Aποθηκεύστε τα χρώματα

Aποθηκεύστε τα χρώματα

Ένα βασικό λάθος που κάνουμε είναι, λειτουργώντας παρορμητικά, να αγοράζουμε πολύ περισσότερα χρώματα από αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε. Φυσικά ως ένα βαθμό είναι αδύνατο να το αποφύγουμε αλλά τουλάχιστον μπορούμε να οργανωθούμε ώστε να τα βρίσκουμε εύκολα.

Συνήθως μετά από αρκετά χρόνια καταλήγουμε να έχουμε πληθώρα κουτιών ή μπουκαλιών σε πολλά μεγέθη και διάφορους τύπους: aκρυλικά, σμάλτα, laquer, και όλοι οι ενδιάμεσοι συνδυασμοί καθώς κάθε εταιρία έχει και τη δική της φόρμουλα.

Μια καλή αρχή είναι να ανοίγουμε κατά καιρούς όλα τα παλιά χρώματα και να πετάμε τη σαβούρα. Χρώματα που έχουν πήξει και νομίζουμε ότι είναι εντάξει, ύποπτα χρώματα που έχουν αρχίσει να πήζουν και να σβολιάζουν, κλπ. Αφού πετάξουμε τη σαβούρα (έτσι δεν θα έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις την πιο ακατάλληλη στιγμή δηλαδή λίγο πρίν βάψουμε) κάνουμε ένα διαχωρισμό σε ακρυλικά και μη. Ενας άλλος διαχωρισμός είναι κατά αεροπορία. Πχ αν φτιάχνουμε πολλά ελληνικά θέματα είναι καλό να έχουμε τα σχετικά χρώματα μαζί. Βρίσκουμε το κατάλληλο κουτί και βάζουμε σε κάθε χρώμα μια μικρή αυτοκόλλητη ετικέτα στο καπάκι για να βλέπουμε αμέσως τι έχει μέσα.

Στο πλάι του χρώματος ή και πάνω στο καπάκι  μπορούμε να βάψουμε μια περιοχή με το ίδιο το χρώμα καθώς είναι άλλη η αίσθηση του βαμμένου χρώματος και άλλη αυτή που βλέπουμε μέσα από το γυαλί του μπουκαλιού (ή που δεν το βλέπουμε καθόλου αν είναι τενεκεδάκι).

Εκτός από κουτιά πολύ χρήσιμες είναι και οι προθήκες που έχουν τα καταστήματα, ειδικά οι πιο μικρές (λεγόμενες σκαλιέρες). Συχνά οι μαγαζάτορες πετάνε στην αποθήκη ή στα σκουπίδια τις παλιές όταν οι εταιρίες τους εφοδιάζουν με νέες. Ζητήστε τους αν μπορούν να σας δώσουν μία για το εργαστήρι σας.

Διαφορετικά μπορείτε να υιοθετήσετε μια λύση όπως αυτή στη φωτό με τα χρώματα τοποθετημένα στον τοίχο μέσα σε ειδικές μεταλλικές ράγες που θα στερεώσετε με ούπα.