Φτιάξτε το δικό σας στόκο μοντελισμού

Φτιάξτε το δικό σας στόκο μοντελισμού

Σε μια πολύ παλιά «ΠΤΗΣΗ» (όταν ακόμα είχε σελίδες μοντελισμού) είχα γράψει μια εύκολη συνταγή για «οικιακό» στόκο, ανώτερης ποιότητας σε σχέση με τα συνήθως μέτρια σωληνάρια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Σε μια μικρή ποσότητα Cellulose Dope (βερνίκι σελουλόζης που το βρίσκουμε σε καταστήματα ειδών αερομοντελισμού) ρίχνουμε και ανακατεύουμε ίση ποσότητα από κοινό τάλκ. Ελέγχουμε την πυκνότητα του μίγματος ρίχνοντας περισσότερο ταλκ αν μας βγαίνει αραιό ή περισσότερο βερνίκι αν βγαίνει σφικτό.

Φτιάχνουμε μόνο την ποσότητα που θα χρειαστούμε για τη συγκεκριμένη εργασία, διότι ότι περισσέψει θα γίνει στο τέλος... πέτρα.

Με την σπάτουλα τοποθετούμε το στόκο στο μοντέλο και μετά από μερικές ώρες μπορούμε να τρίψουμε (δοκιμάζουμε και σε ένα σημείο πειραματισμού, όχι στο μοντέλο, για να βεβαιωθούμε ότι το στόκος έχει σκληρύνει – αν το μίγμα είναι πηχτό και η θερμοκρασία κατάλληλη μπορεί να τρίψουμε και σε μισή ώρα).

Τρίβοντας (συνήθως με βρεγμένο ντουκόχαρτο 800 βαθμών για αρχή) θα διαπιστώσουμε ότι ο στόκος μας δεν «φεύγει» σε κομματάκια ούτε παρουσιάζει μικροσκοπικά κενά-ρωγμές στο εσωτερικό του, ενοχλητικά στοιχεία που συναντάμε στα περισσότερα σωληνάρια του εμπορίου. Ετσι μπορεί από το πρώτο χέρι τριψίματος να έχουμε τελειώσει με το στοκάρισμα και να μην χρειάζεται δεύτερο ή και τρίτο πέρασμα με στόκο.

Η εξήγηση είναι απλή. Το Cellulose Dope μόνο του είναι πολύ επιθετικό προς το πλαστικό πολυστερίνης και το λιώνει ερχόμενο σε επαφή μαζί του. Όμως το ταλκ αδρανοποιεί το 80% της επιθετικότητάς του, αφήνοντας ένα χρήσιμο 20% χάρη στο οποίο το μίγμα κολλάει - σχεδόν γίνεται ένα σώμα - με το πλαστικό του μοντέλου, με αποτέλεσμα να μην φεύγουν κομματάκια με το τρίψιμο. Επίσης το ταλκ το κάνει να τρίβεται σχετικά εύκολα. Η τριβόμενη επιφάνεια θα διαπιστώσουμε ότι είναι πολύ πιο λεία σε σχέση με κοινούς μοντελιστικούς στόκους, πράγμα πολύ σημαντικό για την ομοιομορφία της επιφάνειας που θα δεχτεί το αστάρι ή το χρώμα (ειδικά αν δεν περάσουμε αστάρι).

Παραλλαγή της μεθόδου αυτής είναι η αντικατάσταση του βερνικιού (που ίσως δυσκολευτούν να το βρούν κάποιοι) με κυανοακρυλική κόλλα στιγμής (Logo, Loctite, κλπ). Δεν το έχουμε δοκιμάσει ακόμα αλλά όσοι το δοκίμασαν είναι ευχαριστημένοι, αν και έχουμε μια επιφύλαξη στο ότι το μίγμα δεν θα έχει πολύ χρόνο δουλέματος, δηλαδή θα στεγνώνει γρήγορα, ενώ ακόμα θα το βάζουμε πάνω στο μοντέλο, δυσκολεύοντας το ομοιόμορφο στρώσιμο. Από την άλλη αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι ο στόκος θα σκληραίνει πολύ γρήγορα και δεν χρειάζεται να περιμένουμε ώρες για να τρίψουμε. Σε μικρές ρωγμές πολλοί χρησιμοποιούν και σκέτη κυανοακρυλική (χωρίς το ταλκ) που όταν στεγνώσει γίνεται πολύ σκληρή. Προσοχή να είναι κάπως παχύρευστη ή τύπου τζελ για να στέκεται εκεί που θέλετε να έχει όγκο, για να καλύψει το κενό και να μην τρέχει στις γραμμώσεις του μοντέλου με καταστροφικά αποτελέσματα.

Μία ακόμα παραλλαγή της μεθόδου είναι η ανάμειξη κυανοακρυλικής κόλλας με μαγειρική σόδα. Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε μια super-fast εκτέλεση που δεν χρειάζεται κάν ανάμειξη!

Σε κάθε περίπτωση όλες οι τεχνικές πρέπει να δοκιμάζονται πρώτα σε ένα μοντέλο δοκιμής – πειραματόζωο για να μην θέτουν σε ρίσκο το τελευταίο μας δημιούργημα.

Xρήσιμο Link (από όπου και η φωτό που δημοσιεύουμε):

http://s3.zetaboards.com/locate_and_cement/topic/744332/1/#new

ΣΚ

 

 

Youtube Video: