Μετατρέποντας χαλασμένα πινέλα σε χρήσιμα εργαλεία!

Μετατρέποντας χαλασμένα πινέλα σε χρήσιμα εργαλεία!

Χρησιμοποιώντας απλά υλικά μετατρέπουμε άχρηστα πινέλα σε εργαλεία κατάλληλα για φθορές, σωστή τοποθέτηση χαλκομανιών και αρκετές χρήσεις που θα βρείτε μόνοι σας!

Κάποια στιγμή ένα πινέλο χάνει τελείως τις τρίχες του ή αυτές χάνουν τόσο το σχήμα τους που ετοιμαζόμαστε να το πετάξουμε ή να το μετατρέψουμε σε αναδευτήρα χρωμάτων.

Μπορούμε όμως και καλύτερα. Στην πιο κάτω φωτό βλέπουμε επάνω ένα παλιό πινέλο στο οποίο έχουμε σφηνώσει ένα κομμάτι από βαμβακερό δίσκο ντεμακιγιάζ, στο μέσον ένα χαλασμένο Weathering Sponge της Tamiya όπου έχουμε προσθέσει κομμάτι από αφρολέξ και κάτω το αυθεντικό εργαλείο της Tamiya πού ακόμα διατηρείται ως έχει. Πιο κάτω βλέπουμε μια χοντρή οδοντογλυφίδα-στικ για μεζέδες, στο φαρδύ μέρος της οποίας έχουμε τυλίξει πάλι ένα κομμάτι από βαμβακερό δίσκο, έχοντας έτσι ένα απλό εργαλείο για να πιέζουμε και να απορροφάμε το νερό των χαλκομανιών που μόλις έχουμε τοποθετήσει στο μοντέλο μας.

Στην αμέσως πιο κάτω φωτογραφία βλέπουμε το πώς θα σφηνώσουμε το βαμβακερό κομμάτι στο κενό μεταλλικό στέλεχος του πινέλου: Αφαιρούμε τελείως το μεταλλικό στέλεχος από την ξύλινη λαβή του πινέλου και -με τη λαβίδα αρχικά- και μετά με τη βοήθεια του ξύλινου στικ, χώνουμε την άκρη του βαμβακερού υφάσματος μέσα στο κενό μεταλλικό σωλήνα (από το μπροστινό, μικρότερο άνοιγμα του σωλήνα). Εννοείται ότι έχουμε πετάξει και καθαρίσει όλα τα υπολείματα από τρίχες. Για να βοηθήσουμε το βαμβάκι να χωθεί μέσα το υγραίνουμε με λίγο νερό μόνο στην άκρη του. Οταν βεβαιωθούμε ότι έχει σφηνώσει καλά, επανατοποθετούμε το μεταλλικό στέλεχος στη λαβή του πινέλου και είμαστε έτοιμοι. Μόλις το βαμβάκι φθαρεί ή βρωμίσει το αντικαθιστούμε με τον ίδιο τρόπο.

Στην πιο κάτω φωτογραφία: Τυλίγοντας λίγο σελλοτέϊπ (γύρω από το κομμάτι που έχουμε κόψει από το βαμβακερό τετραγωνάκι) το ασφαλίζουμε πάνω από το ξύλινο στικ και έχουμε ένα απλό εργαλείο για να σκουπίζουμε το νερό από τις χαλκομανίες ή να το χρησιμοποιούμε για φθορές στα καμουφλάζ. Είναι πολύ πιο αποδοτικό από την απλή μπατονέτα, δεν αφήνει ενοχλητικά νημάτια και αντέχει περισσότερη χρήση.

Κάτω φωτό: Το Weathering Sponge της Tamiya είναι χρήσιμο για φθορές ή για τις χαλκομανίες (απορροφά νερό αλλά και μας βοηθά να κεντράρουμε τα σήματα ενώ τα μετακινούμε και τα πιέζουμε απαλά) αλλά φθείρεται γρήγορα. Ακόμα και αν δεν χρησιμοποιηθεί ποτέ, το σφουγγαράκι γίνεται με τον καιρό εύθραστο και με το άγγιγμα μπορεί να διαλυθεί σε κομματάκια. Μην πετάξετε το εργαλείο. Αφαιρέστε το μεταλλικό στέλεχος, βγάλτε τα υπολείματα του σπόγγου και σφηνώστε στον κενό χώρο ένα κομμάτι αφρολέξ, όσο καλύτερης ποιότητας και πιο μαλακό μπορείτε να βρείτε. Ενα ξύλινο στικ ή μια οδοντογλυφίδα θα σας βοηθήσει να το σφηνώσετε μέσα στο στέλεχος. Μια άλλη χρήση του αφρολέξ είναι να απλώνουμε με τυχαίο τρόπο μασκόλ πάνω στο καμουφλάζ, προκειμένου να ψεκάσουμε από πάνω ένα πιο ανοικτό ή σκουρότερο χρώμα και να πετύχουμε εφέ ξεφλουδίσματος.

Κάτω: Η πρώτη ύλη για την μετατροπή παλιών πινέλων: Bαμβακεροί δίσκοι ντεμακιγιάζ. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώς έχουν αλλά πάνω στα εργαλεία μας αποκτούν μεγαλύτερη ευελιξία πάνω στο μοντέλο.

Οι μετατροπές αυτές δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολες και θα παρατείνουν επ΄ άπειρον τη ζωή εργαλείων που διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια! Δοκιμάστε τις!