμε προσθέτοντας ελάχιστο Vermilion. Σκιάσαμε με devlan mud + red της Citadel και στο καφέ με Sephia.

Την ασπίδα τη βάψαμε αφού κολλήσαμε όλα τα μεταλλικά μέρη. Εσωτερικά βάψαμε το βασικό με το chalthan brown της Citadel σε αναλογία 1 χρώμα προς 3 μέρη νερού. Φωτίσαμε με ελάχισταo Ιce Υellow. Σκιάσαμε με Shephia και devlan mud της Citadel. Εξωτερικά τη βάψαμε με Μechride red της Citadel. Το σχέδιο στην μπροστινή πλευρά είναι από αγγείο της περιοχής των Θερμοπυλών.